Карађорђевићи неће добити Бели двор

Агенција за реституцију Србије одбила је 21. јануара као неоснован захтев породице Карађорђевић да им буде враћен дворски комплекс на Дедињу, објавиле су данас Вечерње новости. Како је навео лист, у рjешењу се наводи да се одбија захтjев за повратак Белог двора, а да ће за осталу имовину коју траже Карађорђевићи бити донијето посебно рјешење. […]

петак, 29 јануара, 2016 / 13:23

Агенција за реституцију Србије одбила је 21. јануара као неоснован захтев породице Карађорђевић да им буде враћен дворски комплекс на Дедињу, објавиле су данас Вечерње новости.

Како је навео лист, у рjешењу се наводи да се одбија захтjев за повратак Белог двора, а да ће за осталу имовину коју траже Карађорђевићи бити донијето посебно рјешење.

Дворски комплекс на Дедињу је проглашен за споменик културе, па се Агенција у рјешењу позвала на ту одлуку.

Краљевској породици Карађордјевић имовина је одузета указом Председништва Президијума Народне скупштине ФНРЈ 8. марта 1947. године. Ту имовину од јануара 2014. године потражује десет наследника краља Петра и принчева Томислава и Андреја, пишу Новости.

Заступници Карађорђевића најавили су жалбу на рјешење Агенције. Они су казали и да ће се, уколико Министарство финансија, као другостепени орган, потврди одлуку Агенције, жалити Европском суду за људска права у Стразбуру.0 КОМЕНТАРА

 1. Зашто им не врате отето. Каква глупост и споменик културе кад су вратили Карађорђевиће у земљу. Има да им врате имовину, а они да траже своје и у Ц рној Гори и Словенији. Карађорђевићи су краљевска породица и не могу добити дворски комплекс на Деедињу, а курта и мурта је узурпирала и населила се на Дедиње.

 2. Ако мислимо на исто лице владајуће елите наше Републике и наше матице више воле овога масног од краљевске породице.

  Више воле њему дати државно и народно, него Карађорђевићима вратити њихово властито.

  Нека га брате воле, али ми је тужно што са њим залуђују неуки народ.

 3. Narod je u anesteziji, poluživ-polumrtav, ni živ-ni mrtav…

  Što od gladi i bijede, što od brige šta će biti od TriKvintala…
  Šta poslije , kukuleleeeee?
  Nema druge nego dovesti dublera mu iz Parova….
  Malo ko će i primjetiti razliku: Iste fore i fazone, isti stil, isti vokallni i prozni volumeni, i svi drugi volumeni. Ma , pljunuti, kao jaje jajetu.

 4. Ма да, Карађорђевићи не могу да добију натраг Бели двор, али су зато потомци козојебаца који су се 1944-5 шљегли у Београд удобно ушушкани у вилама који су њихови преци отели дотадашњим власницима. Ма фуј!