Клубови преузимају управљање АБА лигом

Нова структура АБА лиге биће направљена по угледу на Евролигу, тј. власничка и управљачка структура биће у рукама клубова. То је епилог састанка руководства регионалног такмичења са представницима клубова, наводи се на званичном сајту АБА лиге. Промјене су се за сада оквирно договориле, а наводи се да ће се детаљи договорити по завршетку плеј-офа, тј. […]

уторак, 14 априла, 2015 / 07:45

Нова структура АБА лиге биће направљена по угледу на Евролигу, тј. власничка и управљачка структура биће у рукама клубова.

То је епилог састанка руководства регионалног такмичења са представницима клубова, наводи се на званичном сајту АБА лиге.

Промјене су се за сада оквирно договориле, а наводи се да ће се детаљи договорити по завршетку плеј-офа, тј. на састанку који ће се одржати најкасније 15. маја.

У оквиру разговора констатовано је и да је што прије потребно формирати Другу АБА лигу, што је тема о којој се већ неко вријеме расправља.

Саопштење преносимо у целости:

“У циљу унапређивања АБА лиге, подизању њеног квалитета и прилагођавања потребама и интересима клубова, на састанку представника клубова АБА лиге са представницима руководства АБА лиге/АБА Сидра д.о.о, одржаном 13.4.2015. године у Београду, донијета је одлука да се до 5. маја 2015. године изради приједлог нормативних аката у циљу трансформације власничке и управљачке структуре АБА лиге/АБА Сидра д.о.о. која ће бити разматрана на Скупштинама.

Договорене промјене ће за последицу имати даље унапређење и модернизацију АБА лиге, у правцу јачања позиције клубова, као основних носилаца активности у АБА лиги.

Нова структура биће направљена по угледу на Евролигу, тј. власничка и управљачка структура биће у рукама клубова.

Усаглашен је нови концепт АБА лиге, а од руководства АБА лиге се захтијева да у сарадњи са реномираном компанијом „Дилојт" у најкраћем могућем року изради и презентује план трансформације власничке и управљачке структуре.

План трансформације биће презентован на наредном састанку Скупштине клубова АБА лиге која ће бити одржан одмах по завршетку плеј-офа, односно најкасније до 15. маја.

Такође, све промјене морају да буду завршене и примијењене до почетка сезоне 2015/16. Односно, најкасније до 15. јула 2015. године за када је предвиђено жријебање за наредну сезону.

Представници клубова су констатовали да је АБА лига дала велики допринос афирмацији и подизању квалитета клубова из цијелог региона и кошарке уопште. Као таква представља апсолутни интерес свих клубова.

АБА лига је годинама уназад једини пут за учешће клубова из региона у најзначајнијим европским такмичењима што је приоритет и у будућем периоду. Са циљем даљег развоја и унапређења кошарке у региону, закључено је да што прије треба отворити питање Друге АБА лиге како би она могла да заживи у што ближој будућности.“Оставите одговор