Кина даје кредит Србији

БЕОГРАД – Министар финансија Србије, Диана Драгутиновић, рекла је да је Кина показала интерес за одобравање пројектног зајма Србији од око 200 милиона долара под повољним условима, док званични преговори са Русијом о добијању кредита почињу у мају. Она је истакла да су Србији потребни стабилни извори прихода, односно реформа чији је циљ да порески […]

субота, април 18, 2009 / 15:30

БЕОГРАД – Министар финансија Србије, Диана Драгутиновић, рекла је да је Кина показала интерес за одобравање пројектног зајма Србији од око 200 милиона долара под повољним условима, док званични преговори са Русијом о добијању кредита почињу у мају.

Она је истакла да су Србији потребни стабилни извори прихода, односно реформа чији је циљ да порески терет буде широко и правично распоређен.

"Важно је да људи разумеју да порези који подржавају јавне финансије нису нешто што је од њих одузето, већ њихова грађанска обавеза. Увек је било и биће избегавања плаћања пореза. У време кризе, вероватно, највише. Најбољи лек је једноставан и транспарентан порески систем", рекла је Драгутиновићева.

Она је рекла да криза у јавним финансијама тјера владу да донесе ургентни буџет, али да је природно да најмањи простор за прилагођавање виде у властитим надлежностима

Према њеном мишљењу, реформа јавног сектора је већ почела ребалансом буџета, а следећи корак је измјена пореских закона.

"Препоручљива је већа једноставност. Закон не сме бити претоварен и не сме бити универзално средство и економске и социјалне политике или заштите животне средине…Поћи ће се од оног пореског облика где су проблеми највећи", нагласила је Драгутиновићева.

Према њеним ријечима, предлаже се прогресивно опорезивање зарада, уз постојање једне или максимално двије пореске стопе.

Ова вијест показује, да су предизборне приче Тадићевог блока биле све, само не економски реалне, те да ће новчани, односно економски критеријум, веома утицати на политичко опредјељење Србије у будућности.Оставите одговор