Карла дел Понте: Проговорила од трговини органима на Косову

Бивша главна тужитељка Хашког трибунала Карла дел Понте изјавила је да је о трговини органима на Косову проговорила тек када је схватила да њену истрагу о том страшном злочину нико неће да настави и оцјенила да Еулекс није способан да води ту истрагу, већ да о њој треба да одлучи Савјет безбједности УН. Она је […]

среда, 6 априла, 2011 / 08:00

Бивша главна тужитељка Хашког трибунала Карла дел Понте изјавила је да је о трговини органима на Косову проговорила тек када је схватила да њену истрагу о том страшном злочину нико неће да настави и оцјенила да Еулекс није способан да води ту истрагу, већ да о њој треба да одлучи Савјет безбједности УН.

Она је у интервју за франкфуртске „Вести“ рекла да је учинила све што је могла и да та истрага о трговини органима у случају "жута кућа" није могла да се настави јер неке свједоке није могла да доведе на саслушање, а неки су одбијали да буду саслушани. Зато нема шта да жали, рекла је она на питање да ли жали због евентуалних пропуста у вези са том истрагом.

„Уз све то Албанија није хтјела са нама да сарађује, на Косову смо такође имали тешкоћа…Дакле било је проблема свих врста укључујући и проблем надлежности (хашки суд није био надлежан за територију Албаније већ само за територију бивше Југославије). Укратко, радила сам шта сам могла и мислила сам да би неко други требало да настави ту истрагу. Нажалост, нико није наставио да истражује. Зато сам ту епизоду о наводима о трговини органима унијела у књигу“, додала је Дел Понте.

Она је рекла да није тачно да није могла да нађе свједоке. „Ја сам такође нашла свједоке. Не знам тачно са којим је свједоцима разговарао Дик Марти, али мислим да је нашао бар један дио свједока са којима смо ми разговарали. Осим тога он је наставио истрагу послије много година. Јер ми смо, ако се добро сјећам, истраживали 2003. и 2004. године“, подвукла је она.

Бивша тужитељка хашког суда трекла је да као тужилац никада није наредила уништавање узорака, чак ни када је ријеч о Сребреници и одјећи и документима жртава који су били уништени, за шта је, како је рекла, оптужују мајке из Сребренице.

"Не, никада нисам потписала никакав налог за уништење узорака и не знам ништа о томе. Канцеларија тужиоца је канцеларија у којој ради 600 људи. Имате одјељење за евиденцију, имате истраживачку јединицу – не знам ко је то могао да уради. О томе нисам ништа знала, а да сам знала – спрјечила бих уништавање доказа. Требало је сачувати те доказе како би онај ко поново отвори истрагу могао да их користи", рекла је Дел Понте.

Она је навела да је приликом прошлогодишњег сусрета рекла Дику Мартијиу да треба да иде у Хаг, јер тамо постоји досије и тамо су докази који су сакупљени у "жутој кући" и остало.

"Ја тада нисам знала да су доказни узорци били уништени“, рекла је Дел Понте.

Такође је указала да је затражила од Хашког трибунала да спроведе унутрашњу истрагу и открије ко је дао налог за уништавање доказа.

„Чим сам сазнала за уништење узорака поставила сам питање Трибуналу. Они су затим спровели унутрашњу истрагу и треба њих да питате за резултат. Ја знам који је тај резултат, али не могу да вам то кажем јер нисам више у Трибуналу. Питајте (Сержа) Брамерца (садашњег главног хашког тужиоца). Зна врло добро ко је наредио“, подвукла је она.

Испичала је, такође, да је видела повјерљиви извештај Унмика из 2003. у коме се говори о трговини органима уз изјаве сведока без имена, али уз бројне детаље који су били довољни да неколико њих затим буде убијено.

„Овако ствари стоје – ми добијамо извештаје од наших истражилаца са Косова и са других мјеста. На основу тих извештаја ми одлучујемо да отворимо истрагу. Истраживали смо у "жутој кући", а када више нисмо могли да наставимо истрагу ми смо је суспендовали као што је то процедуром предвиђено како би неко други наставио једног дана истрагу. Ви можете да идете у Њујорк у УН и шта ћете да им кажете? Мој је посао био да истражујем и припремим оптужницу“, објаснила је Дел Понте истичући да је због тога што се ради о посебно страшном злочину то унијела у своју књигу.

„Видјела сам да нико ништа не ради по том питању. Треба да провјерим, али мислим да сам о томе и јавно говорила чини ми се 2004. године, али на жалост то није имало неког одјека“, рекла је она.

Дел Понте сматра да Еулекс не може да води итсрагу и да о њој треба да одлучи Савјет безбједности УН.

"Колико знам Еулекс није способан да води истрагу јер прије свега нема заштиту свједока која би била ефикасна. Еулекс не може да води истрагу ван граница Косова, јер нема надлежност за то, а ова истрага управо то захтјева. Да би та истрага била независна о њој треба да одлучи Савјет безбједности УН“, додала је Дел Понте.