Крали предмете из Аушвица

Један израелски пар осуђен је на условну затворску казну због крађе историјских предмета из бившег нацистичког логора Аушвиц, јавила је пољска агенција ПАП.

субота, 25 јуна, 2011 / 23:36

"Они су добровољно прихватили двогодишњу условну затворску казну и платиће допринос за очување споменика", рекао је замјеник окружног тужиоца Маријуш Сломка.

Након окончања свих формалности 60-годишњи мушкарац и његова 57-годишња супруга биће слободни да напусте Пољску, додао је он.

Они су ноћ између петка и суботе провели у затвору након што их је обезбјеђење на аеродрому у Кракову ухватило у покушају да изнесу из земље предмете које су украли у Аушвицу, рекао је Сломка агенцији ПАП.

Пар је данас раније оптужен за крађу предмета посебног умјетничког значаја за шта слиједи максимална казна затвора од 10 година.

Портпарол полиције у Кракову Дариуш Новак рекао је да овај брачни пар украо из Аушвица девет предмета укључујући кашике, ножеве, маказе и затвараче за порцеланске посуде које су пронашли током посјете Аушвицу, сада музеју, у магацину у коме се чувају личне ствари логораша.

Ово је трећи овакав инцидент ове године у Аушвицу, рекао је Новак.

Аушвиц, што је њемачки назив за село Освјенћин, био је мрежа логора истребљења у близини Кракова и центар "Коначног рјешења" нацистичке Њемачке за Јевреје.

Процјењује се да је око 1,1 милион људи, већином Јевреја из Пољске и других земаља Европе, убијено у Аушвицу током Другог свјетског рата.0 КОМЕНТАРА