Калифорнија: Забрана истополних бракова неуставна

Амерички савезни апелациони суд у Сан Франциску је пресудио да је оспорена забрана истополних бракова у држави Калифорнији неуставна. Трочлано судско вијеће Деветог апелационог окружног суда САД гласало је два према један да је та забрана неуставна. Истополни бракови који су на кратко били дозвољени у Калифорнији, 2008. године забрањени су усвајањем на референдуму „приједлога […]

среда, 8 фебруара, 2012 / 07:11

Амерички савезни апелациони суд у Сан Франциску је пресудио да је оспорена забрана истополних бракова у држави Калифорнији неуставна.

Трочлано судско вијеће Деветог апелационог окружног суда САД гласало је два према један да је та забрана неуставна.

Истополни бракови који су на кратко били дозвољени у Калифорнији, 2008. године забрањени су усвајањем на референдуму „приједлога 8”, којом је у устав те америчке државе унијето да је брак дозвољен само хетеросексуалним паровима.

Гласачи у Калифорнији усвојили су „приједлог 8” са 52 одсто гласова у новембру 2008. године, пет мјесеци пошто је врховни суд у тој држави легализовао истополне бракове, и поништио два закона којима је брак ограничен на заједницу мушкарца и жене.

Овим приједлогом поново је уведено ограничење – један мушкарац, једна жена – за брак у уставу државе Калифорније, и то је била прва забрана којом је одузето право истополним паровима да склапају брак пошто су то право већ стекли.

Судија нижег суда је 2010. закључио да „приједлог 8” представља кршење грађанских права геј и лезбејске популације, гарантованих америчким уставом.

Са његовом одлуком се сагласио и савезни апелациони суд.

То, међутим, не значи да ће аутоматски поново бити дозвољено склапање истополних бракова у Калифорнији, пошто су заговорници „приједлога 8” већ раније најавили да ће се жалити на пресуду ако не буде повољна, или проширеном вијећу истог суда или Врховном суду САД.