Камерон: Уводимо исламске обвезнице

Новац не познаје границе, па је британска влада, с циљем довођења нових инвеститора, одлучила да уведе исламске обвезнице према шеријатском закону.Велика Британија тако постаје прва неисламска земља која је ће издавати обвезнице према исламским правилима, најавио је британски премијер Дејвид Камерон. Вриједност улагања према исламским правилима порасла је за 150 одсто посљедњих седам година и […]

среда, 30 октобра, 2013 / 11:46

Новац не познаје границе, па је британска влада, с циљем довођења нових инвеститора, одлучила да уведе исламске обвезнице према шеријатском закону.Велика Британија тако постаје прва неисламска земља која је ће издавати обвезнице према исламским правилима, најавио је британски премијер Дејвид Камерон.

Вриједност улагања према исламским правилима порасла је за 150 одсто посљедњих седам година и то је прилика која се не смије пропустити, објаснио је он.

Обвезнице ће бити издаване према шеријатском закону, који забрањује камате на посуђена средства.

Британско Министарство финансија издаваће тзв. "сукук обвезнице" у вриједности од од 200 милиона фунти већ идуће године. Прве "сукук обвезнице" издала је Малезија 2000. године.

Најављено је и покретање индекса исламских обвезница на Лондонској берзи да би се инвеститорима олакшало препознавање инвестиција које су у складу са шеријатом.

На примјер, исламски улагачи не смију улагати у инвестиције повезане с алкохолом или коцкањем.

Пошто ислам забрањује наплаћивање камате, сукук обвезнице су структурисане тако да је власник обвезница уједно и сувласник дуга, пројекта, пословања или улагања. На тај начин се не наплаћује камата, као код класичних обвезница, већ зарада долази од успјеха пројекта – преносе агенције.