Клинички центар направио већи губитак него лани

Клинички центар Бања Лука је у првих шест мјесеци ове године направио већи губитак него у истом периоду 2012. године. Недавно завршена анализа пословања Клиничког центра Бања Лука за првих шест мјесеци ове године показује да званичан губитак Клиничког центра Бања Лука за првих шест мјесеци 2013 год. износи 15.219.459 КМ, кажу извори из КЦ […]

четвртак, 29 августа, 2013 / 10:27

Клинички центар Бања Лука је у првих шест мјесеци ове године направио већи губитак него у истом периоду 2012. године.

Недавно завршена анализа пословања Клиничког центра Бања Лука за првих шест мјесеци ове године показује да званичан губитак Клиничког центра Бања Лука за првих шест мјесеци 2013 год. износи 15.219.459 КМ, кажу извори из КЦ Бања Лука, наводећи да ова анализа није представљена у правом свјетлу када су недавно саопштени подаци и пословању КЦ БЛ.

У односу на исти период прошле године губитак је већи за 3.520.868 КМ јер је према званичном извјештају пословања клиничког центра за првих шест мјесци 2012. год губитак износио 11.698.591 КМ.

Губитак је направљен за смањен обим посла у првих шест мјесеци у односу на прошлу годину.

Пословодство је увећало трошкове на лијековима за 12 %, потрошном санитетском материјалу за 4 %, на лабораторији 34 % и на рентгену 28% у односу на трошкове поменутих ставки за првих шест мјесци прошле године.

Прије два дана из Клиничког центра саопштено је да су укупни расходи умањени за 1,4 милиона КМ у односу на исти период претходне године и да је највеће умањење трошкова остварено на пословним расходима, “који су умањени за више од 850 хиљада у првој половини 2013. године, као и финансијски расходи који су за око 350 хиљада КМ мањи него прошле године у истом периоду"

Према истим подацима трошкови материјала умањени су за 3,3 милиона КМ, а уштеде од скоро пола милиона КМ остварене су на потрошњи горива и енергије.

У Клиничком центру су рекли да су умањењу расхода у великој мјери допринијеле мјере рационализације проведене у мају и јуну 2013. године. У периоду април-јул 2013. године материјални трошкови умањени су за 600 хиљада КМ у односу на исти период прошле године.

Биланс успјеха за период од 1. јануара до 30. јуна 2013. показује пад прихода од 4,9 милиона КМ. Руководство Клиничког центра наводно је успјело да повећа приходе преговорима са закупцима, те обезбјеђењем донаторских средстава у износу од пола милиона већем у односу на исти период претходне године, кажу у КЦ БЛ.
Из ове институције су навели да је пад укупних прихода у највећој мјери резултат смањења прихода од услуга (лијечење пацијената у регионалним болницама, те приватним клиникама по изједначеним условима као и у Клиничком центру) , те умањеног износа средстава из буџета и фондова, од чега је Клинички центар у првој половини ове године приходовао 37.000 хиљада КМ, а у истом периоду прошле године 2.690.000 КМ.0 КОМЕНТАРА