Лондон: Претреси и хапшења

Полиција у Лондону ноћас је претресла више кућа у вези са недавним нередима и ухапсила више од стотину људи, преноси биртанска медијска кућа Би-Би-Си. Полиција је у Лондону од 6. августа када су почели немири ухапсила готово 900 људи, док су изнесене оптужбе против 371 лица. Британски премијер Дејвид Камерон предсједава састанком владиног комитета за […]

четвртак, 11 августа, 2011 / 12:26

Полиција у Лондону ноћас је претресла више кућа у вези са недавним нередима и ухапсила више од стотину људи, преноси биртанска медијска кућа Би-Би-Си.

Полиција је у Лондону од 6. августа када су почели немири ухапсила готово 900 људи, док су изнесене оптужбе против 371 лица.

Британски премијер Дејвид Камерон предсједава састанком владиног комитета за ванредне ситуације (Кобра) на којем се воде разговора о насиљу са министрима, након чега ће објавити саопштење о немирима на ванредној сједници парламента.

Замијеник премијера Ник Клег рекао је да је прва обавеза Владе да се покаже да може улице одржати безбједним.

Камерон је јуче истакао да је покренут "узвратни ударац" и да ће бити предузете све неопходне акције за повратак јавног реда и мира.

Аналитичари наводе да су велика полицијска операција и јака киша, највјероватније главни узрок што и пету ноћ није било немира.

Судије су у Лондону, Манчестеру и Солихулу у Вест Мидленду радиле и током вечери да би ријешавали случајеве хапшења извршених претходних ноћи.

Више од 300 лица ухапшено је у Вест Мидленду, а још стотину у Манчестеру и Салфорду. Широм Енгелске извршено је више од 1 000 хапшења.

Камерон је најавио да ће свако ко буде проглашен кривим за учешће у немирима биди упућен у затвор.

У Бирмингему је служено бдење за три лица, која су погинула након што их је ударио аутомобил док су чували имовину од нападача.

Више од 90 000 људи потписало је онлајн петицију у којој се позива да се сваком ко је учествовао у немирима укину све бенефиције које евентуално добија.

Насиље је избило 6. августа увече у Тотенхему, сјеверном предграђу Лондона, у знак протеста због убиства 29-годишњег Марка Дугана од стране полиције.

Дуган је страдао у оружаном инциденту 6. августа, у оквиру полицијске операције "Трозубац" током које је вођена истрага о криминалу у афричким и карипским заједницама у граду.