Ја нијесам Вулић!

Ја сам Симић.

среда, 14 августа, 2013 / 12:20

Пише: Дани(ј)ел Симић

Симић нема никакав судски или други спор са Вулићем или Радишићем. Баш зато што немам ништа с тим, очекујем да с тим нема ништа ни држава, осим у смислу судске власти.

Нажалост, то је најцрвоточнији ослонац на нашој властодржачкој столици са три ноге. Судство, по традицији из самоуправног социјализма, бива слуга извршне власти. И то је овдје главни проблем. Држава је дебело уплетена на страни Миле Радишића.

Није то довољно давно било, да би извјетрио мучан осјећај гледања видео снимка када глава породице Вулић иде колима из првог степена преноса у рикверц (и обратно), док му интервентна пендрецима разбија сувозачки прозор.

Посебно ми је било мучно гледати и слушати када га носе везаног, а он запомаже: Не дајте народе, не дајте народе…

Мали човек жели преко црте

Ускоро је завршио на психијатрији, те је све изгледало као они амерички филмови у којима се мали човјек бори против система, па га систем спреге крупног капитала и политичара потпуно самеље. У тим филмовима има и сретних завршетака, док је стварност мало мање поетична.

Кога се систем докопа на овај начин, обично га сасвим упропасти.

Да сте немам појма ко, да вам је срце тврдо као у шалтеруше, опет се морате запитати шта се то десило? Шта је том човјеку и шта је демократски изабраним властима да тако поступају? Како се као појединац поставити у овом случају?

Ко те дира – да заједно бјежимо?

Сви су тих дана причали о томе. Ја нешто нијесам могао. Истина, осјећао сам потребу, но том се темом код нас више бавио Жељко Свитлица. Он је ишао на терен, причао лично са људима и слажемо се нас два шта је то. Фронтал је пратио причу како доликује.

Свеједно, осим из медија и усменог предања, не знам њихове муке и недаће. Због тога ми је и било непријатно да ја сад нешто причам о томе. Лично, Вулиће нијесам посјећивао. Тешко ми се било одлучити за ријеч о томе и због ових што се сликају свако мало с њима и оних што носе транспаренте и вичу: Сви смо ми Вулић.

Понајвише нијесам могао да причам због опозиционих политичара који се нешто као брину. Охрабре шута да се боде са рогатим, а онда Вулић остане сам у свом моторном возилу и сломи ногу (како чух, на три мјеста) полицајцу на задатку. А политичара то јутро нигдје. Чак ни оних који имају имунитет.

Лимена завјеса

Без обзира што се нијесам осјећао довољно позваним да пишем, као обичан грађанин сам сјео тог дана у кола и запутио се ка Вулића кући. Немам појма шта сам тачно хтио, ваљда да видим шта је, помогнем ако се шта може. Одмагао не бих сигурно.

Онуда гдје смо раније пролазили према парку и Вулићима више се не може. Све је преграђено великом оградом од ребрастог лима и на оба њена краја су били униформисани људи. Изашао сам вани и дигао руке високо изнад главе, те преко ограде фотографисао шта се збива с оне стране лимене завјесе. Одмах су и ови из обезбјеђења фотографисали мене. (Молио бих да ми пошаљу фотографију.)

У том тренутку сам мислио да је из неког разлога новоизграђени прилазни пут Вулићима преграђен лимом, а и није ми се некако сједало људима на муку, док им је члан породице на психијатрији.

Отишао сам.

Касније сам утврдио, гледајући фотографије изнутра, да је тзв. "пут" који је по хитном поступку саградио и интервенцију полиције затражио Град Бања Лука, заправо један асфалтни троугао који се на споју са посједом Вулића не може користити ни као пјешачка стаза, а камо ли за прилаз колима. Требаће ту посла.

Ријечју, тај пут и сва фрутма око њега је једна велика питалица за здрав разум нас посматрача.

Пут путује Латиф-ага

Тако долазимо до тога да је ово спор између Радишића, Вулића и Градске управе, око прилазног пута. Он, Вулић, баш дође овако у средини. Ако саберете нешто оскудних података из градске администрације којима се да вјеровати, запитате се да ли још увијек живимо у вријеме турског зулума?

Дакле, извјесни Радишић као приватно лице купује за смијешне паре градско земљиште које се у свијести грађана увријежило као парк и почиње да гради пословни центар, за који експресно добија све могуће дозволе. Ако то икоме ишта значи, градска власт прави ребаланс буџета због слабе наплате градских дажбина и мањка пара у градској каси. Режу се ових дана ставке угроженим буџетским потрошачима, док се бар та рупа у буџету Града дала покрити реалном економском цијеном земљишта продатог Радишићу.

То је нешто на шта смо навикли од наших власти, али како је могуће да се у том процесу прода и прилазни пут који неко други користи већ 20 година? То је све што нормалан човјек може да пита!

Вулић нема хеликоптер да прилази својој земљи, и то је био директан притисак на њега да прода своје некретнине новим агама. Било који нотар-почетник зна да се нека земља не може ни купити, ни продати, уколико нема клаузуле у уговору која садржи договор о приступном путу.

У овом случају продаје се градска земља приватнику, а затим градска администрација по хитном поступку, умјесто да се сачека судски спор који је покренуо Вулић око права на кориштење пута, производи сву потребну документацију, налази средства, покреће грађевинске машине, позива полицију, трпа Вулића у лудницу и закључује случај тим да је тај трокутасти, назови пут, уз све те неуобичајене процедуре – привремен!

Ко Вулић Жељку гарантује да сутра Град Бања Лука неће и то парче троугластог асфалта продати неком новом Радишићу? Или баш њему? Рецимо за десет марака…

Вулићи свих земаља

Овакве ствари се дешавају широм свијета. У Српској тренутно, онако према мојој офрљој оцјени, има бар још 1.000 Вулића којима општински, градски или републички моћници отимају основна права у већој или мањој мјери; а све у име свог права да се нелегално богате.

Али, ето, ја лично знам за овај случај. И не допада ми се никако како га као друштво подносимо.

Најприје је ту проблем вео тајне и мутне воде која се третира као ловиште. Нико ништа сигурно не може да тврди, градска администрација не одговара на упите јавности, не поштују се судске процедуре и сутра се може испоставити да је нешто другачије него што се чини.

Овај случај је показао да код нас нема механизама заштите обесправљеног појединца, када власт отворено фаворизује пројекат једног приватног предузетника, као да је у питању изградња аутопута, аеродрома, метроа или било чега што је од општег интереса.

Шта каже Република Српска: Не дате ли га народе?

Због тога што су почетком деведесетих неки објављивали у часописима по Сарајеву да ће одређени бити грађани другог реда и да ће се увести ретроактивно "закон о првој брачној ноћи", Република Српска је и основана. У њеном темељу је, осим 18.500 бораца и ко зна колико цивила, чиста жеља за слободом и равноправношћу пред законом.

Ту су слични мотиви за моје писање. За Републику Српску сам се борио како знам и умијем од прве јавно објављене мисли до данас. Борићу се и у будућности, јер је једини гарант трајног мира у Дејтонској Долини Плача. Борим се за њу зато што је у праву, а обесправљена је баш као Вулићи. Нико нема право да злоупотребљава институције Српске, на начин да обесправљује њене грађане, исто онако како је свјетски моћници и њихов крупни капитал обесправљују у цјелини.

И ту се враћамо на почетак.

Узалуд је Вулић кукао и зазивао народ, јер тај митски народ баш брига за његову муку. Толико о моћи невладиног сектора да поведе грађанску непослушност. На почетку смо и што се правде и суда тиче, јер то у овој земљи извршна власт не поштује ни на једном нивоу. Мало је то мучно за рећи, али код нас влада селективно безакоње.

Ту се мора подвући линија, јер сутра ће неко други да уђе некоме другоме у кућу, као што су мафијаши и нељуди радили деведесетих, па да затражи да "буде паметан" и напусти је.

Просто то не може тако! Нико не може да буде изнад закона. Пишем ово у доба љетње шеме, кад су сви одморили, управо да нагласим како то није сезонска прича. Наше право није преседанско, али нас се овај случај све тиче.

Судство је велика цивилизацијска тековина, коју смо доста развили од цара Душана до данас. Безвезе је да идемо у рикверц и сами себи сломимо ногу. Вулић има право да за своју земљу тражи колико год пара хоће и од кога год хоће. Мене то не занима. Занима ме само да му неко ко тврди пазар не силује породицу, грађанска и људска права.

На крају крајева, ово све пишем баш зато што сам Симић.0 КОМЕНТАРА

 1. Ajoj brate vidi se da se nisi upuštao u slučaj Vulić pa trabunjaš samo medijske floskule.

  Vulić je 50 godina koristio državno zemljište bez da je plaćao ikakvu naknadu, nakon toga odlučio da je potpuno prisvoji ali nije očekivao da je grad zemlju već prodao jer kao nesavjestan gradjanin nije pratio situaciju vezano za zemlju.

  Tu priliku su jedva iskoristili ostatci zviždača iz takozvanog Picinog parka jer su ih sugradjani ostavili na cjedilu vezano za te proteste uvidjevši da taj park realno nikada nije postojao a i to da je isplatnije za grad i za gradjane da se pojavi 1000 novih radnih mjesta za porodice istih gradjana. Vjerovatno razmišljajući da bi samo budala zviždala protiv novih plata.

  Ti isti ostatci zviždača koji se i danas skupljaju kraj hrasta(otprilike njih desetak pa ponekad i 20) uz pomoć opozicije, koja je vidjela da je puštena krv u gradu pa izgleda kontaju da se i oni malo napiju, ubjedjuju jadnog Vulića da će biti simbol borbe malog čovjeka protiv sistema.
  Ali izgleda to su uspjeli ubjediti samo sebe jer im se broj još više smanjuje, mada su to mogli predvidjeti kada i rodjeni brat poznatog Vulića, koji je takodje vlasnik pola parcele, odbija da učestvuje u toj šaradi i ogradjuje se maksimalno od slučaja.

  A nas filuju sa slikama ubogog Vulića kako jedva preživljava oko svog imanja dok mi njegove komšije iz naselja Nova Varoš svakodnevno gledamo kako se isti Vulić voza u najnovijem crnom audiju od placa do mog marketa(ima možda 200 metara) jer mu je teško pješke da to predje. Pitam se ja kako odjednom ubogi Vulić dodje do tog audija i kako da podržim tog ubogog vlasnika auta koji je vrijedniji od 10 godina mojih plata dok on svakodnevno ispija kafe sa Čavićem i Borenovićem.

 2. У чему се вози Миле Радишић и каквих 1000 радних мјеста???
  Знаш ли ти колико његова фирма има запослених???

  У животу је увијек лако бранити јаче!!!
  Нисам ја превише заинтересован ни за Вулића, ни за Радишића, али ради се о оснвним људским правима… Ради се бахатошћу људи који су на власти…

 3. Stvar je da je on samo izvodjač radova za velike firme koje će tu otvoriti svoja predstavništva i druge stvari u kojima će novi ljudi da rade i to je to! Ne interesuje me koliko šta ima ako će taj projekat da zaposli jako puno ljudi(prema svojoj veličini barem 700).
  Ovaj vulić oće zemlju da proširi svoj servis pa će i on da zaposli ali par ljudi a pitaš li koliko ih on ima zaposlenih? A koliko radi na crno?

  Nema tu priče jači slabiji, obojica hoće gradsku zemlju da naprave nešto svoje, ja se vodim čisto interesom mene kao gradjanina i mog grada.

  Koja crna ljudska prava, da si jednom došao na lice mjesta kada je firma koja ima zakonsko pravo na zemlju pokušala da udje u svoje vlasništvo ili grad u svoje pa da vidiš ko tu krši ljudska prava, ko skače po mašinama i ruši tudju imovinu pa kad policija dodje onda dovode svoje kamermane i glume da su žrtve i da policija dolazi samo da ih maltretira. Ja to gledam svaki dan i dosta mi je te predizborne kampanje. Neka oni uzmu pa neka prave nešto što će biti u službi grada a ne da seru samo!

  Da bi to sve znao moraš da budeš angažovan i da čitaš dokumenta suda i sve što dosta ljudi i radi zato i ne podržava tog malog budućeg tajkuna PDP-a i DS-a.

 4. Meni je žao ove porodice Vulić. Oni su klasična kolateralna šteta politike SDS-a i PDP-a u borbi za vlast. Sve bi to bilo OK da ima pravnog osnova, ali ga nema. Vulići traže ono što nije njihovo a grad želi da proda svoje jer imaju kupca. SDS i PDP plasira neistinite priče i idu toliko da tjeraju organe reda da primjenjuju silu da bi imali priču za ljude koji nisu upućeni u slučaj kako je tu vršena sila na nedužnu familiju. Da nije smiješno bilo bi žalosno.

 5. Poslati specijalce na jednu porodicu,pa to je sramotno.Sutra se to može desiti svakom od nas.Da nas ti specijalci biju u vlastitoj kući,jer se nekom prohtjelo da tako hoće.Bez obzira ko je kriv i ko je u pravu ovo se nije smjelo raditi.RS za koju sam se borio i zbog koje nosim dva gelera u svome tijelu nije po mome viđenju trebala ovako da izgleda.Da u njoj pojedinac ima bezgraničnu vlast i da radi šta mu je volja.Da se rasprodaje sve ono što vredi,da nam djeca nemaju budućnost.Kome zakon leži u topuzu,tragovi se čuju nečovještvom napisa davno Njegoš.

 6. Niko meni ne odgovori ,jeli sramota jeli grijeh jeli iko odgovoran kad su specijalci u vrijeme ministrovanja Zorana Đerića, a predsjednikovanja Dragana Čavića ubili Novicu Lukića brata Milanova. Da podsjetim specijalci su banuli na vrata i odmah pucali i ubili čovjeka u pidžami. I hoće li ako se vrati bivša vlast ljudi biti suđeni i ubijani bez suđenja po kratkom postupku.Vulić je dobro prošao,on je povaljao specijalce ,jednog ostavio do kraja života invalidom,da su Čava i Đera komandovali za koji dan bi Vuliću držali četeresnicu.

 7. Симићу само ти праведно, коме се не свиђа нека критикује, мудросери на сваки хуман апел, нормално писање у коме се помене закон и правда рафалају као да су они лично прозвани.

  Није ми јасно зашто се толико труде, мислим да је ефекат нула.

 8. Kako ne razumijete, Vulići su izigrani. Opozicija ih je ubijedila da čak i ako dođe policija da imaju potpuno pravo da se sukobe sa njima i da na taj način brane zemlju koja nije njihova. Policija je na silu odgovorila silom, možda malo i previše, ali imaju potpuno pravo. Ja bih ipak to riješio elegantnijim putem tako što bi dotične Vuliće uhapsio a povrijeđen ne bi bio niko.

 9. Kako ćeš ih uhapsiti bez sile kad bježe od policije po dvorištu i napadaju policajce autom? Da su kao normalni gradjani reagovali nebi niko imao potrebu da primjenjuje silu. Vulić kada je udario policajca nije više pružao otpor i ljudi su ga priveli bez da su ga dirnuli dok je u isto vrijeme sin divljao po dvorištu i hvatali su ga a on se otimao iz sve snage i onda se žali na silu.
  Da je ovo titina milicija nebi oni iz bolnice izlazili godinudana.

 10. @milenkojaric

  Samo u ovakvoj kaubojskoj prćiji od Banjaluke, likovi poput Radišića rade sve „po zakonu“. Bez obzira na Vulića, ta površina, suprotno tvrdnjama gradskih otaca, se već 30+ godina koristi kao park. Čak su isti ti gradski oci, doduše iz nekog drugog vremena, postavili nekoliko klupa, posadili nekoliko egzotičnih vrsta biljaka (Pančićeva omorika, npr. koju je „po zakonu“ zabranjeno sjeći, ali izgleda da to nije važno kad je Kum u pitanju).

  I onda su građani koji, jelte, žive na baterije, i sastavljaju kraj sa krajem, krivi što ne obilaze redovno urbanističke javne uvide? To je ta demokratija po mjeri čovjeka, doduše onog finansijski jako potkovanog, koji između svih svojih „kontroverznih“ biznisa ima vremena da sve to razmatra. Sa dvoje zaposlenih, nikako ~700 kako se obećava.

  Čuo sam informaciju da je naš omiljeni kontroverzni biznismen došao na ideju da skrati zgradu za koji sprat pa me interesuje motivacija… I eventualni efekt na broj zaposlenih kad silni investitori navale da zapošljavaju u istoj.

 11. Nisam to znao da je policajac udaren od strane Vulića. Na policajca se ne smije spustiti ruka a ne udariti. Ja sam davno pisao o ovom slučaju da kakva god je verzija priče tačna ti Vulići su trebali da se nagode sa gradom i tim dotičnim biznismenom da im se omogući da imaju prostup svojoj kući, tačnije da im se omogući da napravi put do kuće. Međutim pohlepa ne da mira, naivnost je izlečljiva ali kad te uhvate političari u bubanj radi ostvarivanja svojih interesa onda ti se kasno liječiti, bezobrazluk i samovolja dovedu do toga „naje*es“ a onda neko od tebe napravi žrtvu i dobijemo šta dobijemo.

 12. Sila ljudi mašta o tome kako mu đedovina nije krčevina bez vode i puta nego da je đed ostavio neku parcelu na lijepom mjestu, koju će neko htjeti kupiti za masne pare. Vulićima je baš upala sikira u med. Đedovina kakva se samo poželjeti može.

  Ali bez pameti, dobrih prijatelja i stručne pomoći ta sikira u tom medu, pretvori se u noćnu moru i porodičnu tragediju. Kismet.

  Ako je Vulić stvarno tražio 3 miliona a nuđeno mu milion – onda jbg.

 13. Gospodine Simiću, pa taman kad čovjek pomisli da novinarstvo u našoj zemlji postaje ozbiljna profesija Vi napišete čaršijske „rekla-kazala“! Pa molim Vas, u ovom tekstu se ne navodi nijedan dokument!Pišete o prisuptnom putu pa znate li uopšte šta je to, kako se uspostavlja, na koji način, da li se upisuje u zemljišne knjige, po kom osnovu? Kako se obezbjeđuje pristupni put i sta on podrazumijeva? Sta je regulacionim planom predviđeno na pareceli Vulića?! Pa molim Vas, ako nemate informacije ili ne znate gdje da ih nađete, malo pročitajte druge forume pa bar da izgleda da ste tekstu dali određenu dozu ozbiljnosti, a ne da naglabate o nečemu zato što je to nazovite „aktuelno“ pa da ispadne da ste nesto i napisali! Jadno!

 14. Kључни детаљ у тексту је да је судство подређено извршној власти. Осим тога, нисмо сви једнаки пред законом, немамо сви иста права и то је сумрак америчко-комунистичке демократије на сеоски начин. Насиље државе над поједнцом је недопустиво.

  Starina Novak, 14.08.2013. 22:14:13

  „Niko meni ne odgovori ,jeli sramota jeli grijeh jeli iko odgovoran kad su specijalci u vrijeme ministrovanja Zorana Đerića, a predsjednikovanja Dragana Čavića ubili Novicu Lukića brata Milanova.“

  Ево, ја ћу ти, црвени чича, одговорити.

  Срамота је. И гријех је. И нико није одговарао.
  Имате власт 8 година у континуитету. Што их нисте процесуирали, затворили? Власт која је била лоша је кажњена на изборима. И шта сада? Омладина неокомунистичке секте за обожавање лика и недјела Милорада Додика жели да нам поручи да народ Републике Српске треба да подржи наставак пута у провалију, док Миле Додик с кумовима чепа по гасу, зато што постоји могућност да се врате на власт они који су скоро исти, само нису могли натегнути касицу прасицу као Миле и компањони? Јер није било лове од Телекома, није било ПДВ-а. Желите нам да кажете да су грађани Републике Српске таоци лошег и горег, и да немамо избора него наставити према провалији?

  Само дубоко депресивни људи ће се помирити са властитом пропашћу. Они којима није угашен нагон за преживљавањем неће. Они ће се борити. А када кап прелије чашу, та борба се може завршити као 5. октобар, као румунски сценарио. Свако просјечно интелигентан је свјестан куда све ово води. Питајте г-дина Гаврановића како му је креирати буџетске расходе, у позицији када нисте способни да повећате приходовну страну, немате идеје да ишта створите, а дугови достигли плафон. Слично ће бити и на републичком нивоу. Нисте нас још обавјестили да зависимо до милости ММФ-а. Шта ће бити када они заврну славину?

  КАКО ВАС НИЈЕ СРАМОТА? Запитате ли се вас 2-3 са свих 7-8 никова колико је јадно то што радите? И који су то ваши мотиви?

  http://www.youtube.com/watch?v=MNeNgmwug7Y

 15. milenkojaric, 15.08.2013. 00:19:03 [87456]
  „Ti to gledaj kako hoćeš ali izmedju takvog centra koji će po mojoj slobodnoj procjeni(šrema veličini) a ne ničijem obećanju zaposliti barem 700-800 ljudi i proširenja Vulićevog auto servisa ja biram centar. Em je korisnije em ljepše.“

  Ма не 700-800 – 7-8000 МИНИМУМ! B-)

  http://slobodanvaskovic.blogspot.com/2012/09/mtel-potvrdio-da-je-ova-firma-potpisala.html

  Дакле зна се и званично да у ту зграду усељава Телеком- вјероватно по декрету Кума B-) Дакле тешко да ће ту бити и једно ново радно мјесто- не рачунајући портире и чистачице.. 😀

 16. @milenkojaric
  „Ti to gledaj kako hoćeš ali izmedju takvog centra koji će po mojoj slobodnoj procjeni(šrema veličini) a ne ničijem obećanju zaposliti barem 700-800 ljudi i proširenja Vulićevog auto servisa ja biram centar. Em je korisnije em ljepše.

  1. ja to ne gledam kako hoću, nego onako kako jeste za razliku od tebe, koji nam čak i nudiš detalje svog viđenja kroz šarene laže o zapošljavanju nekih sumanutih cifara novih radnika, što je svojevremeno i Radišić tvrdio na marginama priče (tokom prošlogodišnjih demonstracija, između jebanja majke okupljenim demonstrantima i priče na telefon),

  2. o estetici cijelog problema je potpuno neukusno razgovarati sa tobom. Iskreno za Vulićev autoservis nisam ni znao do prošle godine, dok sam npr. znao da su Radišić & co. došli do zemlje medicinske elektronike i same elektronike na jako sumnjive načine koji samo poltronima željnim svojih mizernih pozicija u tužilaštvu/policiji/(navedi sam instituciju) nisu bili upitni te su ih upakivali u zakonski okvir koji je ad-hoc donošen opet prostom saglašnošću drugih poltrona po gradskim/narodnim skupštinama itd. Na kraju smo dobili čistu situaciju frazalno određenu onom slavnom – sve je po zakonu.

  Pomalo vas i žalim jer nemate pojma kakvo zlo činite.

 17. @Kalabalak
  Šta lupaš kakve veze ima to što je neka privatna firma potpisala ugovor sa drugom privatnom firmom?

  A to je ogroman prostor vidi se sa ulice i ne vjerujem da će biti samo telekom.

  @hamurabi
  Nisi ti nikada ni prošao pored Vulića zato tako i govoriš i svi vi koji izgleda imate interes da zaludjujete narod i takve jadne porodice. Ja sam bio uvjeren da je Vulić u pravu i otišao na lice mjesta pa se tamo uvjerio ko je tu majmun u stvari. Nisam jedini takav, mnogo je ljudi isto uradilo zato podršku Vuliću danas čine pored članova opozicije još 5-6 ljudi a sve ukupno možda 20. Nije to slučajno vjeruj mi, svi smo se isfurali kad smo vidjeli kakav je Vulić konj i šta radi i da se bori za državnu zemlju jer je radišić poslije ponude od milion za privatnu zemlju vulića odustao dalje od te zemlje.
  Od skora Vulić se voza po naselju u skupocijenom audiju. Kako to objašnjavaš? Ko je njemu audi kupio, da li opozcija jer ga vidjam svako malo malo sa Čavićem i Borenovićem?

  Što se tiče radišića neka odgovara na sudu(proces je u toku) i neka ide u zatvor ako je kriv za medicinsku elektoroniku, šta to mene briga. Ja hoću da u mom naselju umjesto bare i smrada od pišanja bahatih prolaznika imam nešto novo što će doprinjeti mom gradu!

 18. @milenkojaric

  E vidiš sve to što ti zamjeraš Vuliću je čista refleksija, ako znaš šta to znači. Pa navešću ti ovako školski za razmišljanje u sitne sate:

  – Interes za zaluđivanjem naroda,
  – Odlazak na lice mjesta da se uvjeriš da je lik majmun,
  – Ne vjerujem da Radišić ima podršku veću od 5-6 ljudi, maksimalno 20,
  – Vulić u skupocjenom Audiju, a sreća pa se Radišić voza u Golfu dvici,
  – Sa kim viđaš Radišića? Hint: Nije sa opozicijom,

  E sad da se vratimo za sekund na državnu zemlju. Zašto se zaustaviti na ex-Picinom parku, možemo komotno pogledati malo šire, recimo na CIJELO „tvoje“ naselje i kako je u par godina od zelenih površina postalo betonsko jezgro. Ako je tebi simpatično i progresivno da živiš u betonskim blokovima, onda malo pogledaj u literaturu koji je naziv za takva naselja, i kako se nakon inicijalnog orgazma izgradnjom takvih kompleksa, stvar polagano lomi u nastupajućim godinama, te pogledaj kako ljudi u odsustvu ZELENIH površina u tim nastupajućim godinama postaju socijalno nestabilni. Zapitaj se kako odrastaju djeca sa betona i asfalta i koliki procenat ih uspije u bilo čemu kasnije.

 19. Колумна Рајка Васића:“Како је дошло до случаја Вулић лајв“

  Стварањем неодговрне јавне хистерије, данас је, тамо на неком градилишту у Бањалуци, неко могао изгубити главу.
  Читава једна групација неодговирних идиота, јавносних и политичких воајера, самозадовољиста, социоонаниста, журналоида и разних социјално сакатих и багавих протува, ујединила се и мјесецима терорише јавност неким Случајем Вулић, Криминалцем Радишићем и заштитом Парка, Пичке и Храста.
  Од свега, изгледа, ефекта је било на том сиротом Вулићу који је животињски подивљао у свом кавез ауту и ломио ноге људима. Вулић је једина жртва, али не државе, власти, права и криминалног пара Радишић – Додик, а то је 19.766. јунак с којим се Додик упарио у криминалу, већ жртва Чавићеве будалаштине да је у Републици Српској на сцени Режим.
  Чавић је директно одговоран за излуђивање Вулића и терорисање јавности. А са њиме и Иванић. И партије им.
  Шта показује Случај Вулић.
  · Нико од усраних медија и новинара, ни режимских чавићевих, ни опозиционих, ни отпозадиционих, оних који стоје иза и ваде га сад на овог, сад на оног, сад за онај, сад за овај рачун, није предочио објективну слику Слуђаја Вулић. Са изјавама. Са документима. Са мјерама инстанци. Са образложењима. Са ставом. Није то урадио на вријеме. А сви су новинари, новинарчине, јелде Јаунага. Сви Медији. Све Го Курац.
  · Невјероватно је да је Држава изузела толико њива и имања на два аутопута, без проблема са грађанима а да се један путељак не може ријешити у неким запретаним уличицама. Прецизније. Да су сви ти људи, на хиљаде њих, пристали на понуду и законе а да Вулић не пристаје ни какву солуцију. И још на силу неда да се гради пут на земљи која није његова. Очито је да се ради о неутаживој потреби социјалног потврђивања, медијске театрализације и перфектне суфлеризације.
  · Рушење ауторитета Власти, Државе и Закона. Што и јесте циљ Странаца, Великих Кројача, Функционалиста, Унитариста и Сарајевског Политичког Круга, односно бошњачких политичара. У тој деауторитетизацији, сарајевски бошњачки унитаристи би лако дошли на власт. По Морси већинском принципу. Дабоме, ту су и хијене олињалих репова типа Чавић, Иванић, Крсмановић. Они чекају какво ребарце или другу мању коску која ће им запасти након свеопште пропасти.
  · Са катастрофалним посљедицама рушење односа Држава – Поданик. И теорија и пракса државе и права потврдиће свакој правној прилуди да закони постоје не за Државу него за Поданике. Не да би се градио Режим него да би Поданици уважавали и подносили закон ради напретка друштва. Јасно је да Поданицима није увијек право и мило кад морају да трпе закон, као и други, али то је цијена изласка из пећине. Вулића су убиједили да је он Држава а да је Држава само Режим.
  · У свакој области има Сроњака, Цвоњака и Брабоњака. Они користе грађане из свог миљеа за своју промоцију и за одрађивање плаћених сезонских послова у борби против Режима. То је позната америчка тактика којом обучавају своје миљенике за пиједестал. И највећем бићу на земљи нанеси хиљаду резова ножићем и оно ће, на крају, пасти.
  · Институције, Власт и Држава, тај Страшни Античавићев Режим, плаше се случајева, и своје сјенке, који су инструисани, инструментализовани и минорни. И стално касне за тим случајевима. То даје храну и вријеме Сроњцима да усијавају павиљоне, храстове, путељке, криминал и све друге случајеве.

 20. Инвеститор „Grand trade“ д.о.о. Бања Лука обратио се министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију дана 04.6.2007. године захтјевом за издавање урбанистичке сагласности за изградњу пословно-стамбених објеката у Бањој Луци, спратности од -3+П до -3+П+14+М (могућа повучена етажа) на земљишту означеном као к.ч. бр. 1781/3, 1764/6, 1781/2, 1772/1 и 1772/2, и дијелови к.ч. бр. 1781/4, 1764/5, 1764/4, 1764/3, 1763/1, 1764/6, 1758, 1757, 1765/3, 1755/2, 1768//1, 1764/1, 1766, 1774/1, 1770/1, 1770/2, 1812/2, 1775/1, 1775/2, 1774/3, 1774/2, 1812/3, 1812/7, 1774/4 и 1774/6, све к.о. Бања Лука 7 (нови премјер).

  У току поступка прибављени су сви докази потребни за издавање урбанистичке сагласности, на основу којих је утврђено да су тражени радови у складу са Ревизијом регулационог плана за простор између улица Јована Дучића, Паве Радана, Првог крајишког корпуса и Вука Караџића („Службени гласник Града Бања Лука“, бр. 15/06) и другим прописаним условима, те је рјешењем министарства број 16-364-271/07 од 14.10.2009. године инвеститору била дата тражена урбанистичка сагласност.

  У поступку прије доношења наведеног рјешења омогућено је учешће заинтересованим странкама Вулић Жељку и Вулић Бранку, власницима к.ч. бр. 1770/1 и 1770/2 (нови премјер), што одговара к.ч. бр. 685/6 и 685/135 (стари премјер), а које према регулационом плану улазе у састав грађевинске парцеле намијењене за изградњу предметних објеката, те је рјешењем предвиђено формирање грађевинске парцеле у двије фазе, тако што се наведено земљиште Вулића односи на другу фазу формирања грађевинске парцеле, након рјешавања имовинско-правних односа на истом.

  Напријед наведено рјешење о урбанистичкој сагласности поништено је пресудом Окружног суда у Бањој Луци од 27.9.2010. године из разлога што из података у спису није било јасно по којем основу је за издавање урбанистичке сагласности надлежно министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију. Након поништавања рјешења о урбанистичкој сагласности употпуњен је поступак доказима из којих несумњиво произилази да се ради о радовима из члана 75. став 2. тачка 15. Закона о уређењу простора – Пречишћени текст („Службени гласник Републике Српске“, бр. 84/02, 14/03, 112/06 и 53/07), јер висина неких објекта у једном дијелу прелази 50 метара и што ће у радном времену, ако се посматра комплекс као цјелина, бити присутно више од 2.000 људи.

  Инвеститор је затражио да се тај поступак оконча по Закону о уређењу простора и грађењу („Службени гласник Републике Српске“, број 55/10) и да се издају локацијски услови, а која могућност је прописана чланом 126. тог Закона, те су издати локацијски услови број: 16-364-271/07 од 04.8.2011. године за исте радове за које је раније била дата урбанистичка сагласност, уз фазно формирање грађевинске парцеле, а који радови су у потпуности у складу са регулационим планом за предметно подручје.

  ►Дјелимичним рјешењем министарства број: 15.03-361-195/12 од 03.5.2012. године инвеститору одобрено грађење подземних етажа (-1, -2 и -3), бруто површине 12.450,90 m2, као дијела прве фазе изградње предметног комплекса пословно стамбених објеката, на земљишту означеном као к.ч. бр. 1764/1 (нови премјер), што одговара к.ч. бр. 73/103 (стари премјер).
  ►Рјешењем министарства број 15.03-361-195/12 од 12.4.2013. године инвеститору је на истом земљишту одобрена изградња објекта број 5, те дијела објекта број 2 који се односи на хипермаркет који залази у габарите објекта број 5 у приземљу и галерији. Спратност овог објекта је П+9+Пе.

  Напријед наведеним рјешењима одобрена је изградња на земљишту на коме су ријешени имовинко-правни односи и на коме Вулић Жељко и Вулић Бранко немају стварних права, те је пресудом Окружног суда у Бањој Луци број 11 0 У 009682 12 У од 31.5.2013. године одбијена њихова тужба против рјешења од 03.5.2012. године као неоснована.

  Након доношења дјелимичног рјешења и издавања прве грађевинске дозволе за грађење фазе А-1 подземних етажа, као дијела прве фазе изградње наведеног комплекса пословно-стамбених објеката у Бањој Луци министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију дало је бројне одговоре и доставило потребну документацију на упућена питања неких посланика у Народној скупштини, давало одговоре и документацију медијима који су у том периоду о томе интезивно извјештавали или давало одговоре и документацију невладиним организацијама или лицима који су то тражили позивајући се на Закон о слободи приступа информацијама. Овдје се ради о рјешењима донесеним у управном поступку и није уобичајено да орган коментарише рјешења која донесе с обзиром да је против истих дозвољена правна заштита према поуци о правном лијеку за лица која имају правни интерес и својство странке у том поступку.

  ►У складу са Законом о уређењу простора и грађењу инвеститор је у предвиђеном року обавјестио Републичку урбанистичко-грађевинску инспекцију која је надлежна за овај комлекс објеката јер је грађевинску дозволу издало министарство.
  ►Путем овлаштене институције Града Бања Лука (ЗИБЛ) извршено је записничко исколчавање објекта дана 17.05.2012.године (Записник број: 4-1-48-90/12 од 17.05.2012. године).

  Одредбама Закона о уређењу простора и Закона о општем управном поступку (ЗУП) прописано је ко може имати својство странке у поступку издавање грађевинске дозволе и коме је орган управе који води поступак дужан омогућити учешће у поступку у својству странке, као и документација коју је инвеститор дужан доставити уз захтјев. Против рјешења министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију, која су коначна у управном поступку и као таква извршна, дозвољена су правна средства која су назначена у поуци о правном лијеку, а која су до сада користили правни заступници породице Вулић који су покренули управни спор код Окружног суда У Бања Луци против првог рјешења овог министарства број: 15.03-361-195/12 од 03.05.2012. године. Пресудом окружног суда у Бања Луци Број: 11 о U 009862 12 U од 31.05.2013. године одбијена је тужба тужиоца Вулић Бранка и Вулић Жељка као неоснована чиме је прва грађевинска дозвола постала и правоснажна.

  Иначе према одредбама ЗУП-а грађевинска дозвола је извршна кад постане коначна, а подношење тужбе у управном спору је ванредни правни лијек и он по правилу не одлаже извршење рјешења.

  Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију је у петак 07. 06. 2013. године достављен захтјев за понављање поступка издавања грађевинске дозволе дате рјешењем број: 15.03-361-195/12 од 12.04.2013. године (друга дозвола) јер правни заступник породице Вулић сматра да нису учестовали у овом поступку као странка. Министарство ће о овом захтјеву одлучити у складу са одредбама ЗУП-а и Закона о уређењу простора и грађењу.

  ►Град Бања Лука, Одјељење за просторно уређење, грађевинарство и екологију је рјешењем број: 03-360-94/2013 од 30.04.2013. године одобрио инвеститору ГРАДУ БАЊА ЛУКА да може приступити изградњи приступног пута-привременог карактера, лоцираног на земљишту означеном као к.ч. број 1774/5 к-о. Бања Лука 7, нови премјер) у складу са локацијским условима и одобрене техничке документације. Овај приступни пут је привременог карактера, гради се на земљишту које је сада у власништву Града Бања Лука и који служи за прилаз посједу-индивидуалним стамбеним и помоћним објектима породице Вулић умјесто ранијег прилазног пута који више не може бити у функцији пошто се преко њега граде објекти у складу са датим грађевинским дозволама инвеститору „Grand trade“ д.о.о Бања Лука. Иначе, земљиште на којем се налази ранији прилазни пут је у власништву инвеститора „Grand trade“ д.о.о Бања Лука и према наведеном регулационом плану овог подручја чини грађевинску парцелу на којој се врши изградња објеката овог комплекса. Поступак ради утврђивања права служности преко овог земљишта који је вођен на захтјев породице Вулић је обустављен рјешењем Основног суда у Бања Луци.

  Против овог рјешења министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију достављена је жалба коју је уложио правни заступник породице Вулић сматрајући да им није било омогућено учешће у поступку који је претходио доношењу оспореног рјешења и да они нису захтјевали изградњу овог пута. Министарство је ову жалбу одбацило Закључком број: 15.03.-360-45/13 од 23.05.2013.године као изјављену од неовлаштеног лица јер Вулићи нису странка у овом поступку, односно нису власници предметног земљишта, поступак се не води на њихов захтјев нити се поступак води против њих.

  Према Закону о уређењу простора, као материјалном пропису који је основ за издавање дозвола код грађења објеката, инвеститор је за добијање грађевинске дозволе дужан да достави локацијске услове, доказе да је власник земљишта на којем тражи изградњу која мора бити у складу са регулационим планом, мора доставити доказ да је платио накнаде за уређење грађевинског земљишта и ренту које за наведене објекте израчунава надлежни орган града Бања Лука, доказ да је платио прописане таксе и накнаде, мора доставити ревидован главни пројекат и сагласности на тај пројекат јавних и комуналних предузећа. Све ове доказе инвеститор „Grand trade“ д.о.о Бања Лука је доставио и није било законских разлога да му Министарство не изда тражене грађевинске дозволе. У поступку издавања дозвола орган цијени законске разлоге и доказе, а не некавне произвољне и неосноване приче и претпоставке.

  Инвеститор „Grand trade“ д.о.о Бања Лука је до сада добио двије грађевинске дозволе за објекте у наведеном комплексу гдје ће до потпуне реализације и изградње морати добити већи број грађевинских дозвола с обзиром на велики број објеката а што ће зависити од динамике подношења захтјева инвеститора и достављања доказа прописаних наведеним законом. Контролу да ли у овом моменту инвеститор на градилишту радове изводи у складу са издатим грађевинским дозволама не врши министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију већ то врши надлежна урбанистичко-грађенинска инспекција, што је у конкретном случају Републичка урбанистичко-грађевинска инспекција која је у саставу Републичке управе за инспекцијске послове.

  У поступку издавања дозвола инвеститор министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију доставља обимну документацију у оргиналу или овјереним фотокопијама како то наведени Закон налаже. У тој обимној документацији налази се већи број уплатница којима инвеститор доказује да је уплатио значајна финансијска средства у корист буџета града Бања Лука и републичких институција. Да ли је г-дин Радишић нешто фалсификовао или не није посао министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију, за то постоје надлежни органи. За министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију је битно да је инвеститор „Grand trade“ д.о.о Бања Лука доставио законом прописани доказ односно оригиналне примјерке земљишно књижне документације да је власник земљишта на којем се предметна изградња врши које је издала Републичка управа за геодетске и имовинско правне послове у чијој надлежности је издавање ових докумената, а све уплатнице којима доказује да је инвеститор уплатио прописане накнаде и таксе достављене су у оргиналу и налазе се у списима ових предмета.

  Све дозволе које је до сада издало министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију су издате на законит начин у складу са Законом о уређењу простора и грађењу, ЗУП-ом и у складу са Ревизијом регулационог плана за простор између улица Јована Дучића, Паве Радана, Првог крајишког корпуса и Вука Караџића („Службени гласник Града Бања Лука“, бр. 15/06) и другим прописаним условима те су нетачне дезинформације којима појединци путем неких медија покушавају недобронамјерно дезинформисати јавност износећи да спратност објеката није у складу са регулационим планом.

 21. @hamurabi
  Ja o tome i govorim. Suštinski njih dvojica se meni ne razlikuju ni po čemu oboica se bore za zemlju koja nije njihovo vlasništvo i truju nam medijski prostor svojim prepucavanjima.

  A kad već jedan mora da pobijedi azlikujem ih samo po tome koliku će korist imati ja i ljudi u gradu od tog projekta. Naravno u skladu sa mojim mogućnostima da shvatim šta je za mene i gradjane korisno 🙂

  @zlizo
  Samo ti dodji malo do Vulića pa vidi šta je sada parkirano ispred. A možeš si staviti za opciono da povremeno popiješ kafu u Harfi(kafic u naselju preko puta Vulica) pa vidi šta se dešava. Ne nagovaram ja tebe da me slušaš nego da dodješ na lice mjesta i uvjeriš se!

 22. onaj sa prizemlja, 16.08.2013. 16:54:27

  Ух, ал’ вам је јака аргументација….! К’о земља!
  Прво шкеврите како су они који тврде да чо’ек вози новог аудија „лажљиве фашистичке свиње“, па кад својим очима угледате госпон Вујића у истом, е онда се плоча шалта у: „Moronu, jeli sramota imati auto ako si privatnik kao Vulić tolike godine. „

  То ти је као кад бих ја тебе овдје стално прозивао да си дерпе и пушач дипломатских кита, а ти викао како сам „лажљива свиња“, а онда једног дана осване твоја слика са спуштеним гаћама и на кољенима, а ти промјениш плочу у: „Па шта, и педери су људи, а права ЛГБТ популације, а позитивни ЕУ процеси и законски прописи… “ И све тако.
  А није ствар у томе да ли ти пушиш чуне, него што се отимаш очигледној истини, обмањујеш и лажеш док те не усликају. Ето то ти је само напримјер у вези овог Вујића.

 23. Kakvo (ne toliko) vješto izbjegavanje konstruktivne rasprave.

  Pitam se, jel` se na vašim malim radionicama za mlade socijal-demokrate uči ova zamjena teza i trivijalizovanje kriminala do te mjere da se rasprava svede na prosto navijačko – meni je draži ovaj i njegov kriminal, nego onaj i njegov kriminal. Odnosno da se u isti ravan dovedu Vulić i Radišić.

  Odnosno na kraju briljantne (i neprovjerena) konstrukcije – Vulić voza audija od 100,000 KM dok mi branimo njegovo pravo na život, istovremeno napadajući jadnog „kontroverznog“ biznismena koji eto gradi multimilionski kompleks, u nedostatku pametnijeg posla i iz strogo filantropskih motiva za unapređenjem kvaliteta života mjesne zajednice Centar 2 i Nova Varoš.

  Bravo. Osim ako nije iz „odabranog kruga“ + da ima direktnu korist od toga, jedino idiot i potpuno izigrana ličnost može u ovo vjerovati i takvu stranu zastupati.

 24. E vama je očigledno samo bitno da sve povežete sa snsd-om. Sve ko god šta kaže a da nije vaše jednoumlje on je nekakav fantomski predstavnik snsd-a.

  Bolje gledajte kako da popravite svoj grad(mada vi šupci vjerovatno i niste iz Banja luke i pričate a nemate pojma) a ne da ganjate vještice ovuda.

  Ja tvrdim da je taj lik kriminalac, vi tvrdite da nije! Ja kažem dodjite i uvjerite se! A ja neću da podržavam kriminalca ni ovog ni onog!

 25. Sad izgleda više ne smijemo povezati Mileta Dokurca sa SNSD-om.

  „milenko“, trolu, objasni ovo da je Vulić kriminalac, i tu paralelu sa Radišićem, kad se zna ko je od njih ležao u zatvoru i kome je postupak vraćen na ponovno suđenje.

  A Mile Radišić gradi, zapošljava, sreću dijeli kapom, veoma uspješan čovjek koji je u Lutriji RS, nečemu što je bazično 100% prevara i treba da donosi novac, napravio „gubitak“.

  Jeste li vi svjesni kolika ste govna?

 26. @milenkojaric

  Ja nisam ništa povezivao, samo sam se zapitao, ti si povezao. Vjerovatno zato što je izuzetno jednostavno.

  A i fantomski predstavnici SNSD-a su odreda oksimoroni. Toliko su nezgrapni da ih se vjerovatno vidi iz orbite, pored kineskog zida.

  I ja gledam da popravim svoj grad, zato i pišem, barem tebi, jer ako popravim tebe vjerujem da ću popraviti olako i ovaj grad.

  I opet spominješ neko jednoumlje? Da se ne češeš možda gdje te svrbi? Čova ne moraš ti to raditi, pusti sve to, pusti Radišića i Vulića i gledaj ono što te se tiče. Radišićeva filantropija nije u tvom interesu, vjeruj mi, dok Vulićevo stradanje eventualno može biti tvoje. Pogotovo ako je za vjerovati da si mu komšija, vidim veliko gradilište je tamo niklo…

 27. „milenko“, smrdiš sve do Ćermetane.

  Druga stvar, nikakav ti komšija nisi Vuliću, jer ne bi napisao glupost da od njega do MogMarketa ima 200 metara, kad nema ni 50.

  Ova vaša sranja što ponavljate kao papagaji su žalosna.

  Bez pretresanja prazne slame, samo ću neke detalje koji se preskače, a meni su zanimljivi: zašto Vulić nije u zatvoru zbog „izazivanja požara u pritvorskoj ćeliji“? Zato što je to bila laž. Po posljednjoj direktivi laži navodite da je učinio jednog „jadnog“ specijalnog policajca „invalidom“? Bila je to sila na silu, i nema plakanja.

  Sve u svemu, niste očekivali da Vulić bude ovako tvrd orah, zato i pjenite.

  Vulić je bogat čovjek, bio je, nadam se da će i ostati. Prije Mileta Radišića je tražio da gradi na SVOJOJ zemlji, a nije mogao dobiti dozvolu zbog toga što je prevara smišljena mnogo ranije. Da li ga je opozicija nagovorila da tu dođe prije 40-50 godina?

 28. Тешан Подруговић, 17.08.2013. 23:17:13

  Pederčino stara opet ti ne možeš bez ćune. Napiši bar jedan komentar u kome ćeš izbjeći tvoju omiljenu igračku. I nauči da se obraćaš onima koji ne misle kao ti (ako ti uopšte znaš misliti) bez vrijeđanja. Dokle god se ne budeš naučio voditi normalne dijaloge ja ću ti se obraćati tvojim stilom. A što se tiče uniforme nemoj se zalijetati sa izjavama. Ti i tvoj šef niste nosili nikakve pa i ne razlikujete oznake na uniformama.