Како Кина осваја Африку

Кина економски осваја Африку – трговински промет повећан је са 20 милијарди долара 2000. године на 200 милијарди долара 2012! Двије хиљаде кинеских компанија сада ради на том континенту. Пекинг радо пружа афричким земљама кредите по повољним условима. Као сатисфакцију, Кина добија приступ ресурсима „црног континента“, а кинеске компаније уговоре за реализацију крупних инфраструктурних пројеката. […]

понедељак, мај 6, 2013 / 13:08

Кина економски осваја Африку – трговински промет повећан је са 20 милијарди долара 2000. године на 200 милијарди долара 2012!

Двије хиљаде кинеских компанија сада ради на том континенту. Пекинг радо пружа афричким земљама кредите по повољним условима.

Као сатисфакцију, Кина добија приступ ресурсима „црног континента“, а кинеске компаније уговоре за реализацију крупних инфраструктурних пројеката.

Сарадња Кине и Африке не обухвата само економију. У 22 афричке земље дјелују институти Конфучија, који се сматрају једним од основних реализатора кинеске „меке снаге“.

Хиљаде афричких студената добило је кинеску владину стипендију и студира у Кини. Кроз неколико година афричке елите ће слободно контактирати са кинеским партнерима на мандаринском језику, што говори о томе да Пекинг има стратешке интересе у Африци.

Таква активност Кине у Африци забрињава земље Запада, прије свега САД. Медији подсјећају да је протеклог љета на афричкој турнеји била ондашњи шеф Стејт дипартмента Хилари Клинтон.

Ко о чему, Америка…

У једном од својих иступања она је изјавила да су – прошла времена, када су туђинци долазили у Африку, имали корист, а ништа нису давали заузврат.

Аналитичари процјењују да је забринутост Вашингтона повезана са кинеском експанзијом. Међутим, активност Кине већ је почела да плаши и дио афричких елита.

Главни управник Централне банке Нигерије Ламидо Сануси објавио је у „Фајненшел тајмсу“ чланак у коме оптужује Кину за – колонијализам.

Према његовом мишљењу, Африканци из навике сматрају Кину земљом у развоју, зато имају у њу веће повјерење него у Запад, мада за то давно нема основе.

Противници кинеске експанзије тврде да је партнерство са Кином – сумњиво.

На примјер, Кина инфраструктурне пројекте у Африци остварује снагама својих грађана, а не локалног становништва. Дакле, за Африканце се не отварају нова радна мјеста – упозоравају критичари.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *