Либија: Гадафи позива на борбу

Либијски побуњеници напредују у стратешки веома важним градовима Завији и Гарјану из којих се са запада и југа контролише приступ Триполију. Према извјештајима, борбе се воде у Завији, који је удаљен око 50 километара западно од Триполија и Гарјану 80 километара јужно од пријестонице. Аналитичари наводе да уколико би ови градови пали по контролу побуњеника, […]

понедељак, 15 августа, 2011 / 07:59

Либијски побуњеници напредују у стратешки веома важним градовима Завији и Гарјану из којих се са запада и југа контролише приступ Триполију.

Према извјештајима, борбе се воде у Завији, који је удаљен око 50 километара западно од Триполија и Гарјану 80 километара јужно од пријестонице.

Аналитичари наводе да уколико би ови градови пали по контролу побуњеника, тиме би Триполи био опкољен на копну док НАТО блокира морске путеве. Преузимање контроле над Завијом значило би прекретницу у сукобу, јер би тиме побуњеници стекли предност.

Из Завије се контролише главни пут западно од Триполија ка Тунису што је главни правац снабдјевања Гадафијевих снага. Из нафтне рафинерије у Завији, која је једина на западу Либије, такође стиже већина гориво за његове снаге.

У својим коментарима објављеним на државној либијској телевизији Моамер Гадафи је позвао све присталице "да се спреме за борбу".

"Узмите наоружање и крените у борбу за ослобођење Либије центиметар по центиметар од издајника и НАТО", наводи Гадафи у објављеном аудио снимку веома лошег квалитета.

Портпарол Гадафијеве владе рекао је да су градови Завија и Гарјан и "даље под пуном контролом".

Гадафијев кратки говорје његово прво обраћање јавности од како су побуњеници покренули офанзиву око Триполија.

Агенција Ројтерс јавила је да је одржан састанак између Гадафијевих представника и побуњеника на острву Ђерба у Тунису.

Побуњеници су истакли црвену, зелену и црну заставу изнад пијаце у централном дијелу Завије, али се и данас у граду могу чути пуцњеви и експлозије.

Овај град је накратко био под контролом побуњеника ураним фазама побуне против Гадафијевог режима али су одатле истјерани тенковима и претрпјели су тешке губитке.

Током протекле седмице, неколико стотина побуњеника кренуло је са планина Нафуса ка градовима на обали у склопу офанзиве с циљем да се оконча вишемјесечни застој у сукобу.

Јака ватра из аутоматског наоружања допире и из Ганије јужно од Триполија. Побуњеници наводе да су стигли до централног дијела тог града и да је 70 одсто по њиховом контролом.Оставите одговор