Лазански пореди изборе у Дејтонки, са војним пучем у Украјини

Војно политички аналитичар Мирослав Лазански рекао је да само треба упоредити организације које су дјеловале у Украјини пред збацивање са власти Виктора Јануковича и оне које пред ове изборе дјелују у БиХ да би се добила слика мијешања Запада у изборе у БиХ.

субота, 29 септембра, 2018 / 20:28

Лазански је подсјетио да је новинар Џонатан Стил у "Гардијану" у јесен 2004. године навео да су у напорима да Јанукович изгуби, а Виктор Јушченко добије изборе у Украјини учествовали Америчка национална фондација за демократију, УСАИД, "Фридом хаус", Карнеги фондација, Институт за отворено друштво Џорџа Сороша, те западне амбасаде у Кијеву.

"Уместо Украјине ставите сада само БиХ, уместо Кијева ставите Сарајево и имате слику мешања Запада у изборе у БиХ", навео је Лазански за "Политику".

Уколико се ствари назову правим именом, каже Лазански, мијешање западних амбасада у Сарајеву у изборни процес у БиХ и стампедо западних политичара у Скопљу пред референдум о имену државе, само су наставак вишегодишње "битке за Балкан" између САД и Русије.

Лазански истиче да Русија у тој борби и не учествује, осим што је предсједник Русије Владимир Путин позвао предсједнике Србије и Републике Српске Александра Вучића и Милорада Додика да дођу ових дана на састанак у Москву, при чему није бранио ни предсједнику САД Доналду Трампу да их позове на састанак у Вашингтон.

Он оцјењује да је Балкан за ЕУ само једно велико ново тржиште и могућност да НАТО још више географски приђе Москви.

"На Балкану Запад не жели накакву `сиву зону` јер Запад жели све дивиденде распада велике Југославије. Зато су Западу сада важне и БиХ и Македонија, Црна Гора је већ `усисана`, но Србија је највећи и најслађи залогај", рекао је Лазански.