Иванић: Признања Косова неће бити

Предсједник Албаније Бујар Нишани затражио је данас, приликом сусрета са члановима Предсједништва БиХ, да БиХ призна самопроглашено Косово јер је то по њему неповратна реалност која би утицала на стабилност региона. "Косово и Метохија су дио Србије и док сам ја члан Предсејдништва, БиХ неће признати тзв. Косово",одговорио је српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић. […]

среда, 24 фебруара, 2016 / 21:07

Предсједник Албаније Бујар Нишани затражио је данас, приликом сусрета са члановима Предсједништва БиХ, да БиХ призна самопроглашено Косово јер је то по њему неповратна реалност која би утицала на стабилност региона.

"Косово и Метохија су дио Србије и док сам ја члан Предсејдништва, БиХ неће признати тзв. Косово",одговорио је српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић.

"Разговарали смо о регионалним односима, а односи БиХ и Косова су важни за регион", изјавио је након састанка са члановима Предсједништва БиХ предсједник Албаније Бујар Нишани и додао:

"Члановима Предсједништва БиХ изнио сам своје мишљење и жељу да БиХ призна Косово као једну неповратну реалност. Став Албаније је да признање Косова не представља никакав атак на другу земљу већ напротив, представља допринос стабилности, миру и разумијевању у региону".

Нишани тврди да је наишао на велико разумијевање и добру вољу чланова Предсједништва БиХ, али изгледа да он није добро разумио шта је рекао српски члан Предсједништва Младен Иванић.

"Врло јасно сам рекао да БиХ неће мијењати своју политику и да то није тема о којој ми имамо намјеру уопште разговарати. То питање неће бити на дневном реду док сам ја члан Предсједништва БиХ јер за мене је Косово и Метохија дио Србије и то се неће промијенити", каже Иванић и додаје:

"Оно о чему смо разговарали и о чему треба да разговарамо је кретање људи. Јављају ми се Срби са Космета, који сада живе у БиХ, а који не могу добити косовске визе да би тамо отишли и ријешили питање своје имовине. То је заједнички интерес, слобода кретања људи, али никако признавање докумената које би имплицирало признање самопроглашеног Косова од стране БиХ".

На питање како друга два члана Предсједништва БиХ прихватају захтјеве за признање тзв. Косова Иванић је одговорио:

"Има оних који желе то урадити, али у БиХ се одлуке доносе консензусом тако да од признања самопроглашеног Косова нема ништа".