Ковачевић: Српски језик је преузела баба Смиљана

Професор за савремени српски језик на Филолошком факултету у Београду Милош Ковачевић изјавио је Срни да се данас води борба против српског језика и да његов положај на просторима бивше Југославије и у региону никад није био гори, те да траје "тиха окупација" енглеским језиком. Ковачевић је констатовао да данас у Србији, умјесто Вукових правила, […]

уторак, октобар 29, 2013 / 12:31

Професор за савремени српски језик на Филолошком факултету у Београду Милош Ковачевић изјавио је Срни да се данас води борба против српског језика и да његов положај на просторима бивше Југославије и у региону никад није био гори, те да траје "тиха окупација" енглеским језиком.

Ковачевић је констатовао да данас у Србији, умјесто Вукових правила, важе "правила бабе Смиљане", коју је у својим максимама овјековјечио управо овај велики лингвиста.

"Правила бабе Смиљане била су правила гдје можете да пишете како год хоћете и да радите шта год хоћете, јер устаљених правила нема. Данас су на сцени управо таква правила", упозорио је Ковачевић који је професор и на Филозофском факултету у Источном Сарајеву.

Он је рекао да Срби данас, посебно они млади, говоре језиком који се најблаже речено може назвати "англосрпским", јер није ни енглески ни српски, додајући да је посебно погубно то што млади имају негативан став према матерњем језику.

"Енглески језик се увукао у све поре живота грађана у Београду, баш као и у Бањалуци и заузео поре наших живота, онако како је говорио Петар Кочић за њемачки језик", рекао је Ковачевић.

Он је додао да управо онако како је њемачки језик био опасност за вријеме аустроугарске окупације, данас траје "тиха окупација" енглеским језиком која још горе штети српском језику.

Професор Ковачевић је подсјетио да су, кроз вијекове, српски језик поистовјећивали са ћирилицом, што је резултирало да Аустроугарска својевремено забрани употребу ћирилице у БиХ, Хрватској, Србији и Црној Гори.

"Аустроугарска је забранила употребу ћирилице. Зар то довољно не говори да је ћирилица одређена заправо као суштински елемент српског националног идентитета", оцијенио је Ковачевић.

Он је нагласио да одрицање од језика и од ћирилице за Србе значи одрицање од самих себе и указао да једини начин да се став према српском језику промијени јесте да му се врати дигнитет у образовном систему, што може учинити само држава.

"Ако то не ради држава, ако је држава индиферентна према томе, како ће њени поданици бити заинтересовани за то", закључио је Ковачевић.Оставите одговор