Истанбул: Бајден посјетио Васељенску патријаршију

Потпредсjедник САД Џозеф Бајден, који завршава посjету Турској, посjетио је Васељенску патријаршију у Истанбулу, где је са патријархом Вартоломејом разговарао о вjерским слободама у Турској. У саопштењу Васељенске патријаршије истиче се да је током сусрета било ријечи о вјерским слободама у Турској и поновном отварању теолошког факултета на острву Халки код Истанбула. Теолошки факултет, посије […]

недеља, децембар 4, 2011 / 16:02

Потпредсjедник САД Џозеф Бајден, који завршава посjету Турској, посjетио је Васељенску патријаршију у Истанбулу, где је са патријархом Вартоломејом разговарао о вjерским слободама у Турској.

У саопштењу Васељенске патријаршије истиче се да је током сусрета било ријечи о вјерским слободама у Турској и поновном отварању теолошког факултета на острву Халки код Истанбула.

Теолошки факултет, посије више од 160 година рада, затворен је 1971. године, у вријеме погоршања турско-грчких односа око Кипра. У Васељенској патријаршији упорно траже да се исправи та „историјска неправда”, али засад без успјеха.

Потпредсједник САД се у интервјуу „Хуријету” заложио да се „исправи та аномалија” која штети „међународном имиџу Турске”.

Турска се због тога нашла на удару критика у Бриселу, Вашингтону, Атини и у међународним организацијама које се боре за вјерска права и слободе. То ће без сумње бити један од предуслова за улазак Анкаре у Европску унију и то питање се често потеже у приступним преговорима који су почели 2005. године.

Потпредсједник владе Булент Аринч је недавно начелно најавио да ће бити размотрено питање поновног отварања теолошког семинара на острву Халки, али том приликом није изнео било какве конкретна обећања.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *