Иванић: БиХ није ни близу уласка у НАТО

Српски члан Председништва БиХ и председавајући колективног шефа државе Младен Иванић изјавио је да БиХ није ни близу да испуни услове за улазак у НАТО, као и да се комеморација у Сребреници, 20 година после злочина, претворила у „политичку битку“. Иванић је у интервјуу за БХТ1 поновио да неће гласати за улазак БиХ у НАТО, […]

четвртак, 2 јула, 2015 / 13:53

Српски члан Председништва БиХ и председавајући колективног шефа државе Младен Иванић изјавио је да БиХ није ни близу да испуни услове за улазак у НАТО, као и да се комеморација у Сребреници, 20 година после злочина, претворила у „политичку битку“.

Иванић је у интервјуу за БХТ1 поновио да неће гласати за улазак БиХ у НАТО, а на питање зашто, он каже:

"Зато што би то значило да сутра НАТО јединице могу бити на граници БиХ и пуцати на Србију. БиХ ни близу није да испуни услове за НАТО".

Иванић, наиме, мисли да је предуслов стабилности на Балкану однос између Србије, Хрватске и БиХ, односно да добра сарадња, нормални и здрави односи између те три земље гарантује стабилан Балкан.

О комеморацији у Сребреници, Иванић каже да у амбијенту какав је тренутно није реално да присуствује том догађају, те да је он "своју људску дужност" испунио пре десет година када је, како каже, "то било теже".

"Не верујем да ћу у овом амбијенту ићи зато што се то, понављам, претворило у политичку битку. Заиста мислите да је реално да, након свега што се догађало, неки српски представник оде", каже Иванић у емисији "Интервиеw 20" на БХТ1 и додаје да "господин Вучић (српски премијер Александар) има право да оде, то је његово виђење".

Каже и да још није одлучио да ли ће почаст жртвама одати испред зграде Председништва БиХ, куда ће поворка са посмртним остацима проћи на путу ка Сребреници.

"Немам се намеру никоме додворавати, урадићу онако како одлучим да је исправно, а не може нико мене да оптужи да нисам исказао поштовање према жртвама", јасан је Иванић који мисли да је Сребреницу требало задржати у делу исказивања поштовања према погинулима, према невиним жртвама…без полиитичке злоупотребе.

Против је "такмичења у резолуцијама", политичара који промовишу себе у контексту приче о Сребреници, међународне битке у Савету безбедности јер, како каже, "све нас то враћа уназад и требаће времена да се из овог амбијента вратимо поново у неки нормални, који је окренут ка будућем времену".2 КОМЕНТАРА

  1. Ovdje je0potrebno skrenuti pažnju ljudima da je Ana Trišić Babić,glavni promoter NATO_a preuzela zaduženje od Igora Crnadka koji je bio prethodni NATO_ov promoter ispred BiH.U tom svjetlu bi trebalo tumačiti njegov današnji položaj ministra inostranih poslova BiH.
    Podrazumjeva se da su naše vlasti,na bilo kom nivou prinuđene,da fingiraju neslaganje sa pridruživanjem NATO savezu,a da bi zadovoljile očekivanja većine u biračkom tijelu.Ali potrebno je imati na umu da ljudi koji su došli na pozicije poslije postavljenja na iste počinju da rade protiv interesa glasača,a u interesu euroatlantskih projekcija globalnog finansijskog kapitala.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *