Љекару у Оточцу суде јер није хтио лијечити Србина

ЗАГРЕБ – Челници хрватске општине Врховине оптужили су љекара у Дому здравља у Оточцу Енеса Мујкановића да је одбио пружити адекватну помоћ пацијенту Бошку Радићу који је довезен са симптомима можданог удара, зато што је Србин. Начелник општине Врховине Милорад Делић најавио је да ће се на понашање Мујкановића жалити министру здравља, а да ће […]

понедељак, 7 септембра, 2009 / 14:11

ЗАГРЕБ – Челници хрватске општине Врховине оптужили су љекара у Дому здравља у Оточцу Енеса Мујкановића да је одбио пружити адекватну помоћ пацијенту Бошку Радићу који је довезен са симптомима можданог удара, зато што је Србин.

Начелник општине Врховине Милорад Делић најавио је да ће се на понашање Мујкановића жалити министру здравља, а да ће обавијестити и делегацију Европске комисије у Хрватској, јер то није први пут да грађани српске националности имају примједбе на поступке тог лекара.

Проблеми су, тврди Делић, настали када је Мујкановића позвао телефоном и замолио га да болесног суграђанина санитетским возилом отпреми у болницу у Огулин, што је он одбио.

Замјеник начелника Врховина Мирослав Машић тврди да их је, када су он и Делић дошли у стационар у Оточцу, љекар одмах почео вријеђати, а мало је недостајало и да их физички нападне.

„Говорио нам је ‘доста је било вашег четниковања у Врховинама… гамад Врховљанска… скинућу вам ја кокарде са главе обојици… што ћете кад сте рођени као четници сви… хоћете ли можда запјевати Војводу Синђелића овде" и многе друге увреде којих се више и не сјећам", рекао је Машић.

Он је додао да је Мујкановић све то говорио у ходнику стационара пред још десетак пацијената, а на крају је челнике општине истјерао речима „марш ван".

Делић и Машић су Радића општинским аутомобилом превезли до болнице у Огулину тек послије телефонске интервенције директора Дома здравља Оточац Ивице Милетића, и тамо му је дијагностификован модани удар.

Прозвани Мујкановић није коментарисао случај само је рекао да га није брига за новинаре и да се за оно што ради једино може изјаснити на суду.