Кисинџер: Путин је био принуђен да реагује на догађаје у Украјини

Посљедњих година Русија се трудила да покаже своју прогресивност и напредак, тако да је мало вјероватно да је план предсједника Русијe Владимира Путина био да створи и распламса конфилкт у Украјини, изјавио је бивши државни секретар Сједињених Америчких Држава, Хенри Кисинџер у интервјуу за Си-ен-ен.  “Потребно је да поставите себи сљедеће питање: Да ли би […]

недеља, мај 11, 2014 / 11:16

Посљедњих година Русија се трудила да покаже своју прогресивност и напредак, тако да је мало вјероватно да је план предсједника Русијe Владимира Путина био да створи и распламса конфилкт у Украјини, изјавио је бивши државни секретар Сједињених Америчких Држава, Хенри Кисинџер у интервјуу за Си-ен-ен.

 “Потребно је да поставите себи сљедеће питање: Да ли би он (Путин) онда потрошио 60 милијарди долара на Олимпијаду? Гледали смо церемоније отварања и затварања игара, које су за циљ имале да покажу Русију као напредно друштво. Невјерованто би било да би три дана након тога Путин напао Украјину“, објашњава Кисинџер.

Бивши секретар САД-а сматра је да руски предсједник био принуђен да реагује на догађаје у Украјини, који су измакли контроли.

"Ја не мислим да је он планирао да створи кризу у Украјини и претпостављам да је очекивао постепени развој догађаја, а све што је урадио је одговор на ситуације на које се морало хитно реаговати. Но, мислим да прво треба ријешити кризу унутар Украјине, а тек онда разговарати о односима између Украјине и Русије " – рекао је Хенри Кисинџер. 

Такође, примијетио је Кисинџер, да су многи познати Руси, с којима је имао прилику да разговара – а при том мисли и на писце Александра Солжењицина и Јосифа Бродског – сматрали да је Украјина дио руске културе.

Не тако давно, бивши амерички државни секретар у свом чланку у Вашингтон Посту изјавио да Украјина не би требало да се посматра као земља која треба да заузиме став “или Запад или Исток“, већ би требало да буде мост између њих. Поред тога, Кисинџер је примијетио да "демонизација Путина“ коју спроводи Запад “није политика већ покушај да се оправда одсуство политике".0 КОМЕНТАРА

  1. prijedor, 11.05.2014. 13:51:58 [

    Kissinger ima privatnu firmu Kissinger & Associates koja radi za mnoge korporacije, vlade drzava i sl.. savjetodavne usluge.. mislim da je jedno vrijeme i Gazprom bio klijent ali bi trebalo provjeriti.. dakle, on nije bivsi.

  2. Кисинџер је једини амрички дипломата који НИЈЕ био за распад Југославије. 1990., у љето послао је писмо тадашњим југословенским властима у којем је стајало да би било добро стање у земљи ријешити у року од 6 мјесеци јер је све преко тога касно. тада је сматрао да ЈНА има легитимно право да интервенише против свих који су разбијали заједничку државу. хрвате никад није волио.

  3. Kud ga ova nesreća gb ne uze za savjetodavca?
    Grdne naše milione troši na lobiste od kojih nikakve koristi, uprkos svemu, samo gore i gore.
    Proustaški lobisti…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *