Куманово: Мијеша се и Албанија са захтјевом за међународну истрагу

Македонско тужилаштво саопштило да су пронађена тијела 10 нападача на Куманово, а не 14, како је првобитно јављено. Центар Куманова од ноћас је блокиран за саобраћај. Присуство полиције примјетно повећано. Косовска полиција претресла куће припадника "кумановске групе". Албанија тражи међународну истрагу о догађајима у том граду. Блокирана је улица у строгом центру Куманова у којој […]

петак, 15 маја, 2015 / 22:30

Македонско тужилаштво саопштило да су пронађена тијела 10 нападача на Куманово, а не 14, како је првобитно јављено.

Центар Куманова од ноћас је блокиран за саобраћај. Присуство полиције примјетно повећано. Косовска полиција претресла куће припадника "кумановске групе". Албанија тражи међународну истрагу о догађајима у том граду.

Блокирана је улица у строгом центру Куманова у којој се налази више кључних институција и установа, међу којима су суд и полиција. Запослени у тим институцијама кажу да се посао обавља нормално, јавља извјештач РТС-а.

Портпарол МУП-а Иво Котевски рекао је за агенцију МИА да се у Куманову предузимају мјере безбјености.

Један успио побјећи

Медији су раније пренијели да полиција интензивно трага за једним бјегунцем који је био ухапшен, али је полицији побјегао приликом реконструкције догађаја у вези са нападом на караулу Гошинце.

Ријеч је највјероватније о Сулејману Османију, који је послије мистериозног бјекства из руку македонске полиције рекао да је циљ "кумановске групе" био стварање албанског ентитета у Македонији. Вјеродостојност његових навода није могуће провјерити.

Истовремено, косовска полиција је претресла куће више припадника "кумановске групе", одакле су однијети предмети који би се, евентуално, могли повезати са истрагом. Никакви додатни детаљи о тој акцији, бар за сада, нису познати.

Претрес је услиједио мање од 24 часа послије сусрета високих званичника Приштине и Скопља на којем је договорена сарадња у истрази сукоба у Куманову.

Уз истраге које се воде у Скопљу и Приштини, Албанија је затражила међународну истрагу о том случају.

Висока комесарка ОЕБС-а за мањине Астрид Торс подсјетила је да је још у фебруару упозорила да би злоупотреба политичке кризе могла довести до међунационалних тензија.

Прошлог викенда у кумановском насељу Тоде Мендол полиција се сукобила са наоружаном групом Албанаца.

У полицијској акцији погинуло је осам полицајаца, а 31 је повређен.

Комисија састављена од представника владе и Општине Куманово почела је процјену штете на кућама у насељу Тоде Мендол, које је у акцији било евакуисано. Влада је најавила стопроцентно покривање штете.

У Куманову погинуло 10, а не 14 албанских милитаната

Из канцеларије македонског државног тужиоца је саопштено да су послије сукоба прошлог викенда у Куманову пронађена тијела 10 албанских милитаната, а не 14, као што је првобитно објављено.

Упитан како је дошло до разлике између првобитно објављених података и ових најновијих, портпарол МУП-а Иво Котевски је рекао да је првобитна информација о броју погинулих милитаната била "прелиминарна, прикупљена од полицајаца на терену".