Јапан: Свиње ће бити главни донори

Јапански научници узгајаће људске органе у организму животиња, а касније ће моћи да их пресаде људима којима су потребни. То значи да убудуће најтраженији даваоци органа могу постати свиње, које су анатомски и гентски једна од врста најближих човјеку. У пракси тај процес дјелује тако што се у ембрион животиње уводе индуковане матичне ћелије човјека. […]

четвртак, 27 јуна, 2013 / 09:35

Јапански научници узгајаће људске органе у организму животиња, а касније ће моћи да их пресаде људима којима су потребни.

То значи да убудуће најтраженији даваоци органа могу постати свиње, које су анатомски и гентски једна од врста најближих човјеку.

У пракси тај процес дјелује тако што се у ембрион животиње уводе индуковане матичне ћелије човјека.

Затим се такав ембрион имплантира женки која носи и окоти младунче са људским органом повољним за трансплантацију.

Гласање о овом пројекту планирано је у јулу. Ако јапански министри подрже иницијативу, мораће да уносе преправке у закон који важи у Јапану од 2001. године.

Тај закон потпуно забрањује клонирање човјека, а за кршење може да се добије до десет година затвора.

Као екпсеримент научници су већ одгајили људске органе унутар животиња. Али о томе да се они пресађују људима донедавно се није говорило.

Какве опасности то може да крије за сада је тешко рећи, пошто до сада нису вршене пробе трансплантације ових органа.

Ове године су сличне огледе извели на свињама. Ови експертименти су толико противрјечни, да су чак и мишљења заштитника животиња – подијељена.

Пресађивање органа, када је ријеч о спашавању човјека, неопходна је. То да су многи људи раније спашени помоћу трансплантације срчаних залистака, пресађених од свиња, чињеница је и многи људи са њима живе – истичу научници.

Узимајући у обзир етичке проблеме, неизбјежно је повезивање са таквим научним разрадама, а научници предлажу да се строго ограничи број дозвола за гајење људских органа на овакав начин.

Свака пријава ће се брижљиво разматрати и тек послије тога доносити одлука – наводе експерти.0 КОМЕНТАРА