Иванцов: Шта ће БиХ у НАТО-у

Руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов рекао је да чланство у НАТО не одговара интересима БиХ и да ова земља није угрожена од својих комшија, те да је смијешно говорити да Русија може угрожавати безбједност БиХ.

петак, 10 јуна, 2016 / 10:11

Руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов рекао је да чланство у НАТО не одговара интересима БиХ и да ова земља није угрожена од својих комшија, те да је смијешно говорити да Русија може угрожавати безбједност БиХ.

Иванцов је истакао да Република Српска има право на референдум када је ријеч о уласку БиХ у НАТО, као и да је руководство Српске недвосмислено против уласка у Алијансу, што је идентично ставу званичног Београда.

“Неутрална позиција више одговара, не само интересима Републике Српске, него и цијеле БиХ. То би БиХ дало шансу да развије добре односе са западним државама и да има добре односе са Русијом. Неутралан став би значио и да БиХ не улази у војне сукобе у којима би морала учествовати ако би постала чланица НАТО”, рекао је Иванцов за “Глас Српске”.

Он је нагласио да главни задатак Савјета за спровођење мира у БиХ /ПИК/ треба да буде помоћ у примјени Дејтонског мировног споразума и контрола његове реалзације, те да само та питања треба да буду разматрана на сједницама, иако у посљедње вријеме западни партнери на дневни ред стављају и она која су у њиховом, а не у интересу БиХ.

Руски амбасадор сматра да је неопходно затворити ОХР јер високи представник и ОХР сада апсолутно немају реалну улогу.

“Примјер је Мостар гдје они већ годинама покушавају помоћи локалним политичарима да ријеше то питање, али не успијевају. То потврђује наш став да сва отворена питања у БиХ морају рјешавати локални политичари. У овом контексту улога високог представника је више негативна, јер умјесто да политичари нађу компромис, понекада се обраћају високом представнику да он ријеши то питање”, рекао је Иванцов.

Иванцов је навео да на званичном нивоу ниједна држава не говори о промјени Дејтонског споразума, те да међународна заједница не може диктирати сувереној земљи нове документе. Он истиче да унутрашње уређење може бити промијењено само ако се сагласе сва три конститутивна народа и два ентитета.

Он сматра да је попис становништва осјетљиво питање за сва три народа и да би тако важне одлуке морале бити донесене заједнички јер ће, у супротном, рјешења која доноси бити другачије тумачена у различитим дијеловима БиХ.

Коментаришући оцјене да Русија има превише утицаја на Републику Српску, Иванцов је рекао да није ријеч о утицају, него о високом нивоу сарадње.

“Наше везе са Републиком Српском су снажније него са Федерацијом БиХ због културне, религиозне и духовне блискости наших народа. Ту су и историјске везе Србије и Русије”, рекао је Иванцов и додао да и представници руског бизниса лакше склапају послове у Српској него у ФБиХ.