Кипарска криза – Ризик који може дестабилизовати цијелу еврозону

Кипарска криза представља систематски ризик који може да дестабилизује цијелу еврозону, упозорио је данас предсједавајући еврогрупе Јерон Дијселблом. “Ситуација на острву представља систематски ризик. Посљедњих дана радимо на програму који ће омогућити да тај ризик буде уклоњен", изјавио је Дијселблом пред Европским парламентом, наглашавајући важност да се заштити интегритет еврозоне. Дијселблом је чврсто бранио одлуку […]

четвртак, март 21, 2013 / 18:02

Кипарска криза представља систематски ризик који може да дестабилизује цијелу еврозону, упозорио је данас предсједавајући еврогрупе Јерон Дијселблом.

“Ситуација на острву представља систематски ризик. Посљедњих дана радимо на програму који ће омогућити да тај ризик буде уклоњен", изјавио је Дијселблом пред Европским парламентом, наглашавајући важност да се заштити интегритет еврозоне.

Дијселблом је чврсто бранио одлуку да се уведе порез на банкарске депозите на Кипру, наглашавајући потребу да се пронађе праведније рјешење.

Он је поновио да је кипарска ситуација сасвим специфична и да не постоји сличан план у некој другој држави еврозоне.

Кипарски банкарски систем налази се у колапсу, а ова држава, која је чланица ЕУ, затражила је помоћ од министара финансија еврозоне и Међународног монетарног фонда.

Помоћ у вриједности од десет милијарди евра је одобрена, али у замјену за увођење високих пореза на банкарским депозитима.

Све кипарске банке затворене су до 26. марта да би биле спријечиле електронске трансакције и масовно пребацивање новца са кипарских рачуна у иностранство.

Политичари одбацили контроверзни приједлог

Политички лидери Кипра одбацили су у новом плану за финансијску помоћ контроверзни приједлог о порезу на депозите у банкама.

"Нисмо разговарали о опорезивању на депозите и нећемо се враћати на ту тему", рекао је предсједник кипарског парламента Јианакис Омиру, преноси агенција Ројтерс.

Није познато да ли ће нови план бити спреман за гласање на данашњој сједници парламента.

Замјеник лидера владајуће странке Демократски покрет Авероф Неофиту рекао је да се руководство партије једногласно сагласило са "фондом солидарности" из државних средстава, која би могла бити употријебљена за ванредне ситуације са обвезницама.

Ранији план за опорезивање свих банкарских депозита изазвао је негодовање у кипарској јавности.

Кипарске банке, које су затворене цијеле седмице ради избјегавања масовних повлачења новца, остаће затворене до уторка, 26. марта.

Кипар мора да пронађе седам милијарди евра да би добио помоћ од десет милијарди евра од ЕУ и Међународног монетарног фонда, али нису познати детаљи о новим приједлозима за прикупљање средстава.

Европска централна банка /ЕЦБ/ одредила је 25. март као крајњи рок Кипру да постигне сагласност о финансијској помоћи и запријетила да ће укинути финансирање банкама уколико до наведеног датума не буде усаглашен пакет са ЕУ и ММФ.Оставите одговор