Ко ће бити нови предсједник Српске?

Никола Лазаревић се јавио са својом најновијом анализом стања ствари око избора предсједника. Објављујемо је без икаквих измјена.

четвртак, јануар 11, 2018 / 09:40

ПОЧЕЛО ЈЕ СА ЛИЦИТАЦИЈОМ, ПО ОНОМЕ ШТО ЧУЈЕМ, НА НАМА ЈЕ САМО ДА ГЛАСАМО ЗА НЕКОГ ОД СПАСИЛАЦА И СВИ ПРОБЛЕМИ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ ЋЕ БИТИ РИЈЕШЕНИ ПРЕКО НОЋИ

ПОЛАКО СА ПРЕДСЈЕДНИКОМ, ДА СЕ МИ ПРВО ВРАТИМО 22 ГОДИНЕ УНАЗАД

Довољно сам искусан и остварен човјек, нажалост, довољно се разумијем и у политику и државну управу, тако да добро знам како функционише држава једног народа(рецимо Мађарска), а како БиХ као међународно призната државна заједница, заједница која је вољом три конститутивних народа састављена од двије конфедералне Републике, двије територије које чине једну цјелину, двије Републике које по дејтонском споразуму имају скоро све прерогативе државе.

Да не улазим у то шта је Федерација прије 22 године вољом муслиманског-бошњачког и хрватског народа добила у надлежност тим споразумом?

Тема колумне је будућност Републике Српске и њен нови предсједник.

Да би знали каквог предсједника требамо и шта нам је уз његову координацију чинити у новом времену, морамо се због наука вратити двије деценије уназад?

Значи, треба јасно објаснити шта смо све добили дејтонским споразумом, па тек онда, зашто смо дошли до ове неподношљиве ситуације?

Ево шта смо добили.

– добили смо у своју надлежност три основна стуба власти сваке државе, ЗАКОНОДАВНУ, ИЗВРШНУ И СУДСКУ ВЛАСТ.

– добили смо институцију предсједника Републике.

– добили смо безбједност која се манифестовала кроз војску Републике Српске, Министарство унутрашњих послова и безбједносне агенције.

– добили смо у своју надлежност, финансије-монетарну политику, царине,образовање, привреду, односно добили смо да газдујемо на нашој територији већим и мањим привредним системима, од енергетике, дрвне и металне индустрије, пољопривреде и других грана привреде.

– добили смо супер познате туристичке дестинације и националне паркове познате широм свијета, добили смо у своју надлежност културу, спорт и што је најважније, невјероватно богаство кроз баснословну вриједност ПРИРОДНИХ РЕСУРСА (шуме, изворе воде, стотине већих и мањих ријека, језера, руде, обрадиво земљиште, пашњаке………….), све то за само 1,3 милиона становника у Републици Српској.

Да не претјерам, Република Српска је у своју надлежност прије 22 године добила толико богаство, да се стратешки и поштено радило, данас би имали стандард и изграђену инфраструктуру као најразвијеније земље.

ШТА НАМ ЈЕ ОСТАЛО ОД НАДЛЕЖНОСТИ ?

Данас немамо своју војску, немамо безбједносне агенције, наши судови су испод наметнутих судова у БиХ, немамо своју монетарну политику,немамо царину, немамо………., да вам не одузимам вријеме набрајајући које смо све кључне надлежности изгубили, све то уз обилату помоћ наших ратних и послератних политичара.

Република Српска данас нема ни назнаке организоване привреде, нема јасан план развоја стратешких грана привреде, план који је морао давно бити осмишљен, тако да привреда нормално ради, али да се лако трансформише и ради најважнији дио и у најтежим околностима(рат,невјероватне климатске промјене).

Нормалне државе имају основне резерве(храна, вода, лијекови….) за кризне случајеве за више година унапријед, Република Српска те основне и по закону потребне резерве, нема ни за један мјесец.

Привреда-производња и развој нових технологија се у нормалним земљама плански ради, све кроз ообразовање кадрова и и системско рјешавање стратешких грана привреде за наредне године и деценије.

ЗАШТО НЕМАМО ПРИВРЕДУ И КАКВО ЈЕ СТАЊЕ У ДРУШТВУ?

Разне власти су уз помоћ ментора после рата извршиле злочиначку приватизацију скоро свих државних предузећа, приватизацију вриједну десетине милијарди евра, сва та имовина је „продата“ за багателу, да би после приватизације скоро сва та предузећа била опљчкана и угашена, а радници-борци који су те фабрике оружјем сачували, остали су без посла.

Поред те пљачке епских размјера, за овај период је покрадено природних ресурса и утајено пореза такође на десетине милијарди евра.

Све се то десило као посљедица тог нехуманог и нецивилизацијског чина, учињеног од спреге политичара и разних лобија, односно, тог добро планираног и веома успјешно извршеног УДРУЖЕНОГ ЗЛОЧИНАЧКОГ ПОДУХВАТА НАД СРПСКИМ НАРОДОМ И СВИМ ГРАЂАНИМА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ.

Значи, стање у друштву у свим сферама живота је лоше, цвјета негативна енергија коју су у народ унијели политичари, онај већи и мање образован дио грађана је мајсторски путем медија подијељен на два табора, они најписменији, они ситуирани, они који су државним јаслама, тзв средња класа, ћуте.

Влада неморал, у медијима о поштењу искључиво причају лопови(част изузецима), ствара се илузија о добром и солидарном животу, илузија коју изванредно раде медијски СПИН мајстори.

На једној страни,одговорно тврдим, дневно се краде пар милиона марака разним малверзацијама, на другој, показујемо лажну солидарност кроз медије, све приказујући муке неке породице, са обавезним позивом на број, тако да помогнемо тим мученицима.

Чак се једном годишње организује спектакуларно телевизијско донаторско вече за болесну дјецу,што свакако као доказани хуманиста и задужбинар подржавам.

Али и то се вече претвори у својеврсни политички маркетинг, организује се донаторско вече гдје сви заједно сакупимо једва милион марака, од тога половину дају државне институције, дају политичари народне паре, наравно, новинари им се захваљују на њиховом одрицању, исто као да су продали своју имовину, па је поклонили за лијечење обољеле дјеце.

Незапосленост младих је највећа у Европи, непотизам, или партијско запошљавање је правило, попови и владике нам возе најновије џипове, мерцедесе и аудије, свака пријератна шуша данас има виле и станове по мору, Србији и Европи, неки и по цијелом свијету, запошљава се немилице са дипломама приватног факултета, нико се од поштених и угледних људи не буни, сви ћуте.

Породице су разорене, стубови породице, наше МАЈКЕ свакодневно обољевају од неживота и умиру у најбољим годинама живота, све од стреса и бриге за своју дјецу и породицу, већина очева се предала, пристала да буде слуга злу господару.

Хиљаде пензионера од своје пензије издржавају своју дјецу и своју унучад.

Што је најгоре, ћуте професори факултета, они најписменији међу нама ћуте, ћуте и уживају предавајући на 5-6 факултета, ћуте у Српској они који би требали бити морални коректив, ћути Црква и интелигенција, ћуте и живе са својом нечистом савјести, све гледајући како нам најобразованија дјеца иду да буду физички радници у Словенији Словачкој, они срећнији у Аустрији, Њемачкој, или Скандинавским земљама.

Најбоље кадрове, од електроинжињера, доктора и других пријеко потребних стручњака за развој и здравље становника Републике Српске купише богате земље, купише их бесплатно, мада смо за сваког појединачно као држава уложили стотине хиљада марака за њихово школовање.

Оде нам младост и памет, политиканти који су их отјерали причају о бијелој куги, нема нас данас због ове 22 године УДРУЖЕНОГ ЗЛОЧИНАЧКОГ ПОДУХВАТА ни један милион у Републици Српској, то је тужна истина.

Нису нас са наших огњишта могли отјерати душмани пушком, али нам домове и породице разорише, а дјецу у најам послаше „српски спасиоци“ последње двије деценије.

ДА ЛИ МИ ТРЕБА ДА БИРАМО ПРЕДСЈЕДНИКА ГОСПОДАРА, ИЛИ ДРЖАВНИКА-УЈЕДИНИТЕЉА?

Све наведено је нажалост данашња слика нашег друштва, то је стварно стање које се не може ничим оправдати, мада се може лако констатовати и чињенично објаснити.

Партија које су владале задњих 22 године, од локала, до републичког нивоа, својим су злонамјерним, лоповским, кукавичким, 06подлим и шпијунским дјеловањем озбиљно запријетиле биолошком опстанку српског народа на овим просторима.

О њима другом приликом, хоћу да се држим теме и поентирам са констатацијом, да није битно ко ће од ових дана помињаних бити нови кандидат за предсједника, него какав би по мени требао бити кандидат за будућег предсједника Републике Српске?

КАКАВ ТРЕБА ДА БУДЕ КАНДИДАТ ЗА ПРЕДСЈЕДНИКА ПО НИКОЛИ ЛАЗАРЕВИЋУ?

Пошто нам слиједи у наредној деценији, или нестајање Републике Српске због наведених проблема и процеса,на шта сам годинама указивао и предлагао рјешења, или иде под хитно подвлачење ЦРТЕ, односно, успостављање саборности-јединства, посљедично, постављање правих људи на права мјеста, постављање способних и поштених, од владе, до свих других институција на свим нивоима власти,све како би се народу понудио програм изласка из кризе, јасан програм са роковима, односно како би се провела изнуђена ПРВА ПРАВА ПОСЛЕРАТНА ОБНОВА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ коју призивам већ пет година.

Просто је немогућа мисија постићи САБОРНОСТ-СЛОГУ, тај дуго очекивани сан сваког нормалног грађанина, уколико на мјесто предсједника Републике не изаберемо поштеног, писменог, храброг и оствареног човјека-жену, који ће нас као родитељ, или старији брат-сестра окупити и удружити, све како би заједно кренули у одлучујућу битку за ОБНОВУ И ОПСТАНАК РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, односно, како би на једини могући начин одговорили бремену времена у коме живимо.

Република Српска треба предсједника кога нико из свијета неће моћи уцијенити због сумњиве прошлости, предсједника који је кроз свој досадашњи рад показао да је национално одговоран, да је супер толерантан према другим народима у БиХ и свим грађанима Републике Српске, да је хуман, али мудар човјек који зна и може ујединити народ, партије, интелигенцију, Цркву, удружења грађана и медије око заједничког циља.

Република Српска треба предсједника господина, треба државника, не владара, треба човјека који ће знати релаксирати односе у Републици Српској, релаксирати односе са Федерацијом, својим понашањем и ријечима отворити врата опроста једних другим, релаксирати односе са свим страним факторима,предсједника који ће у правом смислу ријечи његовати односе са братском Србијом, предсједника који ће вратити самопоуздање српском народу, све то кроз искуство и позитивну енергију, енергију коју је увијек носио у себи и показивао је кроз свој рад цијелога живота.

Републици Српској данас више него икад треба снажна личност, нема те науке и политике која може од фукаре направити позитивног, хуманог и честитог човјека-предсједника, или јеси, или ниси рођен такав, не каже се узалуд, „ГОСПОДИН СЕ НЕ ПРАВИ, ГОСПОДИН СЕ РАЂА.“

Значи, треба Републици Српској предсједник господин, треба јој државник у контактима са домаћим и страним факторима, са једне стране, са друге, треба јој прави народни човјек који је живио нормалним животом, који зна колико мало народу треба да се уједине око неке добре идеје.

Да то у праксу преточим, Републици Српској данас треба домаћин, поштен и праведан човјек, предсједник који би сутра због национално одговорног рада заслужено добио епитет, „отац нације“,нешто слично као што се десило у Уругвају.

Осјећајан смо ми народ, слично као латиноамериканци, такви народи цијене људе, не милионере и милијардере, значи, треба нам образовани родољуб који је свој живот посветио борби за правду и идеале о праведном друштву, другим ријечима, треба нам управо човјек као предсједник Уругваја Пепе Мухика, предсједник кога данас његова нација обожава, а свијет се диви његовој скромности, памети и храбрости показаној у тешким животним тренуцима.

Предсједника ћемо јесенас бирати, мој критериј јесте жесток, али другачије не може, ако хоћемо да на адекватан начин одговоримо новом времену, односно да се морално и привредно уздигнемо, зауставимо одлазак наше дјеце, те коначно почнемо системски одгој здраве, културне и спортске нације,односно, да кренемо у одгој младих који поштују традицију, али и иду у корак са новим временом.

П.С. Ја бих добро размислио да сам на мјесту оних који су се у овом ауторском тексту нашли оправдано прозвани, превише су се неки уживили и заиграли као бахати милионери.

Изгледа да су заборавили да су прије рата живјели у социјално одговорној и хуманој земљи, заборавили су да је огромна већина њих, практично до 2.000-те године,односно, до периода док нису опљачкали Републику Српску, возила старе аутомобиле, рецимо као предсједник Уругваја-стару фолцику, или половне југе, стојадине, а најјачи међу њима половне голфове?27 КОМЕНТАРА

 1. Хвала на објави колумне, оно о томе да је објављујете без икаквих измјена није требало.

  Злонамјерни ће помислити да сте некад нешто у мојим тесктовима мијењали?
  Лично бих волио да јесте, има штампарских грешки, рачунао сам на поправку.

  Поздрав

 2. Браво, господине Лазаревићу! Сјајно дијагностиковано, крајње добронамјерно, али је утопија да ће доћи до неке битне промјене, јер је „болест узела маха“. Како рече Бата Стојковић у „Како сам систематски уништен од идиота“: „Метастаза – задња фаза!“. Надам се да сад увиђат грешку што сте се нудили свим тим зликовцима, учесницима у удруженом злочиначком подухвату. Искрено, изненадила ме Ваша супер храброст да нечепите Додика оном: „Нови Предсједник треба бити господин.“. Ево, одох објавити текст на фејсбуку. Надам се да сте прочитали мој текст „Власт, опозиција, избори, кандидати, ћутолози, народ који нестаје….“, и да Вам је он био инспирација да напишете ову, до сада Вашу најбољу колумну. Баш у том тексту предлажем господину Говедарици да предложи нестраначког професора Ђорђа Вуковића на мјесто Предсједник Српске, да одмах изађу с именима премијера и министара, од којих ће половина бити нестраначки људи.

  Срећни Вам празници и свако добро Вама и Вашој породици!

 3. Никога ја нисам начепио, нити имао намјеру да у овом тексту неког начепим,напротив.

  Сви знају да се никад не бавим именима, него се одређујем према догађајима,односно, ако критикујем негативне појаве, да увијек нудим рјешење за проблем.

  Моја и политика зелених је увијек јако одмјерена, национално супер одговорна и ујединитељска, не стоји господину да се понаша као фукара, зар не?

  Кад и ако то Лазаревић буде одлучио да „начепи“, сви начепљени ће за сва времена престати србовати и користити печат у име народа.

  Зашто сам написао ову колумну?

  Садашњи предсједник по сили закона одлази, тема јесте, какав треба бити нови предсједник Републике Српске?

  После насиља над Републиком Српском и одузимања кључних надлежности и вјековних симбола српског народа, све уз обилату издајничку помоћ наших „политичара“, ИНСТИТУЦИЈА ПРЕДСЈЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ нам је практично последњи прави симбол државности, иначе бисмо и де факто и де јур били сведени на ниво КАНТОНА.

  У овој дводеценијској несрећи- пљачки, понижењу, националној издаји, десила се једна добра ствар.

  Садашњи предсједник Републике Српске је због своје неограничене моћи кроз коалицију и као предсједник „најјаче“ политичке опције у Српској, управо постајући предсједник Републике пребацио тежиште напада на Републику Српску кроз нападе на ту институцију, што је за резултат имало подизање рејтинга самој институцији предсједника Републике.

  Е сад то треба знати искористити, предсједник Републике Српске мора за сва времена да буде, што каже народ, ПРВИ У СРБА, никако дозволити да…………………………………………………….

  1. Немојте сада, молим Вас, да поништавате сјајан утисак који постоји након колумне у јавности! Ја сам објавио на фејсбуку, и двоје мојих пријатеља су шеровали, од којих је један одборник у СО Лакташи (написао је „Обавезно прочитати!“).

   Јасно је да ако сугеришете да „сљедећи Предсједник Српске треба бити господин“ сугеришете да овај актуелни то није господин. Ко није господин, тај је сељак (жаргонски погрдни израз, не мисли се на земљорадника), зар не?! Мало ко из масе безмудића се усуди тако нешто написати најмоћнијем међу неједнакима, али ето нађе се у маси бескичмењака и један супернустрашиви мудоња који (с правом) све који се изредаше у задњих 20 година на власти оптужи за удружени злочиначки подухват. Капа доле за храброст, јер већина (попут гоподина Ороза) и кад се додворавају партијском врху не смију да се јавно представе.

   Зато се не правдајте, не узмичите! Након ове најбоље Ваше колумне немате више право на неке „програмске коалиције“ са било ким од актера тог удруженог злочиначког подухвата. Него с народом, па у борбу. Клекните пред народ, молите за милост, узријечи: „Опростите ми авантуру с Нермином Вилом. Био сам млад и наиван. Опростите што вам нисам зубе набавио, али да не би мене, никад их ни од Милосављевића не бисте добили. Ја сам му дао супергенијалну идеју.“

   Није баш тачно да се нисте никад бавили именима, бавили сте се мојим приватним животом, вријеђали моју Густав фризуру, па коментарисали сексуални живот госпођа Топић и Ценић, што не приличи џентлмену но фукари. Али ево моје срце пуно радости у вријеме најрадоснијег хришћанског празника, па ми је Бог дао снагу да Вам опростим и будем милостив према Вама, па и срећан да је Вама дао инспирацију да напишете најбољу колумну до сада.

   Али погледајте, моћ је тамо гдје је Додик, и она ће се већ након октобра преселити на функцију премијера, а институција Предсједник ће опет бити безначајно као у вријеме друга Кузмановића, умјесто да буде на позицији Предсједник Српске, како то исправно прижељкујете. А замислите тек кад би се Додик кандидовао за члана Предсједништва БиХ, сва моћ би била пренесена у Сарајево. Како год, од октобра Предсједник сигурно неће бити први у Срба.

   1. Ако мислимо да опстанемо на овим просторима и у овом капацитету, израз воље српског народа и слога свих грађана Републике Српске, односно, њихово јединство у напору да живимо у нормалној држави, мора се манифестовати кроз институцију предсједника Републике Српске.

    Свака част будућој влади Српске и члану предсједништва и свим другим институцијама система, да би они поштено и одговорно радили свој посао, њима неко мора бити контролор-коректив у име народа.

    Није џаба дефиниција која каже да предсједник одржава јединство власти и народа.

    Зато сам и написао ову колумну размишљајући наглас какав би човјек требао бити кандидат за предсједника Српске ,све постављајући критериј који не може испунити обични смртник, нити политичар без визије.

    Не желим да полемишем, поготово да побијам нечије мишљење како ће „моћ“ отићи за било ким?

    Ја знам да је најбоље за нас све и сигуран сам да од идуће године неће ПРВИ У СРБА више бити предсједник-ца владе, или члан-ица предсједништва,или простим ријечима речено, неће моћ ићи за неким,ма ко то био, напротив.

    Даће Бог да ће после избора сви носиоци власти бити добри сарадници предсједника Републике Српске, односно, ПРВОГ У СРБА.

    Даће Бог да ће нови предсједник Републике Српске бити прави сарадник, да ће бити мудар народни човјек, вођа који ће својим ауторитетом помоћи сваком од носилаца власти у Бањојлуци и Сарајеву, све да се запосли народ и заштити Република Српска од унутрашњих и спољних непријатеља.

 4. „У овој дводеценијској несрећи- пљачки, понижењу, националној издаји, десила се једна добра ствар.
  Садашњи предсједник Републике Српске је због своје неограничене моћи“….
  —————————-
  Па јесте, све је то он МУДРО осмислио и испланирао још давне 92 са Антом Марковићем, или прије 15г или..,само што овај крезуби народ не схвата којег мудраца има на челу.
  Има ли у тој дводеценијској несрећи, пљачки и издаји удјела председникових 15-ак последњих година,његове неограничене моћи??

 5. Ја бих радије да коментаришемо колумну и размислимо добро о задњој реченици у мом прошлом коментару, пусти појединце.

  Хајде да ми видимо да ли смо у прилици, или неприлици зато што ће бити нови прердсједник Републике Српске?

  Значи, Додик по закону не може бити у идућем мандату предсједник Републике Српске, о његовом раду ће судити историја, можда и судови, у осталом као што ће судити о Караџићу, Крајишнику, Младићу,Миловановићу, Плавшићки, Кољевићу, Чавићу, Шаровићу, Босићу,Радмановићу, Радишићу, Иванићу и многим другим.

 6. @апостроф

  Ух! Већ слутим да ћете Ви бити кандидат за Предсједника Српске.

  Ако сте читали мој текст “Власт, опозиција, избори, кандидати, ћутолози, народ који нестаје….”, видјели сте да сам предложио господину Говедарици да истури нестраначког кандидата, некомпромитованог, а адекватног, компетентног, како би се наметнуо нови оквир за политичко дјеловање. у који би морала ући и актуелна власт, ако желе задржати власт. Први који ми „пада на памет“ је проф. Ђорђе Вуковић, али може и неко други. Такође, да се у владу убаци половина стручних, нестраначких, министара. Да се прекине с партократијом.

  Ви (и поред ове фантастичне колумне) не можете пребацити 2-3 хиљаде гласова. Можете само откинути мало гласова опозиционом кандидату. Како сте на локалу подржали СНСД кандидате, прозиваће Вас да сте Додиков „тројански коњ“, подсјећаће народ да сте СНСД-у продавали мјеста у бирачким одборима, да сте узели новац за зубе, лажно обећавали, били већ кандидат Еколошке странке Е5 (Нермина Виле), са сједиштем у федералном Сарајеву, за Предсједника Српске, узели тада мање од 800 гласова, освојили свега 38 личних гласова на својим Палама 2016. године, обрћали српске зубе пред камерама Башчаршији……

  Не треба Вам то, већ попут оног Орозовог Среброва на улицу, па као атински филозофи по трговима држати говоре. Основати НВО и повући средства за екологију, уживати у риболову, шетати унучиће, бити оштар критичар оних у политици.

 7. Сад би после овог лицемјерног коментара пуног лажи и инсинуација, људи попут Лазаревића требали би да се повуку, да се одрекну идеје, идеологије и програма.

  Требао бих да се одрекнем мог спасоносног програма ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА, да се одрекнем национално супер одговорне политике.

  Да се одрекнем идеје и програма који дефинитивно цементира дејтонску Републику Српску као конфедералну Републику у БиХ, а српски народ и све њене грађане уводи у доба слоге и узајамно корисне сарадње, умјесто свађе и мржње,односно,уводи нас у доба владавине права и провођења спасоносног програма који гарантује године и деценије стабилног живота, развоја и добрих односа са свима?

  Не, нећу јесенас бити кандидат за предсједника, али хоћу инсистирати на критерију, па ушао сам у политику да докажем како је то посао као и сваки други, само ако га у име народа раде храбри и часни људи са визијом.

  Ову колумну сам и написао у дане Божића, све у искреној жељи за добро мом народу са једне стране, са друге, да на вријеме набијем критериј партијама и коалицијама које ће понудити кандидата за ПРВОГ МЕЂУ СРБИМА у Републици Српској.

  Знам ја да боли колико је добро и колико има душе све што икад кажем и напишем, да посебно боли душмане и завидну копилад како ми се не може ништа наћи у мом животу, осим да сам тата и рибар, да сам капетан српске војске, остварен привредник, хуманиста и задужбинар који никад није попио пиће на туђи рачун(не пика се моја екипа, то би већ била увреда за сваког од нас, ту смо своји на своме).

  Знам да боли, исто као што знам да многи искрено кажу, „штета што није у некој јакој партији“, али нисам ја важан, исто као што мислим и знам да никад један појединац не може сам ништа урадити, наравно, ако није на правом мјесту у датом моменту.

  Али, да може појединац као предсједник Републике Српске дјеловати позитивно у друштву, да може десетине и стотине паметних и способних придобити око часне идеје и изводљиве платформе ПРВЕ ПРАВЕ ПОСЛЕРАТНЕ ОБНОВЕ, у то сам више него сигуран.

  Значи, тема колумне није Лазаревић, него какав треба бити предсједник Републике Српске и шта би на основу тога могло позитивно да се деси,наравно, ако сачувамо институцију предсједника као симбол државности Републике Српске, ако „моћ“ не оде како коментатор Дражен рече за садашњим предсједником.

  П.С.Збиља, зашто ти то написа?
  Како то да ти знаш да ће он бити члан предсједништва, или предсједник владе?

  Ево, ја мислим да сам упућен човјек у садашњу ситуацију,да читам добро између редова.

  Неки су ми због СТАВА и беспријекорно чистог досијеа дали име које је новинар у мом задњем интервјуу напоменуо, нећу написати које, знају људи који су гледали емисију НА КРАЈУ СЕДМИЦЕ.

  Значи, одговорно тврдим да сам један од људи чије ће писање и медијски наступ дефинитивно снажно утицати на то ко ће бити предсједник Републике Српске, ко члан предсједништва и какав ће бити састав будуће владе,па опет не знам за такве податке?

  Мора да „твоји“за које радиш знају много више?

  Успут, не шири лажи, није било 800, него 1970 гласова, немој опет да понављаш лажи и глупости, као што си овдје писао да смо продали бирачка мјеста на изборима 2014 године, изборима на којим нисмо ни учествовали.

  Не мораш више да ме дискредитујеш, нећу бити кандидат за предсједника, исто као што не мораш да ме савјетујеш шта да радим, ја остајем до краја живота уз идеју и програм зелених.

  Чуј оснуј НВО?

  Прво, код нас нема НВО, него се код нас у Српској региструје у складу са Законом Удружење грађана.

  Друго, ја јесам и предсједник Еколошког друштва већ 30 година, баш због тога сам и кренуо у политичку борбу, исто као што су то урадили зелени у Европи, некадашњи људи из удружења грађана, хуманисти који су видјели да нема здравог живота, да нема ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА, односно зелене економије и здраве животне средине без оснивања партије и борбе, односно, да нико неће помаћи гузицу без зелених посланика у скупштини, те доношења и провођења Закона.

  Види шта су људи урадили константном борбом за пар деценија,најчистије и најразвијеније земље свијета су направили зелени, данас су они неизоставни дио влада, од државног, до регионалног и локалног нивоа.

  У неким државама имају предсједнике Републике, или гувернере република-покрајина, као у Њемачкој, Аустрији и другим земљама.

  Ја сам тек почео, сад смо једина парламентарна партија на локалу у БиХ, од јесени даће Бог, бићемо једина зелена партија са посланицима у Српској и БиХ.

  Велики је то гријех, треба то све посрати лажима и инсинуацијама, зар не?

  Још једна ствар, не млати о НВО и о томе како еколошка удружења могу донијети новац, могу добити неку ситну донацију и тачка.

  Да може, ваљда би најјаче еколошко Удружење у Српској „Центар за животну средину“ донио милионе и десетине милионе од како постоји.

  Нема пара без зелене партије у НСРС,да може, не би Сребренка остала за 6,5 година министровања на нули по питању донација.

  Запамти ти и сви који мисле да мисле, паре држе зелене партије у Бриселу, паре могу да добију чланице ЕУ, државе са статусом кандидата и оне које су потписале ССП, али велике паре од зелених из Бриселан и са других мјеста добијају само државе које имају зелене у парламенту и влади, све остало је лаж и утопија.

  Зато ме не савјетуј више молим те, ако хоћеш напиши нешто конкретно на ову тему, пусти мене, чак и зелене, нисмо ми тема.

 8. Када сам на почетку прочитао:

  „…а како БиХ као међународно призната државна заједница, заједница која је вољом три конститутивних народа састављена од двије конфедералне Републике(…)“

  …даље нисам ни морао јер су се самим тим потврдиле ријечи написане одмах прије тога:

  „…довољно се разумијем и у политику и државну управу, тако да добро знам како функционише држава једног народа(рецимо Мађарска)…“

 9. Прочитао си ти све Османе, са свим што Никола напише ти се слажеш, али увијек оно несрећно „али“?

  Некако ти запе у грлу да је БиХ сложена државна заједница, најближе описано конфедерација.

  Ја сам правник преко 30 година, дозволићеш да се разумијем у уставну материју, много више од обичних људи,претпостављам и више од већине водећих политичара у Српској и Федерацији.

  Са једне стране, на то ме натјерала школа, са друге пракса, са треће, пријератно одузимање уставних права српском народу у БиХ и Хрватској, са четврте, бављење политиком у овом веома тешком времену.

  У чему је ту проблем, па СФРЈ се формално звала федерална, а у ствари била је типичан примјер конфедералне државе.

  Упореди садашњу надлежност конфедералне БиХ и надлежност СФРЈ у односу на Републике, па ћеш се изненадити кад видиш да данас БиХ захваљујући странцима и нашим издајницима-лоповима и шпијунима има више надлежности, него што их је имала СФРЈ над БиХ.

  БиХ је прије рата имала свој Устав, предсједништво, скупштину,све, од општинског, до Уставног Суда, владу, полицију, народну банку, обавјештајну службу и многе друге ствари, кад то упоредиш са Српском, имала је БиХ као федерална Република СФРЈ више надлежности, него што сад има Репубика Српска у сложеној БиХ.

  Другим ријечима, некад је свака Република у СФРЈ имала у надлежности управо онолико колико је дејтонски споразум дао Републици Српској и Федерацији удруженим у БиХ,дословце БиХ, без префикса испред да је република, монархија,конфедерација……..

  СФРЈ је имала војску, монетарну политику, царину и спољну политику, све остало је било на Републикама.

  Зар садашња БиХ нема све ове надлежности, чак има много више надлежности него што је имала СФРЈ, над БиХ.

  СФРЈ је била држава договора конститутивних народа, исто као што је била БиХ као Република у оквиру СФРЈ и данас када је призната држава у УН.

  Да је могло у Дејтону другачије, било би договорено, исто што није могло ни после 1945 године, суверени су на овим просторима увијек били народи, никад грађани.

  Ово да више о томе не серемо.

  Не нападај без разлога, ја сам своју гузицу истурио на одстрел борећи се за народна права,има моја борба великог еха и у Федерацији, сто ме људи из Федерације позвало и послало поруке подршке због мог интервјуа у емисији на крају седмице.

  Многи су написали да им баш такав предсједник државе треба, људи желе добро, не знају да су у заблуди, да је немогуће имати грађанску државу БиХ, али да могу имати државу БиХ у којој се поштују грађанска права, то свакако.

  На крају крајева, изјаснили смо се на попису, преко 1,7 милиона бошњака, око 1,1 милион Срба,преко пола милиона ХРВАТА и само 130.000 осталих, или грађана.

  Немој сад од мене тражити да не будем СРБИН, да будем нешто што нисам,све да бих некоме био добар човјек, односно, да би ме ти, или неки други БОШЊАК похвалио.

  Поздрав

  1. Настој да изградиш што бољу, што снажнију страначку инфраструктуру у сложеној општинској заједници „Република Српска“ е да би могао остварити и озбиљнији политички подухват обнове и развоја тих општина, а одатле имати утицаја и у другом савезу општина или ФБиХ. Само тако ћеш и моћи вратити општинама и локалним заједницама оно што им је одузето, што је пренесено с општинског или локалног – дакле обичним људима најближег, примарно животног простора у којем се истински остварује идеја зелених („…дјелуј локално.“) – и пренесено на савезни општински ниво или „ентитетски“, како га још зову.

   Поздрав!

 10. Кад сам већ на тастатури да кажем како је Симо на Фронталу показао много више достојанства и коректности, о луцидности да и не говорим.

  Знам да се не често бне слаже са мојим текстовима, али бар нема пребачаје., кад те нападне, некако му стоји, нема ту фукараштиње.

  Ово написах зато што ме овај Дражен похвали, па нападне, па похвали, па нападне, тачно да човјек размисли да ли ради за некога, па кад напише нешто добро за моје текстове, одмах га назову и нареде да почне исту матрицу о………………………….

  Забринут сам искрено, што је најгоре, постоји и варијанта да стварно нешто у његовој глави није у реду, нешто као двострука личност која се манифестује кроз унутрашњу борбу између добра и зла.

  1. Дај, човјече, будите јаки до краја! Као да не можете сами да изгурате ни расправу на порталу, па у недостатку аргумената (умјесто аргумената Ви само инсинуирате да неко лаже и да то ради по нечијем налогу) призивате Симу Ороза у помоћ, кад је онај Херцтреф већ „на службеном путу“. Ороза, који цитира Ал Џазиру, жали за Алијиним Србима који су његове партијске другове четнике означили као агресоре на БиХ, глуми Пухаловог адвоката, подржава комунисте на власти, представља се лажно именом покојног Жеравице….

   Ја, господине Лазаревићу, похвалим оно што је добро и стојим иза својих ријечи. Текст јесте одличан. Уђите на мој фејсбук профил, погледајте да сам објавио, да моји пријатељи лајкују, да сам написао „Одличан текст Николе Лазаревића“! То што износим истине које Вама не одговарају не значи да требате да параноишете да ја радим за некога, да мени неко сугерише да ја Вас нападам. Ја чисто желим да иза Ваших ријечи стоје Ваша дјела. Крајње добронамјерно. Не да напишете одличну дијагнозу, да се ради о удруженом злочиначком подухвату, а онда улазите с главним играчима тог подухвата у „програмске коалиције“. Молим Вас, написали сте да сам изнио лажи на Ваш рачун. Цитирајте! И немојте да пиштите кад Вам предочим доказе. Eво, ја Вам број гласова заокружих на 800, а Ви напишете „не шири лажи, није било 800, него 1970 гласова“, и онда сам ја принуђен да предочим доказ да сте освојили 733 гласа, па су на сљедећим изборима умјесто Вас пробали с неким Суљкановићем.

   Доказ:

   https://www.izbori.ba/RezultatiRS/SummarySheet/RSPredsjednik.asp

   И онда Ви тако одвалите је мој коментар „пун лажи и инсинуација на Ваш рачун“, а не предочите ниједан доказ. Избјегавате зубе као тему, избјегавате да се извините што сте јавно подржали СНСД кандидате за начелнике општина, што сте сакрили новац од оне организације што Вам за зубе поклонише, и продавали мјеста у бирачким одборима, о чему су писала и тројица коментатора овдје, а ја Вам могу довести свједока из СНСД-а. Но мој циљ јесте да Ви схватите властите грешке, и не укопавате се послије оваквих сјајних текстова, но покажете врлину да признате грешку, а не да најављујете нове „програмске коалиције“. И да се спустите на земљу мало.

   Свако добро!

 11. Дакле, нико од Вас не тражи да се одрекнете идеја. Напротив, идеје су углавном добре, али морате престати обмањивати попут њих слатким обећањима која нисте у стању реализовати, не улазите у пакт с онима за које тврдите да су опљачкали и опустошили Српску у удруженом злочиначком подухвату. Не будите слични њима!

  Није ли вам непријатно кад Вас ухватимо у лажи? Сад ми требамо да вјерујемо Вама, а не званичној страници ЦИК-а?

  Оно гдје сам ја претјерао јесте само гдје Вама, као старијем и искуснијем, сугеришем шта да радите, што није баш најпристојније. Признајем и извињавам се!

 12. Нема Дражене потребе за извињавањем за било шта.

  Проблем је у томе што ја нисам овдје само коментатор и посјетилац, ја овдје кроз своје колумне и коментаре, као нпр.коментар упућен Осману, шаљем поруке народу, партијама, појединцима који се нешто питају, странцима…………

  Значи,,може конкретна и коректна прича о теми колумне, али нема потребе да ја овдје полемишем о другим стварима, поготово да некога побиједим, или да од некога изгубим у некој јаловој расправи, то ти овдје са другим, оним који су овдје по сасвим другом задатку.

  На крају крајева олајавање, цинизам и подмуклост нису моја генетска црта, на шта сам посебно поносан, захваљујем Господу да су ми сестре, брат и сва наша дјеца таква.

  Запамти, ја сам искусан и остварен човјек, доказано способан, хуман и понекад превише храбар човјек,немам ораха у џепу, знам рећи и написати, што је очигледно и по овој колумни, имао сам потпуно испуњен живот, живјело се деценијама у правом смислу ријечи пуним животом.

  Ја сам се у животу остварио и доказао, значи нема потребе да се доказујем ни Додику,ни Иванићу,ни Шаровићу, ни другим познатим политичарима, а не неком ко коментарише по порталима, не мислим само на тебе, него на било кога ко би хтио без икаква разлога да ме“побиједи?“

  Мој задатак је јасан, зелени од идуће јесени у НСРС и влади Српске.
  То је пројекат супер добар за српски народ и све грађане Републике Српске.

  Потребноа је Српској свејжа крв, позитивна енергија и неко ко може да уједини све партије око пројекта ПРВЕ ПРАВЕ ПОСЛЕРАТНЕ ОБНОВЕ.

  Због тога је потребно наше дјеловање у парламенту и влади Српске, као дјеловање нас као парламентарне партије у иностранству.

  Потребни смо ми Дражене овом народу, да преко наших пријатеља зелених ЕУ и свијета, Републику Српску афирмишемо у позитивном смислу, те да коначно почнемо повлачити бесповратна средства и супер повољне кредите намијењена за еколошку инфраструктуру, развој пољопривреде, за развој зелене енергије и туризма, средства која држе зелени и дају их само државама које имају зелене у парламенту.

  Мало ли је ово Дражене, да ли неки политичар и нека партија у Српској може донијети нека друга средства и боље афирмисати Српску, па и БиХ, него авангардни зелени и Лазаревић?

  Да ли сад треба да се предам да би лицемјери, лопови и српски издајници били срећни?

  1. Предали сте се чим пристајете да будете мањински партнер у Влади коју ће формирати они за које тврдите да су провели удружени злочиначки подухват.

   Знате да ће службе овај пут под лупу ставити људе које поставите у бирачким одборима, јер су на једним изборима били све црвендаћи и имали сте среће да нисте кривично одговарали. Службе све ово читају. Доказ је и присуство чика Симе Ороза.

   Ја сматрам да нећете пребацити 1000 гласова (38 личних гласова на локалу дају ми за право), што значи да немате шансе да пређете цензус и уђете у Владу, осим ако би неко пристао да му будете Николица приколица. Можда би Вам у том случају дао мјесто замјеника помоћника министра, као што је Трамп дао овом Хојт Јиу. То Вам не треба као мрља у каријери, него само храбро напријед, као у овој колумни, директ „у челенку“. А не са потрошеним политичарима.

 13. Опет ти о нама, у томе и јесте квака.

  П.С. Ко очему, ти о тајним службама, надгледању, контроли, да није дежмекасти газда наредио?

 14. Ма не о вама, него о Вама (Теби). Колумна је генијална, тако да се нема шта додати. Него ми је жеља да се понашате у складу с колумном, а не да сутра поклекнете и уђете у коалицију са људима које прозивате за удружени злочиначки подухват.
  Ако сте прочитали моју суперобјективну колумну коју је објавио Фронтал, биће Вам јасно да ја немам газду. Чим Вам поменем зубе, одмах параноична пројекција да је то нечија завјера!

 15. Да ли сад треба да се предам да би лицемјери, лопови и српски издајници били срећни?
  ———————————
  Ти као човјек-политичар који истиче да је потомак солунаца, да баштини најсветлије српске традиције, српски капетан.., итд.(у што не сумњам)…би требао да знаш и ово:
  у нашој традицији (бар колико ја знам из прича старијих и прочитаног) Србину можеш псовати све по списку, нанијети му не знам какве увреде, зла,… спреман је опростити, али ако га назовеш ИЗДАЈНИКОМ, за то глава са рамена лети. Или ономе ко га назива или њему уколико се докаже.

  Дакле, олако узимаш у уста овако крупну квалификацију.
  Ниси ти шалабајзер тог профила, то теби не пристаје. Ти си далеко изнад тога, не ваљај се у блату.
  Тим ријечником управо се идентификујеш са „срећнима“, а и сам знаш ко су данас „срећни“у овој несрећи из које бјежи ко год има и за сламку да се ухвати.
  Они који су своју „срећу“, себи и својој дјеци и унучадима, олако и преко ноћи, обезбедили на дуге стазе, успут дакако уживајући у крканлуцима…,а све то на несрећи и костима, протјеривању, туђе дјеце и неких других.
  Који овдје нити ће живјети, нити се лијече, нити школују,нити,…
  Управо таква багра олако се хвата и тако крупних квлификација других, јер се осјећају угрожено,тиме бране своју срећу, а свјесни су ко су и шта су.
  Ниси ти тај!

  Про колумне – нама треба председник и власт којему и неће бити тешко да буде председник после овога. Само нека ради све супротно и биће кораком боље.
  Овај какав је одговара свакоме само не Републици Српској и њеном народу.
  Чак и Истоку и Западу.
  Ватиканском Западу, јер то што ради и овакву пустош што је направио..вјерујем да су и они пријатно изненађени издашношћу такве политике. Да су знали, нису уопште ратова требали овдје производити.И са много мање средстава су могли постићи што су хтјели.
  Наравно да ће уложити средства да га што дуже одрже,…

  Исток преко њега „ратује“ против запада на овом простору.
  Дакако и они уштину коју милијарду од ове сиротиње(Бирач, рафинерија, рудници), а њему и олигархији око њега као и 20-так% плаћеничких паразита који их подржавају и одржавају уз добијене мрвице више него добро.

  Уствари нама и не треба председник тога типа као до сада. Нама требају закони, ред, једнаки или приближно једнаки услови и шансе за све.

  Мени је „генијална“(не знам је ли из твоје главе) теза, да је свјесно јачана улога председника да би сви удари ишли према њему, а не према Републици Српској. Извини, али морам…хахаха

  Ево и доказа да сам прочитао твоју колумну!

