Комић: За технологију се издваја само 500.000 КМ

БАЊА ЛУКА – Развој науке у Републици Српској (РС) на ниском је нивоу, а велики проблем је мањак финансија за ову област и њен развој, изјавио је министар науке и технологије РС Јасмин Комић. "Министарство науке и технологије РС у овој години на располагању има три милиона КМ за науку и 500.000 КМ за технологију, […]

петак, март 18, 2011 / 06:30

БАЊА ЛУКА – Развој науке у Републици Српској (РС) на ниском је нивоу, а велики проблем је мањак финансија за ову област и њен развој, изјавио је министар науке и технологије РС Јасмин Комић.

"Министарство науке и технологије РС у овој години на располагању има три милиона КМ за науку и 500.000 КМ за технологију, али су та издвајања мала и истиче се потреба за обезбјеђење додатних финансијских средстава за ову намјену с обзиром на то да је ријеч о развоју нових технологија", рекао је Комић за сутрашњи број "Независних новина".

Према његовим ријечима, број објављених научних радова у иностранству врло је мали за истраживаче из БиХ, а тиме и РС, те је потребно значајно промијенити однос према научно-истраживачком раду и технолошком развоју и изградњи националног иновационог система.

Говорећи о областима науке и технологије у које треба улагати у РС, министар је навео да је на основу анализе научних потенцијала идентификовано неколико приоритета, а то су енергетика, пољопривреда и храна, заштита животне средине и климатске промјене, нови материјали, здравље, информационо-комуникационе технологије, те друштвено хуманистичка истраживања.

Када је ријеч о сектору технологије у РС, посебно о безбједности електронских података, Комић је рекао да су активности Министарства оријентисане на подстицај развоја технологије и иноваторства РС, те проширење и опремање Иновационог центра Бањалука, али и на формирање Института "Михајло Пупин" у Бањалуци, чији су суоснивачи Институт из Београда и јавни универзитети РС.

"Институт ће бити тржишно оријентисан, самоодржив, а у оквиру њега ће бити формиран научноистраживачки центар и требало би да буде отворен за два мјесеца. У сарадњи са Агенцијом за информационо друштво РС, предлажемо нови закон о информационој безбједности којим се одређују питања увођења мјера и стандарда из области безбједности електронских података", истакао је Комић.

Министар сматра да Српска има капацитет за развој научно-истраживачког рада када је ријеч о људским потенцијалима, али они нису довољно искориштени. Он је изразио наду да ће додатни услови бити обезбијеђени управо оснивањем Института.

 0 КОМЕНТАРА

  1. Druže ministre, naučni radovi iz RS koji bi nekim slučajem bili prevedeni i objavljeni u inostranstvu patili bi od sindroma „Mastilo“ što bi izazvalo naučnike da prouče tu staru boljku. Inače svako relevantno istraživanje bilo bi zanimljivo i u međunarodnim okvirima bez obzira što se bavi lokalnim problemima.B-)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *