Калабухов најавио крај ОХР: Русија сматра да је вријеме да се престане са средњовијековном и колонијалном политиком

Нови амбасадор Руске Федерације је заузео врло јасан став и показао до сада неуобичајено активан наступ руске дипломатије у државној заједници Српске и Ефбиха. Једно је сигурно – Русија је за договор и ненаметање рјешења са стране.

субота, 8 маја, 2021 / 22:10

Пише: Жељко Свитлица, Мондо.ба/Фронтал.РС

На почетку, руски амбасадор истакао је значај 9. маја, Дана побједе над фашизмом, који у Русији и земљама бившег СССР-а зову једноставно "Дан побједе", објаснивши да је тај дан уткан у код свих људи у Русији.

"Ми смо у том рату изгубили 28 милиона људи и готово да нема породице којој није страдао неко", подсјетио је амбасадор, наглашавајући значај историјских истина.

Затим се осврнуо на комеморацију у Доњој Градини, гдје је у суботу одржан помен жртвама јасеновачких логора смрти.

"Било је врло емотивно. Човјек има посебан осјећај на том мјесту и сви сматрамо и уједињени смо око тога да се то никад не смије поновити."

Калабухов је у Бањалуци нагласио значај међународног права, осврнувши се на говор руског министра иностраних послова Сергеја Лаврова у УН.

До међународних односа, воде два путића

Русија сматра да се у међународној политичкој арени појављују двије тенденције – једна међународно право, за које се и Русија залаже, а друга тенденција је "креирање поретка заснованог на правилима," а што је замјена за међународно право. Амбасадор је подсјетио да се међународно право заснива на низу таквих правила која су договорена на универзалним платформама и подржавају најширу сагласност.

"Дошло је вријеме да напустимо средњовјековље и колонијалне навике, а препознамо реалност међусобоно повезаног свијета," цитирао је Калабухов Лаврова.

Теремин "колонијалне навике" био је сликовит увод за тему Канцеларије високог представника у БиХ

Поновљен је принципјелни став Руске Федерација да је дошло вријеме за затварање ОХР-а како би народи у БиХ "сами одлучивали о својој судбини" и да у својим поступцима брани позицију међународног права и Дејтонског споразума, чији је гарант. Калабухов је, међутим, нагласио да нема никаквих конкретних рокова, а да ће Русија своје позиције око потребе за затварањем ОХР изнијети својим партнерима и да ће разговарати.

"Русија жели играти правилно избалансирану улогу. Ако се нарушавају права Бошњака бранићемо њихова права, ако се нарушавају права хрватског народа у БиХ бранићемо њихова права, а, такође, ми ћемо бранити и права српског народа у БиХ", рекао је Калабухов новинарима у Бањалуци.

Морате се договорити – нема другог начина

"Што се тиче нон-пејпера, то је постало врло занимљиво на Балкану. Увијек спољни фактори желе да мисле у име људи који овде живе," каже Калабухов коментаришући "поплаву" неформалних докумената о промјенама граница у региону.

"Желим одлучно рећи да Руска Федерација уважава спољнополитичке приоритете БиХ и никако не жели да се мијеша у те ствари, посебно када је ријеч о интеграцији у ЕУ. Желимо да приоритет интеграције БиХ у ЕУ не буде препрека за развој односа Руске Федерације и БиХ", навео је Калабухов.

Он је истакао да БиХ мора имати могућности и развоја односа са Руском Федерацијом и са свим другим међународним партнерима који су битни за БиХ, а да је пут БиХ у ЕУ ствар њених конститутивних народа и Европске комисије како ће се то бити.

Занимљиво је и што је Калабухов описујући понашање наших политичара, рекао мишљење које често може чути од обичних људи, када им се политика попне "на врх главе."

"Интересантно је, када причам са политичарима у четири ока, они нађу компромис, али када се обраћају јавности онда је друга прича."

"Ви се морате договорити, нема другог начина," поручио је.

Необична амбасадорска појава

Прес конференција Игора Калабухова најављена је дан раније из Међународног прес центра, у којем се – распитали смо се – нису могли сјетити да ли је икада раније иједан руски амбасадор у БиХ одржао конференцију за медије у Бањалуци.

Иако ћемо још сачекати на потврду, оваква чињеница је сама по себи занимљива с обзиром да важност Русије и њену дипломатску ангажованост у БиХ. Мада, треба признати да амбасадорске прес-конференције нису баш свакодневна појава о коме год да се ради.

Калабухов је у сваком случају врло активан откад је именован за амбасадора у Сарајеву, па је и посјета Бањалуци дио једног очигледно агилнијег приступа у раду.

Калабухов је направио увертиру за данашње обраћање медијима. Био је о у Доњој Градини заједно са руководством Српске и предсједником Србије, а јуче је отворио изложбу о женама хеороинама Великог отаџбинског рата и открио бисту војном хероју руске побједе над нацистима, славном Маршалу Георгију Жукову.

У дијелу обраћања новинарима у Бањалуци, Калабухов је рекао да се састао са градоначелником Бањалуке, представницима политичких партија, али да планира нову посјету и нове сусрете.

"Планирам да се састанем са рукводством Српске, са министрима, али и са потпредсједницима Републике Српске из реда Бошњака и Хрвата, са поглаварима конфесија, а све како бих сазнао што више о специфичностима Босне и Херцеговине и Републике Српске," рекао је Калабухов.

Након што је одговорио на неколико питања, у једном скоро неформалном тону Калабухов се сјетио да новинарима честита Дан слободе медија који је обиљежен 3. маја, а притом упоредивши новинарство и дипломатију.

"Наша занимања су врло слична. Она подразумијевају сталне преговоре и разговоре – то је једно. А друго је наш аналитички рад. Пишемо анализе и шаљемо их у своје престонице (као што их новинари шаљу у редакције, прим. аут.)," примијетио је Калабухов.

Затим је новинарима пожелио, прије свега добро здравље, а онда и много интересантних репортажа и тачних анализа, а кад су микрофони угашени, са занимањем је питао: "Да ли је било добро? Да ли сте задовољни?"

Биографија

Игор Калабухов рођен је у Доњецку. Образовао се на Московском државном институту за међународне односе Министарства спољних послова СССР-а. Калабухов говори српски, бугарски и енглески језик. У дипломатској служби је од 1983. године. Од 2004. до 2010. је био савјетник у амбасади своје земље у БиХ, затим замјеник директора Четвртог европског одјељења руског Министарства спољних послова. Од јесени прошле године је именован за амбасадора.