Ко је Јован Бабунски, о коме пјева пјесма Спремте се, спремте

Пјесму сте вјероватно чули у верзији у којој "загрми Дража војвода" али она је много старија од Другог свјетског рата.

субота, 2 септембра, 2017 / 08:06

Пјесма је настала 1907. и опјевала је велику акцију српских четника у средишњој Македонији. Чете ВМРО су спроводиле злочине над српским становништвом, што је мноштво Срба натјерало да се одметну у шуму.

Акција коју су водили велешки војвода Василије Трбић, уз кога је био и војвода Јован Бабунски, била је изненадна, и ударила је тамо гдје нико од бугараша није очекивао. Чета ВМРО под командом Стевана Димитрова, након опкољавања бива уништена до последњег човјека.

Јован Бабунски, који "напред иде пред четом", звао се Јован Стојковић. Рођен 1878. селу Мартолци у области Азот код Велеса, надимак је добио по планини Бабуни, у Македонији. Живио је 42 године (1878 — 1920). Почео је да иде у школу тек у десетој години, затим га је отац одвео у Велес, који је био бугарска тврђава у Македонији. Отац га је уписао у, тада једину, бугарску основну школу у Велесу. Учитељ га је одмах прекрстио у Бугарина и уписао под именом Иван Стојков. Јовановом оцу то није било по вољи, па га је након завршеног четвртог разреда одвео у српски конзулат у Скопљу, одакле је послат у Београд. (Бивши фудбалер Црвене Звезде Давид Бабунски његов је чукунунук)

По завршеној школи враћа се у Азот гдје постаје учитељ у селу Теову. Као српски учитељ трпио је притиске ВМРО-а. Након што му је од стране војвода ВМРО убијен брат и синовац у Мартолцу 1905. одлучује да се одметне и придружи српским четницима Глигора Соколовића и Темељка Барјактревића који су се у Азоту појавили још крајем 1904. године.

Поразом и уништавањем бугарске чете, бугарски комити су протјерани из западног Повардарја. Село Дреново припада општини Кавадарци, поред Тиквешког језера. Настала је пјесма, чији први тонски запис је начињен 1924.

Српска ми труба затруби
У тово село Дреново.
Спремте се спремте четници,
Силна ће борба да буде.

Ој напред иде пред четом
Јован Бабунски војвода,
За њим иде пред четом
Васил Велешки војвода.

Извика Јован Бабунски:
Држте го село оздола,
Држте го село оздола
Тува је Стеван Димитров.

Извика Јован Бабунски:
"Предај се, предај, Стеване”
"Не се предајем, Јоване,
Аз сам блгарски војвода!”

Извика Васил Велешки:
Фрљајте бомбе четници.
Поче им кућа да гори,
Из куће Стеван говори:

"Пуштај ма, пуштај Јоване,
Чета ће да ми изгоре.”
Српска ми труба трубаше,
Дреново село гореше.