Кина ушла на америчко нафтно тржиште!

Вриједност америчког долара кретала се у односу на један евро у распону од 1,4628 до 1,4918 током ове седмице. Према званичним подацима америчког Завода за запосленост послодавци су током октобра смањили број запослених више него што се очекивало, чиме је стопа незапослености у овој земљи достигла високих 10,2 %. Ово је највиши ниво стопе у […]

субота, новембар 7, 2009 / 17:03

Вриједност америчког долара кретала се у односу на један евро у распону од 1,4628 до 1,4918 током ове седмице. Према званичним подацима америчког Завода за запосленост послодавци су током октобра смањили број запослених више него што се очекивало, чиме је стопа незапослености у овој земљи достигла високих 10,2 %. Ово је највиши ниво стопе у посљедњих нешто више од 26 година.

Састанак америчких Федералних резерви (FED), који одржан у четвртак, није донио изненађења и званична каматна стопа на долар је остала на 0,25%. У складу са очекивањима, на састанку Европске Централне Банкe (ECB) одржаном исти дан одлучено је да референтна стопа остане на досадашњих 1%.

У наредним мјесецима са великом пажњом ће се посматрати потези ове централне банке. Очекује се да би 2010. година могла донијети подизање званичне каматне стопе на евро. Ако је судити по досадашнњим искуствима, периоди заоштравања монетарне политике обично су и најризичнији за инвеститоре. Да ли је опоравак довољно јак да економија може наставити раст без фискалних и монетарних подстицаја, остаје увијек спорно питање приликом доношења оваквих одлука.

Ирак потписао нафтне уговоре са Британијом и Кином

У току седмице која је иза нас, у свијету је објављено доста информација у вези са нафтним сектором. Ирак је потписао уговор вриједан пар десетина милијарди долара са британским БП и кинеским ЦНЦП-ом. Министарство за нафту Ирака саопштило је такођер да је уступило концесију за експлоатацију налазишта петролеја конзорцијуму кога чине две највеће америчке и европске компаније из овог бранше. Аустријска компанија ОМВ (ОМV) објавила је како је њена подружница открила плин и нафту у истраживачком центру Торнадо.

Једна кинеска компанија откупила је од норвешког нафтног магната лиценцу за експлоатацију нафте у пар бушотина Мексичког залива и тако постала прва кинеска компанија која је продрла на америчко нафтно тржиште. Иако се процјењује да вриједност уговора није баш превелика, много већи значај ова трансакција има на политичком нивоу.

Цијена нафте се ове седмице углавном кретала око нивоа од 80 долара по барелу, што у односу на почетак године представља повећање од чак 80%. На одржавање овако високе цијене нафте највећи утицај је имала објава извјештаја Америчког нафтног института да су америчке залихе сирове нафте пале за 3,3 милиона барела, што је у потпуности супротно од онога што су аналитичари очекивали.

У току прошле седмице ММФ је објавио да је у периоду од 19. до 30. октобра реализовао продају 200 тона злата Централној банци Индије која му је за овај износ злата платила 6,7 милијарди долара. За подсјетити је да је у том периоду остварена рекордна годишња цијена злата, иако је самој продаји претходила објава ММФ, како ће своје резерве злата продавати постепено, да не би утицао на кретања на тржишту овог племенитог метала.


АУРЕУС тим за Фронтал.РСОставите одговор