Клаус: ЕУ само кочи Чешку, Турска треба да је продрма

Предсједник Чешке Вацлав Клаус изјавио је током посјете Турској да Европска унија сада само кочи привредни развој Чешке а да би Унији добро дошло да је продрма улазак такве динамичне земље као што је Турска, преносе данас чешки медији. „За нас, за Чешку, кочница је простор у коме се претежно крећемо, а то је Европа. […]

среда, 15 фебруара, 2012 / 12:51

Предсједник Чешке Вацлав Клаус изјавио је током посјете Турској да Европска унија сада само кочи привредни развој Чешке а да би Унији добро дошло да је продрма улазак такве динамичне земље као што је Турска, преносе данас чешки медији.

„За нас, за Чешку, кочница је простор у коме се претежно крећемо, а то је Европа. Јер 83 одсто нашег извоза иде у ЕУ“, рекао је Клаус на отварању чешко-турског бизнис форума у Анкари.

Чешки предсједник је оцијенио да тешко да би Турска остваривала тако динамичан привредни развој када би већина њеног извоза ишла у Унију.

Клаус је јуче, првог дана посјете, рекао предсједнику Турске Абдулаху Гулу да Чешка и даље подржава проширење Европске уније, па и њено проширење на Турску.

Према његовим ријечима, садашња криза у еврозони не би требало да значи да ће опасти подршка чланству Турске у ЕУ.

„Сигуран сам да је Европи потребна промјена. Европи је потребно да се пробуди, да је неко продрма а мислим да би улазак тако велике и динамичне земље као што је Турска могао да затресе те устаљене структуре“, казао је Клаус за данашње Лидове новини.

Званичној Анкари Клаус је препоручио да скине ружичасте наочари кроз које, по његовој оцјени, Турци још увијек гледају на ЕУ.

Чешка је, према прелиминарним подацима које је данас објавио Чешки уред за статистику, прошле године забиљежила привредни раст од 1,7 одсто, али технички се нашла већ у рецесији пошто је у последња два квартала забележила пад БДП-а у односу на претходни квартал од 0,3 одсто.