Лагумџија позвао међународне инвеститоре да улажу у БиХ

Замјеник предсједавајућег Вијећа министара и министар вањских послова Босне и Херцеговине Златко Лагумџија, гувернер БиХ при Европској банци за обнову и развој (ЕБРД), учествује на 23. годишњем састанку Одбора гувернера ЕБРД-а који се о теми: „Промјене економије, промјене зивота“,14. и 15. маја 2014. године одржава у Варшави.  У свом обраћању на сесији Одбора гувернера ЕБРД-а, […]

субота, мај 17, 2014 / 09:46

Замјеник предсједавајућег Вијећа министара и министар вањских послова Босне и Херцеговине Златко Лагумџија, гувернер БиХ при Европској банци за обнову и развој (ЕБРД), учествује на 23. годишњем састанку Одбора гувернера ЕБРД-а који се о теми: „Промјене економије, промјене зивота“,14. и 15. маја 2014. године одржава у Варшави.

 У свом обраћању на сесији Одбора гувернера ЕБРД-а, Лагумџија је нагласио да је ЕБРД и даље највећи институционални инвеститор у БиХ са износом уложених средстава од 1,7 милијарди еура инвестираних кроз 116 различитих пројеката, углавном у енергетском сектору.

"ЕБРД ће у контексту регионалне сарадње и нових финансијских потицаја Европске уније и даље играти важну улогу у привлачењу инвестиција у регион, нарочито у БиХ", поручио је Лагумџија.

Истакaо је да су кључни приоритети отварање нових радних мјеста, политичке реформе, повећање конкурентности, реформа система социјалне заштите и унапређење инфраструктуре. У склопу Годишње конференције ЕБРД-а, одржан је први пут и Пословни форум у оквиру којег је уприличена сесија посвећена искључиво привредним и инвестицијским потенцијалима Босне и Херцеговини о теми: "Јачање пословне климе и регионалних веза за развој приватног сектора“.

Босна и Херцеговина је једина земља Западног Балкана која је представила своје привредне и инвестицијске могућности на Пословном форуму ЕБРД-а.

Осим Лагумџије уводничари су били и Лудо Бамменс, извршни директор из ККР групације, једног од три највећа америчка инвестициона фонда који први пут долази у регион и БиХ, генерални директор ЈП Аутоцесте Федерације Босне и Херцеговине Енсад Карић, те Един Мехић, генерални директор wеб портала Посао.ба. Модератор сесије био је шеф Уреда ЕБРД-а у Сарајеву Либор Кркошка.

Лагумџија је посебно важном истакнуо чињеницу да је Европска комисија недавно у Солуну потврдила одлуку да у наредних пет година уложи милијарду еура самостално, односно, десет милијарди путем различитих финансијских институција, укључујући и ЕБРД, за регионалне пројекте намијењене развоју инфраструктуре, електроенергетског сектора, јачања економског раста и владавине права и изразио увјерење да ће наведено бити чврста основа за још веће инвестиције у будућности, саопштено је данас из МВП БиХ.

Босна и Херцеговина је већ почела припреме пројеката регионалног карактера, посебно
усмјерених на отварање нових радних мјеста за младе људе.

Нагласио је значај даљњег развоја сарадње земаља Западног Балкана и оцијенио да су конкретни инфраструктурни и енергетски пројекти најбољи начин интеграције региона и његове интеграције у Европску унију.

С тим у вези је истакнуо да је за Босну и Херцеговину изградња аутопута на Коридору Vc од круцијалног значаја, јер ће омогућити бољу повезаност са земљама региона и ЕУ и пружити додатни потицај јачању економије и отварању нових радних мјеста, док је са друге стране енергетски сектор највећи дугорочни развојни пројекат наше земље.

Због огромног интересовања присутних, уводничари су одговарали на многобројна питања инвеститора па је Пословни форум трајао двоструко дуже од предвиђеног рока.

Лагумџија је изнио разлоге због којих би инвеститори требали улагати у БиХ. Стратешки положај наше земље, слободно тржиште које укључује 600 милиона људи, укључујући највећу економску зону (ЕУ), стабилан финансијски сектор, повољан порески и царински систем, повољно правно окружење за стране инвеститоре, повољне трговинске и друге споразуме (ЦЕФТА, Споразум о слободној трговини са Републиком Турском), цијеном конкуретну и веома квалификовану радну снагу те ниске оперативне трошкове.

Такође, шеф бх. дипломатије је позвао привреднике и представнике финансијских институција, учеснике Пословног форума у Варшави да посјете БиХ, те улажу у нашу земљу, пратећи између осталог, посљедњи примјер Катара који оснива инвестицијски фонд путем којег ће пет великих компанија из Катара инвестирати у инфраструктурне и електроенергетске пројекте, банкарски и друге секторе у БиХ, те Фонд пријатељства за БиХ кроз који ће финансирати пројекте намијењене запошљавању младих људи.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *