Клинтонова: Кина преузима иницијативу на Пацифику

САД могу заостати за Кином у надметању за глобални утицај пошто Пекинг настоји да стекне наклоност земаља у пацифичком региону, богатом ресурсима, рекла је данас америчка државна секретарка Хилари Клинтон. Њене, како АП оцјењује, необично јаке ријечи извјесно ће изазвати незадовољство у Пекингу, посебно после недавне посете кинеског предсједника Хуа Ђинтаоа, током које је требало […]

четвртак, 3 марта, 2011 / 07:23

САД могу заостати за Кином у надметању за глобални утицај пошто Пекинг настоји да стекне наклоност земаља у пацифичком региону, богатом ресурсима, рекла је данас америчка државна секретарка Хилари Клинтон.

Њене, како АП оцјењује, необично јаке ријечи извјесно ће изазвати незадовољство у Пекингу, посебно после недавне посете кинеског предсједника Хуа Ђинтаоа, током које је требало да се ојачају трговина и повјерење двије највеће привреде у свијету.

Хилари Клинтон је говорећи против смањења америчке помоћи иностранству што су тражили републиканци, рекла да се САД надмећу с Кином око утицаја и да то нема везе с хуманитарним аспектом помоћи.

„Хајде да говоримо само о ‘реал политици’. Ми се надмећемо с Кином”, навела је Хилари Клитнон у говору пред Одбором Сената за спољне послове.

Она је рекла да је помоћ инострантву важна с хуманитарног и моралног гледишта, али и да је стратешки неопходна за утицај Америке у свијету.

Хилари Клинтон је указала на „велико енергетско налазиште” у Папуи – Новој Гвинеји гдје је америчка компанија Ексон Мобајл почела црпљење природног гаса.

Државна секретарка САД је рекла да Кина настоји да оствари утицај у пацифичком региону и да разматра како да престигне Америку.

Клинтон је оптужила Кину да подржава диктаторски режим на Фиџију, гдје се планирало поново отварање Америчке агенције за инострани развој, али је то одложено после резолуције у Представничком дому САД.

Том резолуцијом је предложено драстично смањење помоћи иностранству у циљу смањења јавне потрошње. Међу спорним програмима су 21 милион долара помоћи пацифичким острвима који би могли бити угрожени дизањем нивоа мора.

Хилари Клинтон је такође рекла да је Кина окупила лидере малих пацифичких држава и „угостила” их у Пекингу.

„Имамо много подршке у региону Тихог океана. Много тих малих земља је гласало с нама у УН, они су поуздани амерички савезници, они прихватају наше вриједности. И они вјерују, насупрот ономе што неки могу мислити, да тону”, рекла је државна секретарка.

Администрација предсједника Барка Обаме је уложила много дипломатског труда за учвршћивање веза у азијско-пацифичком региону, што су поздравиле многе владе које су забринуте због ширења кинеског утицаја.

Вашингтон такође сматра да је битно имати и добре односе с Кином због заједничких интереса у глобалној безбједности и значајним економским везама. Кина има америчке обвезнице у вриједности од 1,15 хиљада милијарди долара, чиме помаже финансирање огромног дуга владе САД.Оставите одговор