Либија: Погинуо репортер

МИСУРАТА – Фотографски репортер Тим Хетерингтон, један од режисера документарног филма "Рестрепо", који је био номинован за Оскара, погинуо је данас у опкољеном либијском граду Мисуарти, саопштили су љекари. Фотограф агенције "Гети" Крис Хондрос је у критичном стању, јер је задобио повреде мозга, саопштили су љекари болнице у којој је збринут. Фотографи су били међу […]

четвртак, 21 априла, 2011 / 06:55

МИСУРАТА – Фотографски репортер Тим Хетерингтон, један од режисера документарног филма "Рестрепо", који је био номинован за Оскара, погинуо је данас у опкољеном либијском граду Мисуарти, саопштили су љекари.

Фотограф агенције "Гети" Крис Хондрос је у критичном стању, јер је задобио повреде мозга, саопштили су љекари болнице у којој је збринут.

Фотографи су били међу групом људи које је захватила минобацачка ватра на улици недалеко од центра града који је у окружењу снага пуковника Моамера Гадафија више од седам недјеља.

"Било је тихо и покушавали смо да се склонимо. Онда су пале минобацачке гранате и чули смо експлозије", изјавио је шпански фотограф Гијермо Сервера.

Хетерингтон, који је 2007. године добио награду за најбољу свјетску фотографију у медијима, је заједно са Себастијаном Јунгером режирао ратни документарац из Авганистана "Рестрепо".

Хондрос је такође награђиван за свој фотографски рад, а извјештавао је из сукоба на Косову, у Анголи, Сијера Леонеу, Либану, Авганистану, Кашмиру, на Западној обали, у Ираку и Либерији. За рад у Либерији био је номинован за Пулицерову награду.