  1. Славија,
   Ако није проблем , једна мала исправка. Кажете „српски капетан“? У ратовима деведесетих није било „српских капетана“. Било је капетана „ЈНА“ , што активних , што оних из резервног састава а сви су они одрастали на другим а не СР“Б“СКИМ традицијама. Бирани су и напредовали као политички подобни Брозовој ком. партији и ЈНА.

   1. сагласан..има се и о томе штошта рећи, то што сте навели и није нека непознаница…“брозове“ старјешине су угланом преживели рат,по њима се могло ратовати до пензије… дебело и дубоко данас збринути, у удобним станчугама,ћуте, баве се ловом риболовом, млади пензионисани, жене позапошљавали, дјеца им путују по свијету, неретко љетују на хрватском приморју итд…ови други су углавном изгинули, баве се преживљавањем или напрасно умиру не напунивши ни 60г, ни унучиће да виде…..о томе ако налети каква прикладнија тема

 16. Опет окрећеш тему колумне, али ево да ти учиним.

  Немаш ти потребе да мене на прави пут изводиш, ја ћу те подсјетити на моју колумну САВЕЗ ЗА (НЕ)ПРОМЈЕНЕ У СРПСКОЈ, колумну после које си ме овдје први пут напао.
  Колумну у којој сам образложио зашто СЗП иде у намјеран пораз?

  Наиме, поред тога што у много чему јеси био(ниси једини) и данас си у много чему у праву по питању власти, морам да те подсјетим да сам ја колумну написао почетком маја 2014 године, да је још било вријеме да СЗП уради оно што сам предлагао.

  Наравно, посебан услов је био ако хоће подршку зелених да се ограде од своји тровача из Пала.

  Није Босић хтио, изборе су изгубили за пар хиљада гласова, мада, да сам ја био на његовом мјесту,или бар да ме послушао, СЗП би имао најмање 50 посланика у НСРС и већину у Сарајеву, те предсједника Републике Српске.

  Ја сам тада повукао зелене са избора,нисам хтио да се сврставам у неке блокове, а да изгубим изборе као Вукановић, Јовичић, Милојевић и остали, мада смо испунили све услове које је тражио ЦИК, требало је само да поднесемо листе.

  Сад замисли шта би се десило да су Босић и Иванић оправдано казнили своје троваче, да су тиме народу показали да јесу за владавину права, још томе додај да је Лазаревић приступио коалицији, па да је почео да кроз медије растура власт?

  Видиш, ја јесам као и ти за промјене, али нисам за то да ме у промјене воде они који не знају да ме доведу до циља, или ако знају неће, као што је то намјерно урађено 2014 године.

  Сад поново иду избори, нема праве опозиције, једни су власт у Српској, други у Сарајеву, поново ће СЗП ићи са посебним листама, поново ће СДС бити уцијењен од ПДП за подршку Иванићу, поново ће многи отићи из СДС зато што неће бити задовољни листом, поново ће се масовно куповати гласови од јаких, поново ће радници бити уцјењивани да гласају њихове породице за фаворите газде код којег раде, поново ће бити краше гласова у изборној ноћи, поново ће…………………….

  „Запамти Никола,нема више образа ни у једној партији, прича ти је добра,странци о теби добро говоре, сви знају да си у искреној намјери, најгоре је што наши знају да си доминантан и да живиш за идеју, знају да поштујеш дату ријеч, пази се, зајебаће те сигурно, ником не вјеруј на ријеч, сви су у талу, све је то голи интерес партија и појединаца, од општина, до републичког и државног нивоа“.

  То ми је рекла почетком прошле године једна јака и до сада неукаљана политичка личност, из једне велике опозицине партије, показало се тачно.

  Значи, опозициони посланик тврди да су његови већином хоштаплери, ти тврдиш да су у власти хоштаплери, ја знам да се на обије стране искључиво гледа интерес водећих људи тих партија.

  Шта ја и зелени сад треба да радимо?

  Да идемо сами, без новца и логистике, па да нас опљачкају као 2010 године, или да идемо уз неке безусловно?

  Не пада ми на памет ни једно, ни друго,значи, нема рођеном брату програмске коалиције без заједничке листе и сигурног уласка зелених у НСРС.

  Наша прича вриједи царева блага, ја сигурно могу растурити сваког политичара у Српској, горе него Бугар скупштину.

  Значи, у овом политичком куплерају, једини смо чистих руку и образа.

  Што би онда ЗЕЛЕНИ пропустали прилику да наплате НАШУ АВАНГАРДНУ ПРИЧУ, а да ја испуним свој сан звани улазак зелених у републички парламент, тиме да посљедично у наредним годинама помогнемо више народу, него све партије и послератни политичари заједно?

  Доста је двоструке игре партија и њихових првих људи, нису више ЗЕЛЕНИ, зелени.

  Овамо србују, а сви потписали агенду и на кољенима моле да их из ЕУ и НАТО прихвате, једни, како би добили неку цркавицу и тиме остали на власти, други, како би уз њихову помоћ остали власт у Сарајеву и преузели власт у Српској.

  Зар треба сад да пропусте ЗЕЛЕНИ ПРИЛИКУ ДА УЂУ У ПАРЛАМЕНТ, да тим глупим чином Република Српска остане без фондова и супер повољних кредита по ССП и агенди.

  Новца који може у наредне четири године запослити десетине хиљада наших грађана, само зато што су зелени морали имати стратешког програмског партнера да би дошли до свог циља?

 17. славија,

  док сам ово писао, ти објави свој коментар.

  Слажемо се ја и ти у свему, знам да ми не приличи ријеч издајник, али нема друге ријечи за оне који су нас продали, поготово за оне који су правили спискове јаких Срба, све да би се ријешили конкуренције……

  Што се тиче институције предсједника, није баш тако речено.

  Констатација је била да је институција предсједника Српске добила много на важности како је своју апсолутну „моћ“ Додик пренио у то сједиште власти Српске.

  Ја сам један од људи који мисли да у наредних десетак година,све док се економски не испоравимо и Републику Српску не учврстимо,сви важни странци треба прво да долазе код предсједника Републике Српске на разговор, па да их он упути у владу, никако да долазе у владу, а не виде ПРВОГ У СРБА.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *