Кунић: Преинституционализована ФБиХ извор невоља

Федерација БиХ морала би да крене путем поједностављења институционалне структуре као Република Српска, већим распоређивањем власти на ентитетском а мањим на кантоналном нивоу или обрнуто, сматра правни експерт Петар Кунић. Кунић је рекао Срни да је децентрализацијом власти на кантоне институционална структура и даље усклађена, што значи да би на нивоу ентитета требало градити систем […]

четвртак, 20 октобра, 2011 / 12:22

Федерација БиХ морала би да крене путем поједностављења институционалне структуре као Република Српска, већим распоређивањем власти на ентитетском а мањим на кантоналном нивоу или обрнуто, сматра правни експерт Петар Кунић.

Кунић је рекао Срни да је децентрализацијом власти на кантоне институционална структура и даље усклађена, што значи да би на нивоу ентитета требало градити систем који би био једноставнији у одлучивању.

Према његовим ријечима, са оваквом структуром ФБиХ представља извор невоља које се јављају и на државном нивоу.

Кунић каже да је ФБиХ на једном малом простору преинституционализована, што не може бити економски одрживо.

Он сматра да се међународна заједница није прерачунала креирањем Вашингтонског споразума, као ни домаће хрватске и бошњачке политичке снаге, јер је у том моменту требало усмјерити заједничке активности према српској страни.

"Доношење Вашингтонског споразума ишло је врло брзо. Тада је то било прагматично за те стране, посебно за америчку политику и већ тада се могло знати да је то творевина која неће моћи функционисати, ни политички, ни економски", нагласио је Кунић.

Амерички амбасадор у БиХ Патрик Мун изјавио је раније да треба поједноставити функционисање Федерације БиХ и да је најважније да се у Федерацији схвати да се она мора реформисати. Мун је рекао да САД желе видјети функционалнију Федерацију и јефтинију федералну Владу која служи интересу људи.