Мађарска стоји иза одлуке о примјени Спутњика В: Били смо изложени незамисливим нападима, али исплатило се

Употреба руске вакцине "спутњик ве" у Мађарској исплатила се и поред покушаја ЕУ да то политизује, рекао је мађарски министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.

петак, 4 јуна, 2021 / 20:57

Он је истакао за "Раша тудеј" да Мађарска стоји иза своје одлуке о употреби руске вакцине "спутњик ве", додајући да је жалосно што је Брисел борбу против ковида претворио у политичко питање.

Сијарто је на маргинама Међународног економског форума у Санкт Петербургу рекао да је "веома успјешна" кампања вакцинације у Мађарској довела до отварања економије.

Он је рекао да је сретан што види да се живот враћа у Русију, као и да је ситуација у Мађарској слична и додао да "спутњик ве" има велику улогу у враћању ствари у нормалу у његовој земљи.

Будимпешта је почела да користи "спутњик ве" у фебруару, не желећи да чека одобрење Европске агенције за лијекове. Та одлука изазвала је критике Брисела који тврди да Мађарска компликује напоре ЕУ да координише процес вакцинације.

Сијарто је рекао да је Мађарска показала скептичнима да гријеше и да је одлука о "спутњику ве" била исправна.

"Не можете ни да замислите каквим смо нападима били изложени због те одлуке, али на крају исплатило се. И сада сви виде да смо донијели исправну одлуку", рекао је Сијарто, додајући да је тужно што се Брисел бави политиком, умјесто да одговори на здравствену кризу.

Он је додао да је Европска комисија начинила велику грешку на самом почетку, гледајући вакцине као да су питања идеологије или геополитике.

"ЕУ је требала да буде проактивнија када се ради о набавци вакцине", рекао је Сијарто, додајући да су све вакцине морале бити пажљиво тестиране прије одобрења за хитну употребу.

Он је рекао да су мађарску стручњаци провели дугу и темељиту процедуру анализе и тестирања прије него су одобрили "спутњик ве", истичући да руска вакцина није одобрена "наслијепо".

Признајући да постоје тензије између ЕУ и Русије, Сијарто је рекао да би обје стране имале користи од ближе сарадње и да пандемија представља "шансу" за јачање билатералних односа између блока и Москве.

У Мађарској је до сада вакцинисано више од 60 одсто одрасле популације.