Kисинџер за независну РС

Након вала незадовољства и здушног блаћења бившег америчког амбасадора у Београду, Виљема Монтгомерија, због колумне у Интернешнел хералд трибјуну, гдје је рекао да РС треба постати независна држава, у мишљењу му се придружила и једна доста крупнија риба. "БиХ, која је вјештачка творевина у којој су три народа приморана да живе, требало би подијелити на […]

четвртак, 16 септембра, 2010 / 09:54

Након вала незадовољства и здушног блаћења бившег америчког амбасадора у Београду, Виљема Монтгомерија, због колумне у Интернешнел хералд трибјуну, гдје је рекао да РС треба постати независна држава, у мишљењу му се придружила и једна доста крупнија риба.

"БиХ, која је вјештачка творевина у којој су три народа приморана да живе, требало би подијелити на три независне државе које би се могле прикључити сусједним земљама, ријечи су бившег америчког државног секретара, Хенрија Кисинџера.

"Не постоји босански језик. Не постоји босанска култура. Босна је административна јединица која се састоји од Срба, Хрвата и "Бошњака" (кисинџеров термин прим. Фронтала), вјештачки створена у бившој Југославији и коју су западне силе глупо признале као државу", навео је Кисинџер,

Он сматра да треба створити муслиманску државу, а осталима допустити да оснују своје независне државе или да се прикључе Србији и Хрватској, те да би се само на тај начин коначно ријешило национално питање свих народа који живе на овим просторима.

Док је Монтгомерија излобирало нешто од новца добивеног приватизацијом Телекома РС, питање је шта стоји у позадини Кисинџеровог става, будући да је то политичар и дипломата великог калибра. Играо је важну улогу у америчкој политици између 1969. и 1977. године, на позицији државног секретара, а за заслуге у окончању Вијетнамске кланице, добио је Нобелову награду за мир.

Но, из данашње перспективе, Кисинџер је за свјетски мир учинио много више својим тајним преговорима, који су омогућили посјету америчког предсједника Ричарда Никсона Кини, када су САД први пут признале Народну републику и њеног легендарног вођу Мао Це Тунга. Тим потезом планетарна војнополитичка стратегија је стала на три ноге, и на дуге стазе спријечила Хладни рат.

Надати се да ће Кисинџеров апел чути и данашњи моћници у Бијелој кући, те тако спријечити увијек могуће ново крвопролиће у Дејтонској творевини.Оставите одговор