Лудо и брзо: Најкраћа анализа локалних избора

У најкраћим цртама указаћемо гдје нас очекују занимљиви дуели за начелничка мјеста, као и по чему су занимљиви.

петак, септембар 30, 2016 / 19:15

У најкраћим цртама указаћемо гдје нас очекују занимљиви дуели за начелничка мјеста, као и по чему су занимљиви.

Прњавор

Дарко Томаш, који је побиједио на изборима 2008. није добио номинацију 2012. Сада га СНСД враћа, у покушау да побиједи актуелног начелника Синушу Гатарића. Сви очекују да ће дуел ријешити губитник из 2012. Драго Калабић, који ће спотицати или подржавати Томаша, у зависности од интерних договора са локалним СДС.

Шипово, Добој, Теслић

На мегдан актуелним начелницима СЗП, СНСД изводи своје високе функционере: Милана Ковача, Миодрага Живковића и министра здравља Драгана Богданића. Сем у Добоју, очекује се неизвјесна борба. У Теслићу је начелник висок функционер СДС, Милан Миличевић.

Рогатица

Актуелног начелника Пухалаца из СДС покушава смијенити Јагодић, који води кампању без појављивања у јавности. Прошли пут одлучио је фотофиниш, нико не се може заклети да тако неће бити и овај пут. Пухалац је одрадио солидан мандат, а никад пензионисани директор ШГ Сјемећ је један од најутицајнијих људи у овом крају. У локалној скупштини у последњем сазиву било је чак 11 странака.

Градишка

Силне перипетије и прелеташтво у локалном парламенту промијениле су политичку слику у овом граду. Актуелни начелник Зоран Латиновић (СДС) покушаће обновити мандат, овај пут у дуелу са Зораном Аџићем (СНСД).

Власеница, Нови Град, Србац, Приједор, Шамац…

Овде ћемо добити нове начелнике, јер актуелним није обновљена кандидатура. У Новом Граду опозициони кандидат је Миланко Михајилица. У Приједору се повукао Павић, што је крај једне ере. У Шамцу СЗП предводи Ђорђе Милићевић, који је замјеник министра цивилних послова у Савјету министара БиХ. У Власеници опозициони СНСД кандидује Мирослава Краљевића, који уз осебујно презиме има и пресуду за киднаповање.

Козарска Дубица

И овде ћемо добити новог начелника. Актуелни, Миле Злојутро, пред сам крај мандата из СДС je прешао у ДНС, незадовољан статусом. СНСД кандидује Раденка Рељића, а СЗП Бранка Бараћа, некада начелника, а сада члана оживјеле странке СПАС.

Котор Варош

Овде су СНСД и СДС дуго били сарадници, а ПДП опозиција. На овим изборима СДС и ПДП су истурили Зденка Сакана (ПДП), док СНСД, СП и ДНС имају свака свог кандидата. Актуелни начелник из СНСД није кандидован. Очекује се убједљива саканова побједа.

Бања Лука

За чело највећег града у Српској боре се Игор Радојичић и Драган Чавић. Актуелни градоначелник Гаврановић је већ заборављен. Прогнозе незахвалне.

Фоча

Радисава Машића је 2012. као независног кандидата подржао СНСД и СДС. Данас је ту само СНСД, док СДС има свог кандидата. Главни конкурент је посланик НДП Здравко Крсмановић, који је изгубио 2012. а сада га због процедуре кандидује СРС РС, а не матична странка. Здравко има подршку дијела СДС који није за сарадњу са СНСД, али нема подршку најмоћнијег тајкуна на том крају, популарног Гоција (овај нема музички бенд).

Требиње

Из неког разлога, многи изборе у Требињу сматрају битним, али сем симболичке важности (по некима наљепши град у Српској) то ни по чему нису, осим што ће Вучуревић и Петровић водити једну од најпримитивнијих кампања.

Бијељина

Политичка сцена је измјењена, а гомила одборника промијенила странке. Бивши СДС-овац Златко Максимовић покушава срушити Мићу Мићића. Максимовић је одрадио једну од најенергичнијих кампања које је Српска видјела, и видјећемо да ли ће му то бити довољно да побиједи до сада неприкосновеног Мићића.

Дервента и Модрича

По многима успјешним начелницима из СНСД, Симићу и Крекићу, СЗП конкурише двојицом посланика СДС, Планинчевићем и Јоксимовићем. СДС је побиједио у овим општинама 2014. и са великим амбицијама улази у борбу на локалним нивоу.

Брод

У овој општини највећи такмац актуелном начелнику Илији Јовичићу (СНСД) биће Вид Ивановић из ДНС, иако СДС има свог кандидата за начелника.

Костајница

Овде нема Савеза за промјене. У дуелу су актуелни начелник Драго Бундало из СДС, а најозбиљнији кандидат му је Саша Грубљешић из ПДП. СНСД има свог кандидата коме се дају мале шансе. ДНС је и овде ударио на чланство двије највеће странке, одводи чланове СНСД, а многи сумњају да је то уточиште и Бундалу, који је незадовољан у СДС.

Кнежево

Након два опозива Шкељића, он није у конкуренцији за начелника. У њој су (упућени тако кажу) кандидат СЗП који је притајени члан СНСД, независни кандидат који је бивши члан СНСД, те кандидат СП, кога подржава и СНСД, али без ДНС, који води аутохтону политику (тако то зову у врху ДНС). Комплоковано? Па тако је у општини гдје нестају печати…

Милићи и Лакташи

У овим мјестима владајућа већина је смјењивала своје начелнике. И не сумња се у побједу СНСД. У Лакташима нису кандидовали пријевремено изабраног Коџомана. У Милићима избори 2012. су били релативно неизвјесни, а тадашњи побједник Јурошевић је опозван. Актуелни начелник је побиједио са приличном предношћу, то се очекује и овај пут.

Сребреница, Вукосавље, Пелагићево

Овде су у питању национални дуели. У Сребреници и Вукосављу у дуелу су Срби и Муслимани, с тим да у Сребреници постоје блокови, док у Вукосављу има мноштво кандидата. У Пелагићеву ће ХДЗ 1990. покушати добити првог Хрвата начелника у српској.

Брчко

На изборима у овом граду ће скоро сви ући у власт, по националном кључу.

Рудо, Језеро, Источни Дрвар

Овде владају Михајиличини радикали, Шукалови напредњаци и завичајни социјалдемократи Милета Марчете. Чиста егзотика.

Гацко

У овом граду можете гласати за Српски покрет обнове, који има листу за локални парламент.

 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *