Лета треба да потврди нову коалицију у парламенту

Италијански премијер Енрико Лета мора да затражи од парламента да потврди подршку влади пошто јој је партија Форца Италиа Силвија Берлусконија ускратила подршку. Након састанка са делегацијом Берлусконијеве партије, предсједник Италије Ђорђо Наполитано је рекао да ће без сумње парламент одлучити о преласку из велике коалиционе владе у владу која је пијре два дана добила […]

петак, 29 новембра, 2013 / 08:15

Италијански премијер Енрико Лета мора да затражи од парламента да потврди подршку влади пошто јој је партија Форца Италиа Силвија Берлусконија ускратила подршку.

Након састанка са делегацијом Берлусконијеве партије, предсједник Италије Ђорђо Наполитано је рекао да ће без сумње парламент одлучити о преласку из велике коалиционе владе у владу која је пијре два дана добила повјерење у вези са буџетом, јавио је Ројтерс.

Наредних дана, предсједник и премијер разговараће о томе како и када ће се одржати дискусија у парламенту, рекао је портпарол предсједника.

Засад није јасно да ли ће Лета тражити још једно гласање о повјерењу.

Форца Италиа напустила је владајућу коалицију дан прије него што је Берлускони искључен из Сената због пресуде о утаји пореза.

Странка је саопштила да не може да буде у влади са Летином Демократском партијом, јер планира да искључи лидера десног центра.

Будући да је Лета у уторак добио подршку у Сенату за буџет за наредну годину, очекује се да ће потврда нове коалиције у парламенту представљати формалност.

Берлусконијева партија била је члан владајуће коалиције деснице и љевице од априла, када је коалиција и формирана како би се окончао политички ћорсокак који је услиједио после парламентарних избора у фебруару.Оставите одговор