Коме одговара кипaрска криза: И Сорош у рушењу евра

У кризи на Кипру испреплетени су интереси различитих страна и свјетских играча – у стварању панике на свјетским валутним берзама, како наводе неки економски аналитичари, могла су бити заинтересована два кључна играча: ММФ и амерички берзански шпекулант Џорџ Сорош. Пише: Вељко Радуновић Управо Сорошов "Хеџ фонд" – "Квантум Фунд НВ", регистрирован као офшорна компанија на […]

недеља, март 24, 2013 / 13:09

У кризи на Кипру испреплетени су интереси различитих страна и свјетских играча – у стварању панике на свјетским валутним берзама, како наводе неки економски аналитичари, могла су бити заинтересована два кључна играча: ММФ и амерички берзански шпекулант Џорџ Сорош.

Пише: Вељко Радуновић

Управо Сорошов "Хеџ фонд" – "Квантум Фунд НВ", регистрирован као офшорна компанија на карипском острову Кирасао, познат је као један од највећих играча на пољу финансијских шпекулација.

Многи сматрају да је ријеч о "теорији рефлексивности тржишта ефеката". Према тој теорији, одлуке о куповини и продаји вриједносних папира усвајају се на основу очекивања будућих цијена.

С обзиром на то да су очекивања психолошка категорија – она могу да се подвргавају информативном утицају.

Дакле, ради напада на неку валуту неопходни су усклађени "информативни напади" и истовремене акције валутних шпекуланата за дестабилизацију финансијског тржишта.

Шпекулација

Посљедњих мјесеци, како наводе неки медији, Сорош је, наводно, усредсриједио своје "информативне нападе" управо на – евро.

Он је, између осталог, прогнозирао њемачко напуштање зоне евра, што се слаже са данашњим растом противрјечности између Берлина и "проблематичних" земаља – Грчке, Португалије, Шпаније, Италије и Кипра.

Експерти "Капитал економикса" унапријед су израчунали да ће, у случају распада еврозоне, бити обновљене националне валуте Њемачке, Француске, Аустрије и Холандије, које ће се увећати за трећину. То ће пружити могућност за валутне шпекулације од више милијарди.

Већ 2008. и 2009. године било је јасно, тврде неки економски аналитичари, да ће прије или касније ЕУ почети да одузима новац пореских обвезника и власника банкарских рачуна.

Није ваљда ММФ

У кипарском скандалу, изгледа, постоји и сумњива улога ММФ-а. Његов директор госпођа Кристин Лагард већ је изазвала озбиљну панику, огласивши апокалиптичне прогнозе европске будућности, мада би она сама и њен ресор морали да пазе на политичку и економску стабилност.

Послије оваквих изјава госпође Лагард заинтересовали су се и правни органи њене домовине – Француске. У париском стану шефа ММФ-а извршени су претреси у оквиру истраге предмета о потенцијалном премашивању пуномоћја 2008. године. Тада је Лагардова била министар економије и финансија Француске.

Она пориче све оптужбе, а и даље се активно бави Кипром.

Еврозона и ММФ траже од Кипра да прода домаће банке као и све њихове експозитуре по свијету до 2016. године, а то значи, сматрају у Никозији, уништење банкарског система Кипра.Оставите одговор