Лех Валенса би да Пољска буде боља са Русијом, а да отјера Американце

Бивши предсједник Пољске, оснивач антикомунистичког покрета "Солидарност" и добитник Нобелове награде Лех Валенса није одушевљен америчким присуством у Пољској. Каже да их Пољаци могу протјерати из земље.

среда, март 25, 2020 / 14:38

Ако Американци буду овде, потрошиће неколико долара, а ми ћемо на томе зарадити. Тако да је са те тачке гледишта у реду, али са војне је бесмислено, рекао је Лех Валенса за РИА Новости.

Може ли Пољска, ако то буде неопходно, замолити америчке војнике да напусте земљу?

Сада не можемо то урадити јер нисмо у добрим односима са Русијом, али ако се односи побољшају, неће бити потребно да Американци буду у земљи.

Ако Американци не желе да оду, Пољаци их могу истјерати. Али Американцу могу одбити да напусте земљу.

Ми их можемо прогнати. Пољаци их могу истјерати из земље.

Да ли су односи две земље дотакли дно, и могу ли се поправити?

Пољска филозофија је таква да најјачи дају приједлоге и предузимају иницијативу. Јер ко ће слушати онога ко је слабији? Овог пута Русија је много јача од Пољске, па би Русија требало да предложи. Ови предлози нису компликовани. Морамо да рашчистимо прошлост и изградимо бољу будућност. Стога вјерујем да ће прије или касније овај гигант — Русија, имати неке приједлоге и да ћемо регулисати пољско-руске односе.

Шта би предсједници Дуда и Путин требало прво да ураде да би започели процес побољшања односа?

За почетак треба ријешити питања која се тичу прошлих времена. Потребно је оформити групу за рјешавања проблема из прошлости.  А под прошлошћу се подразумијева и ослобађање Пољске, за шта треба да смо захвални. А истовремено су нам наметали комунизам, који ми нисмо хтјели. Док то не ријешимо, увијек ће постојати неразумијевање јер су се чињенице помијешале. Због тог ни нема поштовања према ономе што се треба поштовати. Све док то не урадимо, свађаћемо се једни са другима, као што то сада радимо.

Деветог маја ће се прославити 75. годишњица Дана побједе. Ако вас позову да посјетите Москву тих дана, да ли ће постојати неке препреке за то, политичке или неке друге?

Рођен сам за препреке и њихово превазилажење. И зато ћу савладати све препреке, ако будем позван, и доћи ћу да присуствујем и одам почаст овом важном датуму, огромним жртвама и Побједи.

Зашто предсједник Трамп, предсједник Макрон и канцеларка Меркел сматрају  да је могуће и корисно састајати се са предсједником Путином, док предсједник Дуда то није покушао ниједном?

Популисти и демагози су преузели ријеч, ослабили мудру политику која се водила раније, и ослањају се на то. Будући да су раније спроведене реформе биле тешке, постоји одређени број "жртава". И они се фокусирају на те жртве, незадовољне људе. А можда је незадовољних много јер смо све "помјерили", свака сфера је промијењена, а људи не воле промјене.

Када су претходни систем и сарадња престали да постоје, почела је нова епоха. То више није мала држава јер су технологије превелике и не уклапају се у мале земље. Стога морамо изградити нешто више. Након што је прошла филозофија управљања државом престала да постоји, појавила се епоха изградње интелигенције, информације и глобализације.

Каква је структура нове филозофије?

Она нема ни програма, ни структуре. Толико је различита да захтјева другачију организацију других структура. И овде је Русија веома потребна.  А она не учествује у овој великој дискусији. На који начин треба да организујемо односе између земаља, и како треба глобално да будемо уређени. И зато је потребно што пре промијенити односе како би Русија више учествовала у нашој новој изградњи. Свака држава има свој фундамент. Немогуће је изградити нешто велико уз такве подјеле.

Прво питање је шта је темељ нове изградње. Друго питање је какав је економски систем.  Комунизам одбацујемо зато што се није оправдао нигде у свијету. Али ни капитализам не одговара. Капитализам се заснивао на томе да су се државе такмичиле ко више зарађује и ко ће кога преварити. Неко је то назвао трком пацова. Између држава одвијала се трка пацова. Када завршимо са трком пацова, јер стварамо нешто више, половина капиталиста неће бити потребна. Економија слободног тржишта — да. Али све остало треба да организујемо другачије, јер ће се трка пацова завршити.  Стога је овде потребна Русија као велика земља у овој дискусији, да би се могле доносити одлуке о главном.

Шта мислите, тражећи од Русије репарације, да ли пољске влада жели дa изгледа боље у очима бирача или се заиста нечему нада?

Проблем је у томе што ако почнемо да се прерачунамо, израчунаћемо тако да нико њиме неће бити дужан. А пошто не разговарамо, појављују се апсурдне жеље. Како израчунати колико је Руса погинуло у Пољској? Како? Пошто не разговарамо, појављују се разне спекулације.Оставите одговор