Канкун: Усвојен документ о климатским промјенама

Скоро 200 земаља окупљених на конфенерцији УН о клими у Канкуну усвојило је данас документ који предвиђа низ механизама за борбу против климатских промена, укључујући и оснивање Зеленог фонда за помоћ земљама у развоју. Договор из Канкуна „отвара нову еру у међународној сарадњи у области климатских промјена”, рекла је мексичка министарка спољних послова Патриција Еспиноса, […]

субота, децембар 11, 2010 / 15:26

Скоро 200 земаља окупљених на конфенерцији УН о клими у Канкуну усвојило је данас документ који предвиђа низ механизама за борбу против климатских промена, укључујући и оснивање Зеленог фонда за помоћ земљама у развоју.

Договор из Канкуна „отвара нову еру у међународној сарадњи у области климатских промјена”, рекла је мексичка министарка спољних послова Патриција Еспиноса, чији је говор више пута прекидан овацијама и аплаузом делегата присутних на завршном састанку.

 

Послије 12-дневне конференције и напорних преговора, документ је усвојен, упркос противљењу Боливије, једине земље која се изјаснила против тог договора.

Представник Боливије Пабло Солон изјавио је да је тај договор опасан јер је превише слаб да би утицао на смањење температуре у свијету, наводећи и да је „правило за усвајање консензус” и да се ради о „несрећном преседану”.

„Правило консензуса не значи једногласност, нити да једна делегација може да стави вето на вољу која је, уз толико труда, постигнута”, рекла је Еспиноса.

Договор из Канкуна такође омогућава да се остави отворено питање Кјото протокола, јединог тренутно правно обавезујућег документа о клими.

Циљ тог документа је да се ограничи пораст температуре у свијету, а „стране ће морати хитно да делују како би тај циљ био постигнут дугорочно”, наводи се.

Стварања Зеленог фонда предвиђа прикупљање више милијарди долара намијењених земљама у развоју, а новцем ће прве три године управљати Свјетска банка.

Текстом документа се предвиђају основе за механизме за ограничавање нестајања шума, које се сматра узроком 15 до 20 одсто емисије штетних гасова на свјетском нивоу.

„Европска унија дошла је Канкун са жељом да се постигне пакет уравнотежених одлука. У томе смо успели!”, изјавила је европска комесарка за климу Кони Хедегард.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *