Канада у сусрет легализацији марихуане: Предвиђа се да ће је користити 15 одсто становника

Производња канабиса већ је постала веома уносна у Канади и мјери се милијардама долара, а након његове легализације Канађани могу да користе ову дрогу на разне начине – од електричних цигарета до узгајања на својим имањима.

понедељак, 15 октобра, 2018 / 23:09

"Деривати" канабиса, као храна, козметика или електричне цигарете са марихуаном, биће комплетно допуштени од 2019. године, па су канадски предузетници већ почели припреме како би зарадили огроман новац.

Канада од сриједе, 17. октобра, и званично легализује канабис, а њено искуство помно ће пратити на Западу, предвиђа премијер те земље Жастин Трудо.

Легализација би требало да подстакне канадску економију и донесе између 816 милиона и 1,1 милијарде долара прихода само у четвртом тромјесечју ове године.

У то није урачунато црно тржиште, које производи четвртину свих "џоинта" у Канади, како показују подаци Канадског статистичког завода.

Завод процјењује да ће 5,4 милиона Канађана, односно 15 одсто популације, куповати канабис у посебним радњама до краја године.

Припреме већ трају у појединим регијама и насељима, а локалне власти и предузећа морају да ускладе прописе са новим законом.

Савезни парламент је 2017. године изгласао легализацију канабиса, који је у Канади био забрањен од 1923. Ипак, неке покрајине не желе да примијене закон о овој дроги.

Новим савезним законом свако домаћинство може да узгоји до четири биљке канабиса, али покрајине Манитоба и Квебек најављују да ће узгој забранити, иако о томе посљедњу ријеч тек треба да каже Врховни суд.

Као и за производњу и дистрибуцију алкохола и дувана, покрајине су те које одлучују о узрасној граници за легално кориштење ове дроге.

У већини покрајина граница је 19 година, а у Алберти 18. Али, Квебек жели да подигне границу на 21 годину.

Неке покрајине желе да имају монопол када је ријеч о канабису, а друге, попут Онтарија или Нове Шкотске, одлучиле су да тај посао препусте приватном сектору.

Неуједначена ће бити и пракса за припаднике савезне полиције, пошто ће и полицајци моћи да конзумирају ову дрогу, наводе економски портали.

Запослени у савезној полицији мораће да се уздрже од уживања канабиса 28 дана прије посла, а такав пропис важиће и за Торонто.

У Монтреалу се од полицајаца само тражи да на посао долазе тријезни.

Канабис неће моћи да буде кориштен на сваком мјесту. У неким градовима, попут Монтреала, за конзумирање канабиса важиће исти прописи као за цигарете – само у одређеним просторима.

У неким градовима пушење "џоинта" биће допуштено само у властитом дому.