Мађари у Румунији траже аутономију

Око 5.000 Мађара протестовало је у румунском граду Таргу Муреш, захтијевајући територијалну аутономију на етничкој основи трансилванијске области Секуја, гдје су Мађари у већини. Митинг за аутономију организовала је Мађарска народна партија из Трансилваније (ППМТ) чији је лидер Торо Т. Тибор рекао да је ово „година аутономије” и да ће се аутономије конкретизовати у регионима […]

понедељак, март 11, 2013 / 08:33

Око 5.000 Мађара протестовало је у румунском граду Таргу Муреш, захтијевајући територијалну аутономију на етничкој основи трансилванијске области Секуја, гдје су Мађари у већини.

Митинг за аутономију организовала је Мађарска народна партија из Трансилваније (ППМТ) чији је лидер Торо Т. Тибор рекао да је ово „година аутономије” и да ће се аутономије конкретизовати у регионима Европе гдје живе Мађари.

Представници Националне мађарске гарде и формације Јобик учествовали су у митингу, као и лидери још три мађарске партије и организације.

Нису били присутни, међутим, лидери Демократске уније Мађара (УДМР) која је у румунском парламенту од 22 године и готово све вријеме у владајућим коалицијама.

Подпредсједник Европског парламента Ласло Токеш изјавио је на митингу о аутономији Мађара у Румунији да „ране Тријанона треба залијечити, а то се може учинити кроз аутономију” и у томе тражио солидарност Румуна.

Токеш је оштро критиковао румунског премијера Виктора Понту због „политике раздора” коју води, а на помињање Понтиног имена присутни су звиждали.

Премијера Виктора Понту извиждали су и у Будимпешти представници организације Јобик испред зграде гдје је овог викенда одржан конгрес Мађарске социјалистичке партије.

Предсједник организације Јобик Золтан Балчо је оптужио за издају мађарске социјалисте јер су позвали Понту у Будимпешту, оцијенивши да румунски премијер ради против Мађара у Румунији.

Одговарајући на те критике, Понта је рекао да „популизам, екстремизам и демагогија шкоде и Румунији и Мађарској” и додао да је важно да се поштују и права Мађара у Румунији и права Румуна у Мађарској.

Од 2005. године представници мађарских странака су били у свим владама које је подржавао предсједник Трајан Басеску, а сада су први пут у опозицији.

Док је Басеску био у добрим односима са подпредсједником ЕП Ласлом Токешом и са мађарским премијером Виктором Орбаном, Понта тражи од Орбана више уздржаности у политичким питањима.Оставите одговор