Караџићка-Јовићевићка у личној мисији на Малом Зејтинлику

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Соња Караџић Јовичевић рекла је да ће бити настављене активности како би Војничко спомен-гробље "Мали Зејтинлик" на Сокоцу било уврштено на листу спомен-обиљежја од интереса за Српску, односно да буде културно добро Републике Српске највише категорије.

уторак, јул 24, 2018 / 21:59

Јовичевићева је данас упознала чланове Одбора борачких организација Сарајевско-романијске регије о активностима на доношењу одлуке о давању сагласности на листу споменика и спомен-обиљежја од значаја за Републику Српску.

Она је подсјетила да су иницијативе за добијање посебног статуса за Војничко спомен-гробље "Мали Зејтинлик" покренули локална управа и Борачка организација општине Соколац прије неколико година.

Јовичевићева је навела да је уз настојање да "Мали Зејтинлик" буде уврштен у категорију спомен-обиљежја од важности за Републику Српску паралелно тражила и посебан статус за спомен-обиљежја у Миљевићима и на Вељинама у Источном Новом Сарајеву, која су уврштена у категорију спомен-обиљежја од важности за одређено подручје.

Према њеним ријечима, Влада Републике Српске донијела је одлуку према којој су споменици и спомен-обиљежја подијељени на категорије према времену дешавања, односно на споменике из Првог, из Другог свјетског и посљедњег одбрамбено-отаџбинског рата.

Када је ријеч о важности, спомен-обиљежја су подијељена на споменике од важности за Републику Српску и на споменике од важности за одређено подручје.

Она је подсјетила да су прошле седмице представници републичког Завода за заштиту културно историјског и природног насљеђа били у посјети општини Соколац и да су обишли Војничко спомен-гробље, те додала да је то правни основ да се иде даље у настојању да "Мали Зејтинлик" буде уврштен на листу спомен-обиљежја од интереса за Српску, односно за културно добро највише категорије.

"Позивам све одборнике општина и представнике борачких организаицја Сарајевско-романијске регије да останемо на трагу ове информације и да у општинске буџете уграде средства за реконструкцију и чување поменутих спомен-обиљежја на Сокоцу, Миљевићима и Вељинама", истакла је Јовичевићева.

На Војничком спомен-гробљу "Мали Зејтинлик" на Сокоцу сахрањено је 985 бораца погинулих на подручју општина у околини Сарајева, које су до потписивања Дејтона биле под контролом Војске Републике Српске.Оставите одговор