Камиле одале: Научници пронашли рупу у Библији

Истраживање израелских археолога довело је у питање аутентичност Библије. Они су ријешили да помоћу камила, које се спомињу у Светом писму, установе да ли су заиста правиле друштво Авраму док је крчио пут ка граду Нахор.

среда, фебруар 19, 2014 / 09:31

Постоји 21 дио о камилама у првим књигама Библије, који су заинтригирали израелске археологе. Они су истраживањем костију ове животиње довели у питање истинитост Светог писма и сматрају да су одређени дијелови измишљени.

Неке од њих су прилично запањујуће “истините”, као што су приче о Аврамовом слуги, који је пронашао жену за Исака: “Тада је слуга лево узео са собом 10 камила, натоварених свим врстама добрих ствари свог господара. Упутио се ка Авраму Нахараиму и раскрчио свој пут до града Нахор. Натјерао је камиле да клекну код бунара изван града, то је било предвече, када жене крећу по воду”.

Али, ове камиле су измишљене, свих 10. Два израелска археолога су користећи радиометријско датирање на основу распада угљеника одредили од када потичу најстарије познате кости камиле и утврдили су да су по први пут доведене у Израел око 9. вијека прије нове ере.

Истраживачи су испитали древна налазишта производње бакра у Аравах долини где су кости камила присутне само у последњој трећини 10. вијека и 9. вијеку прије нове ере. Дакле 10. вијекова касније од времена када су споменуте у Библији. О Аврамовом животу археолошки докази не постоје, али многе религијске и научне заједнице наводе да је рођен у 20. вијеку прије нове ере.

Разлике између скелета дивље и укроћене камиле се уочавају по костима на ногама. Ако су оне згуснуте, указује на неприродно ношење тешких терета. Такође, може да се одреди род камила, јер су мушке могле више терета да понесу.

Сви разлози јасно указују да камиле нису припитомљене нигдје у региону пре 1.000 године п.н.е. Лидар Сапир-Хен и Ерез Бен-Јозеф, научници који су спровели истраживање, истичу да је припитомљавање камила било изузетно важно у економском смислу.

Камиле су биле средство којем су се производи преносили преко великих раздаљина. Камиле су у у те предјеле вјероватно довели Египћани, када су пратили путеве Средоземља.

Научници сматрају да ово откриће неће бити шок за теолошку заједницу и да су они упућени у тематику знају одређене чињенице неко вријеме.

Историја написана у Библији представља велики дио модерне митологије ционизма. Идеја о обећаној земљи заснива се на наративима који се заправо никада нису десили.16 КОМЕНТАРА

 1. Nešto smrdi u ovom članku. Prije svega datiranje.Knjiga postanja ima vremenski pomak od oko 2200 godina, a Avram je tu negdje u sredini. Nikakvih 20.000 godina ne dolazi u obzir. Znači još jedna puškica za radoznale. A kamile?B-)

 2. što se tiče istinitosti Bibije preporučujem knjigu profesora Israel Finkelstein-a (profesor arheologije na Tel Avivskom univerzitetu) i Neil Asher Siebelrman (urednik Arehološkog časopisa inače istoričar): Bible Unearthed: Archaeology’s New Vision of Ancient Israel and the Origin of Its Sacred Texts.

  vrijedi čitanja. Nisu izmišljene samo „kamile“…

 3. Kada sam mislio da nešto smrdi nisam mislio da je stari zavjet nužno istinit. Začuđuje potreba da se negira istinitost. A kada sam pročitao cijeli članak u Gardijanu vidio sam da bi ovo navodno trebalo da obeshrabri zastupnike opstanka Izraela, kao moderne države. Liči mi na moderne interpretacije Kosovkog mita i Njegoševe poezije. Eto ja toliko.:)

 4. da je Hercl ustrajao i dobio recimo Argentinu za naseljavanje danas ne bi bilo pomena o vezi Biblije i cionista…

  što nema nikakve dodirne tačke sa interpretacijama Kosovskog mita i Njegoševe poezije..

  🙂

 5. @aleks
  idi fino na Guardian i vidi da autor direktno proziva cioniste da ovim nalazom nepostojećih kamila gube moralni osnov na Izrael.

  Za Kosovski mit vidi ove moderne istoričare, britanske, koji ga navode kao osnovu etničkog čišćenja i šovinizma, a glede Njegoša one baljezgarije u Hagu su sasvim dovoljne.

  U sva tri slučaja autori navodnim demaskiranjem mitova pobijaju neku današnju, navodnu, političku organizaciju. Bla,bla i truć, trućB-)

 6. jasno je to meni.. ja samo kažem da nisu „kamile“ odale već se to zna već dugo.. samo je pitanje kada će svima to dosaditi..

  i kao što mislim da se prošli događaji ne mogu objašnjavati današnjim kontekstom tako i se ni današnji događaji ne mogu trpati u neki, proizvoljno odabran, istorijski trenutak..

  u tom smislu, veoma korisna knjiga za pročitati.. ona gore. bolje nego Guardian koji je samo još jedan medij…

 7. Били су на РТРС неки сјајни документарци који су тумачили библијске приче. У основи налазе да је много ствари која су дјеловала као чуда могућа (раздвајање Црвеног мора, постоји простор који за вријеме осјеке може да се преброди) али да су неке ствари тумачене скроз другачије. Типа, Јевреји нису били робови већ најамни војници у Египту. Кад нису били задовољни платом кренули су, али су прије тога опљачкали неки магацин да имају уз пут, и због тога су их ови гонили.

  Овај линк из гардијана ћу погледати. Имали камиле или немали, Јевреји су ту некад били, а и са камила и без њих могли би мало попустити Палестинце, то је мој став

 8. Разлике између скелета дивље и укроћене камиле се уочавају по костима на ногама.Камиле су биле средство којем су се производи преносили преко великих раздаљина. Камиле су у у те предјеле вјероватно довели Египћани, када су пратили путеве Средоземља.
  ——————

  И тако то, „сваког чуда за три дана доста“.

  Аутобуска или камиља инвазија зелених није успјела, Српску одбранише верни граничари Мазалица, Ћургуз,са све рексом, микијем,рокијем…,следе масне коске…и приче о камилама.

 9. Vidi vidi djece crvenih burzuja kako su brzi u ocjenjivanju necega o cemu pojma nemaju.
  Vazno je da se bespogovorno vjeruje da su prekobarci hodali po mjesecu ili u lenjinisticke utopije i slicne teorije o sretnom drustvu buducnosti gdje ce ljudi biti toliko savjesni i dobri.
  Sta reci?Ne treba se cuditi sto takvi sada vjeruju u Euroutopije naocigled moralno etickog sunovrata koji dozivljava njihovo drustvo i jos vece sunovrati medju onima koji su poceli da “vjeruju“ u slicne integracione mastarije.

 10. Кључна је реченица да теологе ово неће изненадити, сем људе који немају везе о својој вјери.

  Библија није стенографски запис догађаја. Него збирка прича које су вијековима преношене са кољена на кољено. Најстарији дијелови Библије су 1200 година прије Христа, а најмлађи око 400 године прије Христа, у Старом завјету.

  Неки догађаји који су историјски били много раније, записани су најкасније. Прва глава Библије записана је последња. Тако и ово са камилама. Ко је одлучио да пише о Авраму, мислио је да је и у његово доба било камила. То се у науци зове анахронизам. Типа као кад је Вук Караџић записивао народне пјесме око 1812. о Краљевић Марку и Турцима, Лазару и Косову, па успут поменуо Америку или Француску револуцију. Библија је пуна анахронизама, и на основу тога се види кад је који дио Библије настао.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *