Кина представила воз маглев, најбрже копнено возило на свијету

Максимална брзина чини овај воз, који је Кина сама развила и произвела у граду Ћингдао на обали, најбржим копненим возилом на свијету, наводе кинески медији. Возови маглев лебде на краткој удаљености од шина, користећи магнете који стварају подизање и потисак. Кина се том технологијом служи већ готово двије деценије, али врло ограничено. Тако Шангај има […]

понедељак, 19 јула, 2021 / 21:40

Максимална брзина чини овај воз, који је Кина сама развила и произвела у граду Ћингдао на обали, најбржим копненим возилом на свијету, наводе кинески медији.

Возови маглев лебде на краткој удаљености од шина, користећи магнете који стварају подизање и потисак.

Кина се том технологијом служи већ готово двије деценије, али врло ограничено. Тако Шангај има воз маглев који повезује један аеродром с тим градом.

Засад у Кини нема међуградских линија маглев које би се користиле благодатима те технологије, али неки градови, а међу њима су Шангај и Ченгду, су почели истраживања у том смјеру.

Брзином од 600 кмилометара на сат возу би требало само 2,5 сата за пут од Пекинга до Шангаја, а ријеч је о удаљености већој од хиљаду километара.

Поређења ради, путовање авионом би трајало три сата, а возом великих брзина 5,5 сати.

Возови маглев су будућност и бројне земље од Јапана до Њемачке планирају да изграде жељезничке мреже маглев, што за сада отежавају високи трошкови такве технологије и неподударност с постојећом инфраструктуром.Оставите одговор