Ко рано рани не боји се вишка килограма!

Недавно истраживање потврдило је стару изреку "Ко рано рани двије среће граби". Британски научници су установили да су људи који устају рано ујутру виткији, срећнији и здравији од оних који остају дуже у кревету. Ранораниоци брже завршавају јутарње задатке, дјецу одводе у школу на вријеме и више се залажу на послу, наводе истраживачи. Особе којима […]

петак, септембар 16, 2011 / 19:12

Недавно истраживање потврдило је стару изреку "Ко рано рани двије среће граби". Британски научници су установили да су људи који устају рано ујутру виткији, срећнији и здравији од оних који остају дуже у кревету.

Ранораниоци брже завршавају јутарње задатке, дјецу одводе у школу на вријеме и више се залажу на послу, наводе истраживачи.

Особе којима је тешко да се ујутру извуку из кревета имају веће шансе да буду изложене депресији и стресу као и проблему гојазности.

Истраживањем је било обухваћено 1.068 одраслих особа које су одговарале на питања о личној срећи, страховима, физичком здрављу, прехрамбеним навикама и времену проведеном у спавању.

Испоставило се да се припадници "јутарњег типа" дижу у просјеку нешто прије седам сати, а да се "вечерњи типови" задржавају у кревету скоро до девет сати.

Викендом, пак, обје групе себе чашћавају додатним сатом спавања.

Др Јерг Хубер са Универзитета Рохамптон у Лондону каже да су "јутарњи људи" по правилу здравији и срећнији од "вечерњих људи" и да много мање кубуре са килажом.

Разлог због којег ранораниоци имају више успјеха у животу је можда тај што им одрађивање обавеза и слање деце у школу на вријеме помаже да се боље носе са хаотичним модерним животом, објаснио је он, пише лондонски "Телеграф".

"Можда су јутарњи типови боље прилагођени индустријском свијету у којем живимо", напоменуо је Хубер.

Истраживање је, такође, показало да људи који увече дуго гледају телевизију углавном прескачу доручак.

Разлог би могло да буде то што обично једу док гледају телевизију, па су тако мање гладни ујутру, навео је Хубер.Оставите одговор