Избјегличка удружења: Конференција нам неће вратити одузета права

Коалиција удружења избјеглица у Србији сматра да министарска конференција о ријешавању питања избјеглица на западном Балкану неће испунити очекивања више од пола милиона избјеглих и прогнаних Срба из Хрватске. У саопштењу ове коалиције наводи се да та конференција, која се одржава сутра у Београду, неће испунити ни очекивања више од 100 000 грађана Србије који […]

недеља, новембар 6, 2011 / 14:44

Коалиција удружења избјеглица у Србији сматра да министарска конференција о ријешавању питања избјеглица на западном Балкану неће испунити очекивања више од пола милиона избјеглих и прогнаних Срба из Хрватске.

У саопштењу ове коалиције наводи се да та конференција, која се одржава сутра у Београду, неће испунити ни очекивања више од 100 000 грађана Србије који су оштећени у својим имовинским правима у државама насталим на подручју бивше СФРЈ и значајног броја избјеглих лица из Федерације БиХ.

Оштећени грађани траже да им се врате њихова незаконито одузета имовинска и стечена права, а то није циљ конференције – наводи се у саопштењу ове коалиције.

У тексту Заједничке декларације, коју ће потписати министар спољних послова Србије Вук Јеремић, не говори се о повратку одузетих имовинских и стечених права избјеглих и прогнаних Срба и других оштећених грађана.

Наведеним документом се шаље порука домаћој и међународној јавности да су имовински и други проблеми избјеглица ријешени, а да је остало нешто социјалних случајева који ће бити рјешавани наредних година, наводи се у саопштењу.

Коалиција удружења избјеглица тражи од предсједника Србије Бориса Тадића и Владе Србије да кажу јавности због чега нису подржали став ове коалиције да се садашњни нацрт Заједничке декларације допуни одредбом према којој се четири државе обавезују да ће хитно започети дијалог и постићи договор о повратку незаконито одузетих имовинских и стечених права избјеглица.

Коалиција удружења избјеглица тражи од министра спољних послова Вука Јеремића да јавно каже због чега Министарство спољних послова Србије мјесец и по дана крије финални нацрт Заједничке декларације од избјеглих и прогнаних Срба и других оштећених грађана ако је тај текст у њиховом интересу. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *