Какве везе има 8. март са правима жена?

Већ можемо да замислимо вашу реакцију кад чујете да нема никакве везе?

петак, март 8, 2024 / 05:07

Велики протести?

Не.

Раднице које су изашле из фабрика?

Други дан.

Неко велико достигнуће за права жена?

Ништа.

Помиње се нашироко, у маниру америчке меке моћи, штрајк текстилних радница из 1857. године у Њујорку. Но, 8. март као празник жена није установљен као сјећање на те догађаје, али јесте из истог политичког мотива. Многи амерички аутори наводе да се на овај датум није десио никакав штрајк у Њујорку, али то не пријечи да се без доказа стално помиње као праисходиште датума који данас обиљежавамо.

Међународни дан жена, каже објашњење, настао је као дан борбе за равноправност жена. Не каже се како се дошло до датума. А он је тражен кроз историју. Први пут на националном нивоу Дан жена обиљежен је 28. фебруара 1909. године у Сједињеним Америчким Државама, након декларације коју је издала Социјалистичка партија Америке. Неки сматрају да се прво обиљежавање одржало 3. маја 1908. када су одржани одређени протести.

Августа исте године организована је Међународна конференција жена социјалистичке Друге интернационале, која је предложила да се установи међународни дан жена. Остваривање ове замисли пало је на Клару Цеткин, а прво обиљежавање десило се 19. марта 1911. Обиљежен је у Аустрији, Њемачкој, Швајцарској и Данској, док су у још неким европским земљама одржани протести.

Ретроактивно се убацује прича о томе да је Цеткинова и друштво 8. март већ тада одредиле за Дан жена, док се ваљда по инерцији грешком наводи да је 8. март први пут прослављен 1911. што је нетачно. Као дио мита који се ствара убачена је и прича да је 8. март изабран као дан када су избили протести радница у Њујорку 1857. године, а тај мит разбило је више западних аутора пишући књиге о тој теми. Довољно је наравно видјети хронологију, и јасно је да учесницима друге социјалистичке интернационале њујоршке раднице нису ни биле на крај памети.

Први пут Дан жена се на 8. март слави 1918. у Совјетском савезу. Најважнији разлог је то што је тада почела Фебруарска револуција, која се тако зове због тада важећег старог календара. По њему је револуција почела 23. фебруара и отуда назив. Промјеном календара добијен је 8. март, а веза између револуције и жена је створена је кроз учешће жена у маршу за "хљеб и мир” тог дана.

Осми март 1917. – Бољшевички протест због несташице хране

У Русији је 1913. замишљено да се дан жена обиљежава последње седмице у фебруару (по јулијанском календару), а недеља 1914. била је 8. март. Али и тада је то био "страначки празник” па су и протести били разбијани од стране власти. И у западној Европи је тај дан обиљежаван искључиво у контексту партија комунистичке идеологије. Осми март 1917. био је четвртак, и протестовало се због несташице хране (изазвана диверзијом) а протести су били политички и усмјерени против власти, а тек дио демонстраната су биле жене, које се буне због тога што су њихови синови на фронту.

Јасно је из реченог да 8. март нема никакве везе са борбом за права жена, већ искључиво са политичким превратом.

Након тога, 8. март се као међународни дан жена слави у СССР, а од 1965. је уздигнут на ниво нерадног дана. Касније се празник шири и у сателите СССР, те у Кини и СФРЈ. На западу празник није широко приваћен због јасног комунистичког предзнака, све до 1975. када га обиљежавају Уједињене нације, а Генерална скупштина позива све земље да се тај дан обиљежава као дан женских права.

Почеци прослављања овог дана имали су јасну политичку боју, што сведочи и приложена разгледница која се продавала у СССР. Тако на њој пише: Осми март је дан побуне радних жена против кухињске робије. Реци НЕ угњетавању и празнини духа рада у домаћинству.

Ипак, мотиви су касније измијењени, па су за наредне године коришћене слике мимозе, цвијећа које се у многим земљама доживљава симболом жене.

Прва објава – 08.03.2018.4 КОМЕНТАРА

 1. коментар једног вриједног и породичог човјека…наравно не иде ништа на адресу жеМског свијета:

  „Sve partije bogate Srpske Republike slave komunjarski praznik 8.Mart…
  Fabrike pretvorili u hale za slavlje..
  Masine i sve ostalo pokrali..
  Slavi se sve i svasta iz stranih kredita koje nikad niko nece moci Vratiti..
  Ni rate kamata a kamoli dug..
  Nebitno ,dok ide ,rukovodioci Komunjarski imaju Srbijansko drzavljanstvo i vile a pare pokradene su na sigurnom…
  Ostali kud koji ,predugo ste pasivno posmatrali,kako god vam bude,zaradili ste“

 2. Срећан 8 март драге даме !

  Ово је свакако весели дан зато ево једна пошалица.

  Јустрос ми супруга исприча виц, каже:

  „Пита Мујо Суља, шта је то 8 март?

  Каже Суљо: “ па то тије исто као ноћ вјештица, само по дану.“

Оставите одговор