Јованов: ДСС ће покренути језичке патроле у Војводини

Предсједник Покрајинског одбора ДСС Миленко Јованов најавио је да ће та странка формирати "језичке патроле” којима ће утврдити у колико насељених мјеста, посебно на сјеверу Бачке, грађани мађарске националности, како тврди, не говоре српским језиком. Јованов је на конференцији за новинаре рекао да ће те „језичке патроле” бити формиране по угледу на „језичке патроле” које […]

уторак, 13 маја, 2014 / 15:57

Предсједник Покрајинског одбора ДСС Миленко Јованов најавио је да ће та странка формирати "језичке патроле” којима ће утврдити у колико насељених мјеста, посебно на сјеверу Бачке, грађани мађарске националности, како тврди, не говоре српским језиком.

Јованов је на конференцији за новинаре рекао да ће те „језичке патроле” бити формиране по угледу на „језичке патроле” које је најавио Национални савјет Мађара, а који ће обилазити мјеста по Војводини и утврђивати да ли се поштује вишејезичност у називу званичних институција.

„Проверићемо да ли и колико у Србији Мађари говоре српски језик, да нам се не би дешавало да у појединим местима грађани који говоре српски не могу да се споразумеју са локалним становништем”, рекао је Јованов, додајући да зна да постоје читава насеља у којима се не говори српски језик.

Да ли у Мађарској постоји иједно насеље у коме становници не знају мађарски – не постоји, истакао је Јованов и нагласио да би у Србији сваки грађанин морао да зна српски језик.

ДСС захтјева, додао је он, да се Влада Србије изјасни поводом најаве мађарског премијера Виктора Орбана да ће та земља захтјевати остваривање територијалне аутономије за све просторе на којима живе Мађари.

На питање да ли је том захтјеву Орбана допринијела и чињеница да велики број српских држављана тражи мађарски пасош, Јованов је казао да мисли да те двије ствари немају много заједничког.

„Уверен сам да сви они који траже мађарски пасош имају намеру да оду из земље и да у том захтеву виде најлакши начин како да уђу у земље ЕУ”, рекао је Јованов.Оставите одговор