Избори у БиХ друге недјеље у октобру

Централна изборна комисија БиХ саопштила је да ће најкасније до 15. маја донијети одлуку о расписивању и одржавању општих избора 2014. године, према којој ће избори бити одржани друге недјеље у октобру. ЦИК наводи да при томе има у виду чињеницу да је прва недјеља у октобру вјерски празник Курбан Бајрам што је потврдио и […]

четвртак, 6 марта, 2014 / 16:27

Централна изборна комисија БиХ саопштила је да ће најкасније до 15. маја донијети одлуку о расписивању и одржавању општих избора 2014. године, према којој ће избори бити одржани друге недјеље у октобру.

ЦИК наводи да при томе има у виду чињеницу да је прва недјеља у октобру вјерски празник Курбан Бајрам што је потврдио и Ријасет Исламске заједнице у БиХ.

Овакав став у вези са датумом одржавања избора ЦИК је заузео на данашњој сједници, поштујући одредбе Изборног закона БиХ у којем се, између осталог, наводи да се "избори на свим нивоима власти у БиХ одржавају прве недјеље у октобру, осим ако се овај датум не подудара с обиљежавањем вјерског празника једног од конститутивних народа БиХ".

"Изборе које није могуће одржати прве недјеље у октобру, због подударања с вјерским празником, ЦИК БиХ заказује за недјељу након прве недјеље у октобру која се не подудара са вјерским празником", наводи се у Изборном закону БиХ.

ЦИК БиХ је на данашној сједници донио одлуку о потврђивању и објављивању резултата пријевремних избора за начелника општине Бановићи који су одржани 16. фебруара.

Према потврђеним резултатима, новоизабрани начелник Бановића је Мидхат Хусић из СДА, а потврђени резултати пријевремних избора за начелника општине Бановићи доступни су јавности на интернет страници ЦИК-а.Оставите одговор